zaterdag 29 oktober 2011

Halloween - pompoentjes prikken

Op 31 oktober is het weer Halloween. Overgewaaid uit Amerika en steeds meer ook bekend in Europa. Er horen traditioneel de uitgeholde pompoenen bij die 's avonds verlicht voor de deuren staan.
Die uitgeholde pompoen laat ik maar voor wat hij is: ik hou  meer van wollen bolletjes!

Het is heel gemakkelijk en vooral ook leuk om wat pompoenen te prikken met de viltnaald.
Samen met dochter Anne is er weer een video gemaakt om te laten zien hoe het prikken in zijn werk gaat:



Gebruik voor de basis ongeverfde wol. Dat is veel goedkoper. Daarna een pluk oranje wol prikken tot je de witte ondergrond niet meer ziet. Als je bruine schapenwol als basis gebruikt zul je zien dat de oranje kleur donkerder uitkomt! Een pompoen kun je ook in andere kleuren maken: geel, groen of wit. Of maak hem gespikkeld. Je ziet mij op het filmpje met een groot stuk schuimplastic op schoot: dat werkt heel fijn, omdat het groot is en als een tafeltje gebruikt kan worden. Je kunt er ook grote werkstukken op maken. Het is ook heel dik, zodat je er nooit met de naald helemaal doorheen kunt prikken. De viltnaald breekt, als je hem op een harde ondergrond stoot, bv. op een tafel. Voor je benen is het ook wel prettig dat het schuimplastic wat dikker is.
Nog even een opmerking over het filmpje: ik prik in het echt niet zo snel hoor, dat is een beetje gemanipuleerd....!

Veel knutselplezier!

Ik zie uit naar foto's van de door jullie gemaakte pompoenen of andere herfstfrutsels. Ze krijgen in ieder geval een plaatsje in de eregalerij!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

vrijdag 28 oktober 2011

Goede ruil: vilttasje tegen een foto op A-4 formaat en een CRASH...

Toen ik het blogje over het hoesje voor de camera had gemaakt, kreeg ik een reactie van Natuurkieker Coby waarin zij aangaf dat zij wel graag een zelfde soort hoesje wilde hebben voor haar i-pod. Die wilde ik wel voor haar maken als ik als tegenprestatie een afdruk van haar foto van het in de regen dansende musje zou krijgen (zie deze blog). Die deal was snel gemaakt!

Inmiddels is Coby in het bezit van haar i-podhoesje en kreeg ik van haar een prachtige foto van de mus op maar liefst A-4 formaat!





Leuk als je zo kunt ruilen: ik vind dit veel fijner dan dat je voor iets zou moeten betalen (want wat moet je nou vragen voor handwerk??) en allebei zijn we blij met deze ruil!

De afgelopen twee weken heb ik veel laten zien van wol en vilt. Ik heb genoten van jullie reacties: zo leuk, al die enthousiaste berichtjes van jullie. Ik ben erg nieuwsgierig of ik nog iemand zo ver heb gekregen dat die ook iets gaat doen met wol vilten, met de viltnaald of met water en zeep. Ik vind het een zeer verslavend werkje: het is zo heerlijk om te doen en je ontdekt al doende steeds meer mogelijkheden van het materiaal. Er zullen dus nog wel veel meer blogjes volgen.

Wat niet zo leuk is, is dat mijn laptop ongeveer een week geleden is gecrashed. Ik ben nu echt alles kwijt wat er op mijn laptop stond, omdat ik geen back-up had gemaakt.... Het is echt erg als je dit overkomt: alle patronen, foto's, administratie, berichten, downloads: alles weg!
Voor Elizabeth betekent dit dat ze nog even moet wachten tot haar wens wordt vervuld: alles wat ik had verzameld om te laten zien, is foetsie... Maar niet getreurd. Ik ben weer opnieuw begonnen en probeer alles zo snel mogelijk weer bij elkaar te zoeken en ondertussen op te slaan op een usb-stick. Verder moet er op mijn reserve laptopje hetzelfde komen te staan als op de grote. Op dit moment doet de scanner het niet en kan ik op een van de laptops geen foto's uploaden. Lastig allemaal.
Hoe doen jullie dat eigenlijk? Maken jullie steeds een back-up van al je berichten en foto's?
Zo niet, dan zou ik daar nu toch maar mee beginnen, want het is niet bepaald leuk om alles kwijt te zijn...

