maandag 19 september 2011

Knopen, knopen, knopen

Oh, ik ben zo blij!
Ik heb de hele knopenvoorraad van mijn moeder mee mogen nemen en daar zitten zulke mooie knopen bij.


Sommige ken ik nog van heel vroeger, toen ik met de knopen uit de knopendoos mocht spelen. Het meest favoriet waren de grote knopen, zoals deze, die al minstens 45 (!) jaar in de knopendoos zitten:.


Van die knopen kon je namelijk een "zoemer" van maken: 1 of 2 knopen werden aan een draad geregen, met de draad door elk van de twee gaten van de knoop. Het touwtje werd vastgeknoopt, de knoop of knopen in het midden en dan moest je het touwtje laten draaien en als je dan de aan de uiteinden van de draad trok, ging de knoop ronddraaien en  zoemen als een soort jojo, maar dan niet vertikaal, maar horizontaal. Lastig hoor, om dat zo op papier te moeten uitleggen. Kijk daarom maar eens naar dit filmpje:

De zoemer is ook te maken door een cirkel uit karton te snijden, die te versieren met allerlei motieven en precies in het midden twee gaatjes te maken, net als bij de knoop. De werking van de zoemer is hetzelfde als die met de knoop. Ook leuk om met kinderen te maken!

Verder zitten er in de knopendoos mooie metalen en koperen knopen bij en van die mooie parelmoeren exemplaren. Wat een weelde, zo'n grote pot vol. Daar gaan jullie nog wel weer wat van terugzien in volgende blogjes...

lieve groet,
Betsy
Pin It!

9 opmerkingen:

 1. Ik heb zelf een enorme verzameling knopen (nee, ik gooi niets weg waar nog knopen of ritsen aan zitten) en mijn jongste speelde er ook zo graag mee toen hij klein was, maar verder doe ik er doorgaans niet zo veel mee, dus ik ben benieuwd naar jouw knopen-gebruik. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook benieuwd en inderdaad de zoemer hebben wij ook gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bofkont. Mijn moeder houdt haar knopen nog even stevig vast, je weet nooit of er nog iets te herstellen valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige knopen zeg ....

  wat het ontbijt betreft, ik had me vergist...dat is morgenvroeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja al die knopen haalt wel nostalgische gevoelens boven...
  Leuk dat je een instructiefilmpje hebt geplaatst!
  Ik ben benieuwd wat je nog meer gaat doen met al die prachtige knopen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jaaaaaaaaaaa die zoemer. Dat deden wij als kind ook altijd, en als je het te lang deed dan zaten je vingers in de knel.
  Mijn moeder heeft ook zo'n knopendoos. (een oud blik) ALs klein kind speelde ik met knopen.
  Schooltje of je maakte er een schilderij van.
  Leuk dat je dat even weer naar boven brengt.

  En wat een bofkont met zoveel knopen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De zoemer komt mij ook vaag bekend voor, leuk hoor, dat filmpje. Ze hebben tegenwoordig ook overal een filmpje van. Succes met je verzameling knopen. Altijd leuk, om daarin te neuzen, toch.
  En we zien wel weer, wat je er allemaal van gaat maken.
  Liefs Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is wel leuk om met de kinderen te doen. Het filmpje is weer reuze handig. Leuk om weer wat te lezen. Knopen zijn zo mooi om mee te spelen. Grote knopen, kleine knopen, kleur bij kleur. Stapelen enz,. Het is ook mogelijk om er armbanden van te maken (gewoon op elastiek naaien). En jawel ook weer nostalgie, dat knoopje hoorde bij dat jurkje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ken je het knopenspel? Ik speelde het vroeger bij mijn oo m en tante, we hebben het laatst nog een keer met hen gespeeld. Je hebt alleen maar een dobbelsteen en een doos met knopen nodig.

  Groeten van Juffrouw Mier

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...