donderdag 22 september 2011

Oude patronen in een nieuw jasje deel 5: naaldenlapje

Van de lagere school kan ik me herinneren dat ik een inktlap moest breien: 3 vierkante lapjes, gebreid in zoete kleurtjes katoen die met een knoop in het midden werden vastgenaaid. Dat was een zeer onnuttig werkje, omdat dat natuurlijk niet werkt, dat katoen aan je kroontjespen: altijd pluisjes! (Jazeker, ik heb leren schrijven met de kroontjespen en inktpot!) Maar goed, we moesten wel leren om een vierkant lapje te breien en daar vond ik in het (inmiddels welbekende) handwerkboekje voor schooljuffen nog een ander voorbeeld van, namelijk het spelden- of naaldenlapje. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb de neiging om mijn naalden overal in te prikken als ik ze even kwijt moet en dan vooral in de leuning of zitting van de bank. Ik vind dat geen goede gewoonte van mezelf en bedacht dat daar iets aan moet veranderen. Toen ik het naaldenlapje tegenkwam, wist ik direct dat ik die zou gaan maken. Deze keer niet in zoete kleurtjes, maar lekker felrood en blauw.
Dit is er voor nodig:


2 breipennen nr. 2.5 met knop, bolletje (sokken)wol, een lapje vilt, een knoopje en een kartelschaar.

Zo wordt het gemaakt:

Het originele patroontje uit 1951 (!)
Zet 20 of 24 steken op en brei ribbels tot je een vierkant lapje krijgt. Kant dan alle steken af. Knip het lapje vilt iets kleiner dan het gebreide lapje en maak er met de kartelschaar een mooi randje omheen. Vouw één hoekje van de lapjes om en naai ze samen vast met het knoopje (of een kraaltje/bedeltje o.i.d.). Klaar!

En dit is het uiteindelijke resultaat:


Het heeft al een plekje in mijn naai-etui en zal vast vaak gebruikt gaan worden.

lieve groet,
Betsy

Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog.
Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Pin It!

2 opmerkingen:

 1. Het ziet er uit zoals wij vroeger een inktlap hadden. Om de vleken tegen te gaan bij het schrijven met een vulpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oef, gebreide inktlap, dat is lang geleden, maar dat weet ik inderdaad nog wel. En was zoals je al opmerkte niet echt een praktisch hulpmiddel om je pennetje mee schoon te maken.
  Dit naaldenlapje daarentegen lijkt me best handig en ook nog leuk met die frisse kleuren.
  Een leuke "uit-de-oude-doos"tip!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...