Fijn weekend allemaal en een lieve groet,
Betsy
Pin It!

woensdag 26 oktober 2011

Herfst - Eikels vilten met de viltnaald

Nog een  leuk werkje voor de herfstvakantie is het vilten van eikels met de viltnaald:



Maak eerst een mooie boswandeling en zoek de platte eikeldoppen van de Amerikaanse eik. De grote halfronde doppen van de wintereik  kunnen ook, maar ik vind ze persoonlijk minder mooi. Je kunt de wandeling ook prima combineren met het zoeken naar mooie herfstbladeren, die ik in het vorige blogje heb vermeld!

Vilten met de viltnaald wil  niet zo goed met merinowol. Het beste is om voor texelaar te kiezen. Sprookjeswol of Bedahwol is ook geschikt (zie de webwinkel van bv. Niels Holgersson).

Omdat het lastig is om op papier uit te leggen hoe je een eikeltje prikt, heb ik samen met mijn dochter een filmpje gemaakt en  die kun je hier bekijken:




Het is ook leuk om eikeltjes in een heel andere kleur te maken, bv. passend bij de kleuren van je interieur.

Veel knutselplezier!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

dinsdag 25 oktober 2011

Herfstbladeren knutselen van vilt

Het is voor veel mensen herfstvakantie, daarom ook deze week wat inspiratie en knutselvoorbeelden voor de herfsttafel. Deze keer gaat het over het maken van herfstbladeren van vilt:




Ik vind het heerlijk om door het bos te struinen en mooie, gekleurde bladeren te zoeken. Dat is voor mij echt herfst. Vooral de bladeren van de Amerikaanse eik vind ik erg mooi. Ook de Esdoorn heeft een mooie vorm bladeren. In onze tuin hebben we ook een boom staan die mooie bladeren met prachtige herfstkleuren geeft: van geel tot dieprood, namelijk de Amberboom.

De gevonden bladeren kunnen heel goed dienen als mal voor het maken van vilten bladeren.Dat gaat als volgrt.
Zoek een mooi blad uit, leg dat blad op een stuk wit papier en trek de vorm om met een potlood. Knip de getekende vorm uit en klaar is je patroontje. Je kunt ook het blad zelf als patroontje gebruiken, maar het nadeel is dat het snel scheurt.

Leg het patroontje op het vilt, speld het vast en knip het uit. Dan nog nerven er op borduren. Het lijkt mooi als je dat met metallic garen doet.

Als je de nerven op de bladeren borduurt, gaat het vilt automatisch een beetje omkrullen, net als bij echte herfstbladeren. Vind je dat niet mooi, naai dan 2 bladeren op elkaar, met een dubbelgevouwen  lintje er tussen, zodat je het kan ophangen.

De vilten bladeren kunnen ook heel goed dienst doen als onderzetter!

Veel knutselplezier!

Lieve groet,
Betsy
Pin It!

maandag 24 oktober 2011

Felt United 2011 - Hoeden in Rood-Blauw-Paars

Zaterdag, 1 oktober 2011, was het de 3e internationale dag van het vilt. Vorig jaar heb ik hier ook over geschreven (zie hier en hier) en ook dit jaar hebben we weer met een aantal vrouwen meegedaan, op initiatief van Thérèse van Sifonofoor.

Het was de bedoeling om 1000 bloemen te vilten en daar iets mee te gaan versieren, maar door omstandigheden is het bij 300 bloemen gebleven. Dan zul je zeggen: dat is ook niet mis! Dat klopt en daarom is besloten om er wel mee verder te gaan, maar het project kleiner te maken. We hebben met 8 vrouwen een workshop hoeden vilten gedaan en daar een aantal van onze bloemen op bevestigd. De kleuren die dit jaar gebruikt mochten worden waren blauw, rood en paars. Prima kleuren voor mij! Het was geweldig om zo samen aan iets te werken en er iets moois van te maken.
Hieronder zie je een fotoimpressie: van het uiteindelijke resultaat. Aan de gezichten kun je wel zien dat de vrouwen er veel plezier in hadden.






