dinsdag 2 augustus 2011

Bespaartip 7: Zelf knopen maken of recyclen

Wat is het lastig om mooie en betaalbare knopen te vinden voor een brei- of haakwerk. Mij lukt het vaak niet. Ik duik dan in mijn eigen knopendoos, maar die biedt ook niet altijd een oplossing.
Daarom maak ik al heel lang zelf knopen. De gemakkelijkste manier is deze:
Haak een rondje van de wol die je hebt gebruikt voor je brei- of haakwerk. Zoek een knoop uit je knopendoos die de juiste grootte heeft. Leg deze op het rondje en naai en rondje om de knoop heen dicht :Ik heb voor het rondje een ketting van 4 lossen gehaakt en die gesloten met een halve vaste. Vervolgens 8 vasten haken in de ring en weer sluiten met een halve vaste. In de volgende toer in elke vaste 2 vasten haken (is 16 vasten). Dan de knoop op de verkeerde kant leggen en het rondje sluiten. Je kunt dit op twee manieren doen: door een draad rondom het rondje te rijgen en dan aan te trekken òf door draden over en weer te spannen over het rondje en aan te trekken. Dit laatste bevalt mij het beste.
Hieronder is een foto te zien van gebreide knopen. Ze hebben een ronde vorm en ik heb er een gedeelte van het patroon van het vest op gemaasd. De knopen zijn gevuld met afgeknipte draadjes wol die ik altijd bewaar als ik draden heb aangehecht. Dit soort knopen kun je in alle vormen en maken maken: rond, plat, langwerpig enz. Als je een knoop in het rondje stopt, krijg je altijd een beetje een platte knoop.Een andere manier is een knoop vilten om een plastic flessendop.Hiervoor ga je als volgt te werk: neem een plastic flessendop, wat merinowol in de gewenste kleur(en) en heet water en zeep. Leg twee dunne laagjes wol kruislings over elkaar. Leg de dop op de wol en vouw het pakketje dicht. Maak het nat met zeepwater en begin voorzichtig te vilten tot de wol begint te krimpen.
Ga door tot de wol strak om de dop is gevilt. Het vastnaaien gaat heel gemakkelijk als je een kort "steeltje" maakt: hecht de draad aan de onderkant van de knoop aan, ga dan naar de stof waar de knoop moet en maak een klein steekje. Trek niet helemaal door, maar laat een klein stukje draad over tussen knoop en stof. Steek dan weer terug naar de knoop (je hebt dan een dubbele draad die het steeltje vormt. Maak festonsteken om het steeltje om het steviger te maken en hecht af. Maak het steeltje niet te lang, want dan gaat de knoop "bungelen".

Mocht je dit allemaal toch te veel werk vinden, dan raad ik je aan om kleding die je niet meer draagt te ontdoen van de knopen en deze te bewaren. Ik heb mijn kledingkast uitgezocht en de kleding die ik niet meer  draag, maar waarvan de stof nog bruikbaar is voor creatieve doeleinden, uitgezocht en er alle knopen af gehaald. En dit is de "oogst":


Maar liefst 105 knopen heb ik geteld. Een knoop kost al gauw €0,20 of meer, dus hier ligt voor € 20,--! Zonde om weg te gooien, want je kunt er nog heel veel mee doen. Ik zal daar in een volgende blog nog een keer wat van laten zien.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

5 opmerkingen:

 1. Leuk dit bericht over knopen.
  Zo'n gehaakte knoop vind ik ideaal, je hebt dan altijd de juiste kleur te pakken.
  Maar de knopen met het maaswerkje vind ik echt super, wat een prachtige knoopjes zijn dat geworden.
  Compliment ook voor de foto's bij dit berichtje, heel mooi gedaan!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het delen.
  Super idee met de knopen.

  groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hele leuke manier om mooie knoopjes te maken maar is toch wel een beetje bewerkelijk, hoewel deze moeite natuurlijk een prachtig resultaat geeft en een goed gevoel!?

  Knoopjes zijn niet altijd zo duur als je wel eens denkt.
  15 mm houten knoopjes, mooie prints dus altijd wel bijpassende te vinden zijn er al vanaf € 0,05 per stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, maar als je van de kleding de knopen afknipt is die niet meer bruikbaar voor tweedehands- of kringloopwinkels en dat vind ik dan weer jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleding die nog draagbaar is, gaat naar de kringloo, mèt de knopen eraan. Maar als de stof niet meer goed is of als ik de stof zelf wil gebruiken, dan gaan de knopen er af....

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...