Het was stralend weer en dat  verhoogde de feestvreugde nog meer.
Wat mij betreft gaan we volgend jaar weer mee doen.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

vrijdag 21 oktober 2011

In de Eregalerij - Ketting van fimoklei van Elize

In een eerdere blog liet ik al de kaartjes van Elize zien, maar ze maakt nog meer leuke dingen, onder andere prachtige kettingen van fimoklei. Toen ik een keer bij haar en haar ouders op bezoek was, mocht ik zelf de kralen en kleuren uitzoeken voor een mooie ketting. Ik heb toen gekozen voor rood en zwart. Op de foto hieronder zie je de ketting. Door op de foto te klikken kun je hem vergroten.


Als je goed kijkt, kun je zien dat er ook kleine glaskraaltjes tussen geregen zijn, maar op de onderstaande foto kun je ze nog beter zien:



Ik draag de ketting nog graag en vind dat hij zeker een plaats in de Eregalerij verdient!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 20 oktober 2011

Haakpatroon Rozen

Als ik op vakantie ben, kan ik het niet laten om even een handwerkwinkel of tijdschriftenzaak binnen te lopen op zoek naar nieuwe patroontjes, materialen en vooral inspiratie.
In een heel klein Portugees tijdschriftje vond ik een aantal leuke haakpatroontjes. Eén van die patroontjes heb ik gebruikt om het schulprandje om deze sjaal te haken. Maar er staat nog meer moois in en daarvan wil ik jullie het Rozenpatroontje niet onthouden. Ik vind dat nog steeds mooi om te maken. Ik heb als puber een gordijn gehaakt voor mijn balkondeur met allemaal rozen en ik vind (gehaakte) rozen nog steeds onweerstaanbaar.

Voor de liefhebber is hier de foto mèt patroon:


Voor diegene die geen Portugees kan lezen nog even de vertaling. Het kleedje wordt gehaakt van katoen dat geschikt is voor haaknaald nr. 2
Het kleedje wordt gehaakt in filethaakwerk volgens het telpatroon. Maak een ketting van 33 lossen.
1e toer: Haak in de 8e losse vanaf de haaknaald een stokje, *sla 2 lossen over, haak een stokje in de volgende losse, 1 stokje*. Herhaal van * tot *
De lege hokjes bestaan dus uit *1 stokje, 2 lossen, 1 stokje*, waarbij het laatste stokje steeds ook het 1e stokje voor het volgende blokje is.
De kruisjes: * 1 stokje, 2 stokjes om de lossen van een hokje, 1 stokje*, als er 2 kruisjes naast elkaar staan dan haak je 1 stokje, 2 stokje om het lossenboogje, 1 stokje, 2 stokjes om het lossenboogje, 1 stokje (dus 7 stokjes) enz.

Het randje wordt gehaakt met behulp van het andere schema links.
Afkortingen:
Corrente (rode stip)  = losse
Punto Alto (blauw) = stokje
Picó (zwarte driehoek) = picot = 3 lossen, 1 vaste in de 1e losse

Veel haakplezier!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

woensdag 19 oktober 2011

Herfst - Rood met witte stippen

Bij de herfst hoort de Vliegenzwam. Ik vind het zo'n prachtige paddenstoel. Op de blog van Natuurkieker kun je hier prachtige foto's van zien en ook informatie vinden (zie o.a. hier).Wist je dat die mooie stippen later gewoon verdwijnen?! Hoe dat komt kun je ook lezen op de blog van Natuurkieker.

Voor mij horen er stippen op een Vliegenzwam te zitten en daarom zie je ze ook op mijn vilten paddenstoel:



Deze paddenstoel kun je heel gemakkelijk zelf maken.
Je hebt ervoor nodig:
- rood vilt
- wit vilt
- wit en rood borduurgaren
- een kurk.

Teken een cirkel van ongeveer 12 cm doorsnee. Je kunt hiervoor ook een glas gebruiken en de omtrek daarvan op papier overtrekken.

Knip de cirkel 1x uit het witte vilt en 1x uit het rode vilt. Maak stippen door met een perforator rondjes uit het witte vilt te knippen. Ook mooi is om met de hand wat onregelmatige vormen uit te knippen. Maak de stippen niet te groot en maak er niet teveel. Naai de stippen op de rode cirkel.Ook mooi als je ze vastzet met een klein pareltje!

De kurk wordt voor de steel gebruikt. Meet de omtrek van de kurk op en knip aan de hand daarvan een rechthoek uit het witte vilt, die om de steel past en laat het vilt aan de bovenzijde van de kurk een paar milimeter uitsteken om de hoed vast te kunnen naaien. Maak een smalle strook voor het "kraagje", die je puntig inknipt. Kijk daarvoor ook naar de onderste foto.

Nu moet de paddenstoel in elkaar genaaid worden. Begin met de steel: leg het vilt om de kurk en naai de zijkant vast met kleine festonsteekjes en een witte draad borduurgaren. Aan de onderzijde komt geen vilt. De paddenstoel staat zo steviger. Eventueel van tevoren de onderkant van de kurk goed vlak maken.
Naai het kraagje een centimeter onder de bovenrand vast om de steel met de punten naar beneden.

Knip nu een gat ter grootte van de doorsnee van de kurk in het midden van de witte cirkel vilt: nu kun je de witte cirkel op de steel vastnaaien op het stukje dat je boven de kurk hebt laten uitsteken.

Tot slot naai je de rode hoed op de witte onderkant met kleine festonsteekjes en een rode draad. Laat een opening vrij voor het opvullen van de hoed. Vul de hoed met wol, maar niet te stevig, anders gaat de hoed veel te bol staan (tenzij je dat mooi vindt staan) en naai ook het laatste stukje dicht met festonsteken en klaar is de paddenstoel! Alweer een mooie aanvulling op de herfsttafel.

Tip: je kunt de paddenstoel met kinderen natuurlijk ook maken van papier of dun karton. De kurk kan dan weer prima als steel dienen. De hoed kan versierd worden met propjes crepepapier, watten of geperforeerde rondjes. De hoed van de paddenstoel kun je een beetje inknippen en er een beetje over elkaar heen vouwen, zodat je een soort puntmuts krijgt. Knip hiervoor een grotere rode cirkel uit dan de witte cirkel. Eventueel kun je de witte onderkant weglaten en de rode hoed direct op de steel plakken.

Ik ben heel nieuwsgierig naar wat jullie gaan maken, dus foto's zijn heel erg welkom en krijgen uiteraard een plekje in de Eregalerij!

Veel knutselplezier.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

dinsdag 18 oktober 2011

Roodborstje van wol - gemaakt met de viltnaald

Werken met wol is zo leuk om te doen. Ik heb al heel wat geknutseld en een van de werkstukjes zie je hier:



Een Roodborstje, geprikt met de viltnaald. Het wordt ook wel droogvilten genoemd. Ik vind het heel ontspannend, maar ook verslavend om te doen. Als je eenmaal begint met prikken, kun je bijna niet meer stoppen. Het is zo bijzonder dat je van een pluk schapenwol en een viltnaald als het ware kunt boetseren en de meest mooie dingen kunt maken.

Om het Roodborstje te maken moet je eerst twee bollen te prikken van witte wol: een grote voor het lijfje en een kleinere voor het kopje.

Tip:Ik gebruik ongekleurde wol, omdat dat goedkoper is en je er later nog een laagje gekleurde wol omheen kunt prikken.

Plaats de witte bollen op elkaar en kijk of ze in verhouding zijn en pas het eventueel nog wat aan. Dan een laagje gekleurde wol over beide bollen leggen en de bollen aan elkaar prikken tot het een echte vogel wordt en vervolgens de rode borst prikken. Het snaveltje wordt apart gemaakt van zwarte wol. Als je de aanzet wat pluizig laat, is het heel gemakkelijk aan het kopje te prikken. De oogjes heb ik gemaakt van 2 bolvormige knoopjes. Je kunt natuurlijk ook kraaltjes gebruiken.
Het Roodborstje doet het goed op de herfsttafel, maar ook op de Kersttafel zal hij een welkome gast zijn.
Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Eventueel kan ik nog wat detailfoto's van het prikken maken.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

Borduurpatroon Eekhoorntjes

Wat is de herfst toch een inspirerend jaargetijde voor creatievelingen. Ik ben al weer druk bezig met allerlei leuke dingen en zoek ondertussen ook op het web naar interessante werkjes.
Borduren vind ik nog steeds heel fijn om te doen, al moet ik daar nu toch wel daglicht bij hebben. Ik kan het fijne werk anders niet zo goed zien (haha, de leeftijd begint mee te spelen...)

Bij Gazette 94 kwam ik  dit patroon met eekhoorntjes tegen:



Zijn ze niet geweldig? Ook heel leuk voor een biscornu.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

maandag 17 oktober 2011

Wat is het verschil tussen de Patentsteek en de Valse Patentsteek?

Met enige regelmaat komen er vragen binnen over de Patentsteek (ook wel Engelse boordsteek genoemd) en de Valse Patentsteek. Reden genoeg om hier een keer een blog aan te wijden. Ik heb de Valse Patentsteek gebruikt in mijn breirol (zie deze blog). Het is een heel gemakkelijke steek en lijkt veel op de Patentsteek. De Patentsteek is iets ingewikkelder om te breien, maar geeft een mooi effect. Het is zeker de moeite waard om hem eens uit te proberen.

afkortingen:
Re = recht
Av = averecht
Dst = dubbele steek: steek met de rechternaald in het midden van de steek onder de te breien steek en brei hierin een steek recht. De lus die in de vorige naald is gebreid, glijdt nu van de naald en er ontstaat een soort lange steek. Op de foto hieronder is dat heel duidelijk te zien: de v-tjes liggen als het ware iets naar boven.
nld = naald

De Patentsteek:


Deze wordt als volgt gebreid:

Zet een even aantal steken op
1e nld:  alle steken Re
2e nld: *1 st. Re, 1 dst* herhaal van * tot * en eindig met 2 st Re.

Vergelijk dit met de Valse Patentsteek (of valse Engelse boord):


Het patroon kun je hier vinden.

Je kunt nu zelf kiezen wat je het mooiste (of makkelijkste) patroontje vindt!

Update 16-11-2012: Voor meer patensteekpatronen kun je hier kijken.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zaterdag 15 oktober 2011

I-Podhoesje voor Natuurkieker

Ik had dit bericht al een keer geplaatst, maar blijkbaar is er toch iets niet goed gegaan, dus nu in de herhaling:


Naar aanleiding van mijn blogje over het camerahoesje van vilt (zie deze blog) heb ik voor Natuurkieker Coby een hoesje gemaakt voor haar I-Pod. Die heeft ze onderweg altijd mee als ze vogels gaat fotograferen en daarop staan onder andere vogelgeluiden. Ik vind het echt heel bijzonder hoe ze al die vogels (en andere dieren/planten) die ze fotografeert, weet te herkennen. Zelf vindt ze dat ze dat nog helemaal niet zo goed kan, maar dat is haar bescheidenheid denk ik...

We hebben overigens een ruil gedaan: zij een hoesje en ik een mooie foto van haar. Ik vond het Musje in de regen geweldig, dus die heb ik bij haar besteld. Ik ben benieuwd wanneer ik hem krijg.

In het kader van de vlinderserie heb ik weer een vlinder gebruikt voor de versiering. Als je op de foto klikt zie je een vergroting van de foto.


Omdat het hoesje onderweg niet open mag gaan heb ik er twee knopen op gezet (uit de knopendoos van mijn moeder!). De knoopsgaten heb ik wat extra versierd. De vlinder heb ik aan dezelfde kant als de sluiting gezet, omdat hij anders altijd aan de onderkant zit. Zo zie je hem goed als je het hoesje open maakt.

Wil je ook zo'n hoesje maken?
Hieronder een paar foto's en de werkbeschrijving. Voor vragen kun je ook altijd bij me terecht via een e-mail.
Zoek een mooi lapje vilt op en leg daar het patroon van de Ipod op:


Probeer dan een mooi sluitklepje te vinden (zie links op bovenstaande foto) en kijk of de klep groot genoeg is:


Ben je tevreden over de grootte en de vorm van het hoesje, knip dan het patroontje uit.


Knip dan de klep een beetje bij, zodat je een mooie vorm hebt:


Als je een borduurwerkje hebt gemaakt, dan moet je die er nu opnaaien. Dat is een secuur werkje, omdat het er wel een beetje recht opgezet moet worden:


Vervolgens naai je de zijkanten dicht en wordt ook de klep gefestoneerd. Ik heb dat gedaan met 2 draadjes splijtgaren (voor het mooie) en 1 draad naaigaren (voor de stevigheid). Bepaal de plaats van de knopen en borduur de knoopsgaten in de klep. De knopen worden op het zakje genaaid.



Mocht je de vlinder willen borduren, dan kun je klikken op de 1e foto en de vlinder van de foto naborduren. Je kunt ook even een mailtje sturen, dan stuur ik je het patroontje toe.

lieve groet,
Betsy


Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog.
Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Pin It!

I-Podhoesje voor Natuurkieker

Ik had dit bericht al een keer geplaatst, maar blijkbaar is er toch iets niet goed gegaan, dus nu in de herhaling:

Naar aanleiding van mijn blogje over het camerahoesje van vilt (zie deze blog) heb ik voor Natuurkieker Coby een hoesje gemaakt voor haar I-Pod. Die heeft ze onderweg altijd mee als ze vogels gaat fotograferen en daarop staan onder andere vogelgeluiden. Ik vind het echt heel bijzonder hoe ze al die vogels (en andere dieren/planten) die ze fotografeert, weet te herkennen. Zelf vindt ze dat ze dat nog helemaal niet zo goed kan, maar dat is haar bescheidenheid denk ik...

We hebben overigens een ruil gedaan: zij een hoesje en ik een mooie foto van haar. Ik vond het Musje in de regen geweldig, dus die heb ik bij haar besteld. Ik ben benieuwd wanneer ik hem krijg.

In het kader van de vlinderserie heb ik weer een vlinder gebruikt voor de versiering. Als je op de foto klikt zie je een vergroting van de foto.


Omdat het hoesje onderweg niet open mag gaan heb ik er twee knopen op gezet (uit de knopendoos van mijn moeder!). De knoopsgaten heb ik wat extra versierd. De vlinder heb ik aan dezelfde kant als de sluiting gezet, omdat hij anders altijd aan de onderkant zit. Zo zie je hem goed als je het hoesje open maakt.

Wil je ook zo'n hoesje maken?
Hieronder een paar foto's en de werkbeschrijving. Voor vragen kun je ook altijd bij me terecht via een e-mail.
Zoek een mooi lapje vilt op en leg daar het patroon van de Ipod op:


Probeer dan een mooi sluitklepje te vinden (zie links op bovenstaande foto) en kijk of de klep groot genoeg is:


Ben je tevreden over de grootte en de vorm van het hoesje, knip dan het patroontje uit.


Knip dan de klep een beetje bij, zodat je een mooie vorm hebt:


Als je een borduurwerkje hebt gemaakt, dan moet je die er nu opnaaien. Dat is een secuur werkje, omdat het er wel een beetje recht opgezet moet worden:


Vervolgens naai je de zijkanten dicht en wordt ook de klep gefestoneerd. Ik heb dat gedaan met 2 draadjes splijtgaren (voor het mooie) en 1 draad naaigaren (voor de stevigheid). Bepaal de plaats van de knopen en borduur de knoopsgaten in de klep. De knopen worden op het zakje genaaid.



Mocht je de vlinder willen borduren, dan kun je klikken op de 1e foto en de vlinder van de foto naborduren. Je kunt ook even een mailtje sturen, dan stuur ik je het patroontje toe.

lieve groet,
Betsy


Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog.
Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Pin It!

donderdag 13 oktober 2011

Herfst - vallende blaadjes

Daar kan ik toch zo van genieten: een zelfgemaakt kaartje in de brievenbus!
Afgelopen week kreeg ik een prachtig kaartje van Wiepkje, als bedankje voor het Violenvrouwtje.
Zo lief! Het is heel mooi gemaakt en afgewerkt met heel kleine pareltjes.
Dank je wel Wiepkje, ik ben hier heel blij mee!


Dit is toch echt herfst: paddenstoelen en vallende blaadjes! Zo heeft elk seizoen toch weer zijn mooie kanten. Ik hou niet van de regen en wind van de herfst, maar die prachtige herfstkleuren maken alles goed. Dit kaartje is daar een goed voorbeeld van.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

dinsdag 11 oktober 2011

Gebreide tas van Zpagetti - de wens van Liesbeth

De wens van Liesbeth was een gebreide tas (zie haar reactie op deze blog). Tja, dat kan natuurlijk alle kanten op: met wol of katoen, kabels of ajour. Ik had al een paar mooie tassen gezien op de blog van Elizabeth (Busy Bessy) die als inspiratie konden dienen.
Maar toen kreeg ik van Hannie (Tintangel) een grote tas met Zpagetti. Op deze blog heb ik verteld dat ik de Zpagetti een afslankkuur heb laten ondergaan.

Onder het knippen van de stroken ontstond de gedachte dat ik daarvan een tas kon maken. Het was de bedoeling om de tas te gaan haken, maar toen ik een proefstukje had gemaakt, vond ik dat toch niet soepel genoeg. Ik had nog een paar breinaalden nummer 10 liggen en ben daarmee gaan aan de slag gegaan en dat beviel wel goed. Ik heb een simpel model tas gemaakt, omdat de gebruikte kleur Zpagetti vrij neutraal is en je daarom heel mooi met andere materialen versieringen op de tas kunt maken.

Beschrijving van de tas:
De tas is gemaakt van stroken Zpagetti van 5 cm die in 2 smalle stroken van 2,5 cm zijn geknipt (Zpagetti is in verschillende maten te koop en er is inmiddels ook een lichtere variant verkrijgbaar, dus misschien is ook mogelijk stroken van 2,5 cm te kopen). Verder heb je 2 breinaalden met knop nummer 10 nodig.

Zet 30 steken op (de tas wordt dan plm. 40 cm breed en is 35 cm hoog).
Toer 1 t/m 3: alle steken recht (hierdoor krijg je een ribbeltje aan de bovenkant van de tas).
Toer 4: averecht
Brei verder in tricotsteek en brei hierbij alle oneven toeren recht en alle even toeren averecht
Brei in de 7e toer (= bij 6 cm totale lengte) voor het handvat: 10 steken recht, 10 steken afkanten (voor het handvat), 10 steken recht,
8e toer: 10 steken averecht, 10 steken opzetten, 10 steken recht.
Brei verder in tricotsteek tot 64 cm (= 60 toeren na het handvat) en maak bij een hoogte van totaal 35 cm een merkteken om middenonder van de tas aan te geven (zie foto hieronder) en brei het volgende handvat zoals vermeld bij de 7e en 8e toer.
Brei nog 3 toeren tricotsteek (eindig met een rechte toer). Brei dan nog 3 toeren recht om de ribbel te vormen en kant dan alle steken af. De lap die ik gebreid heb is 40 cm breed en 70 cm lang.
Het breiwerk ziet er dan zo uit:

Het blauwe draadje markeert het midden van de lap.
Het is het handigst om nu de eventuele versiering op de tas aan te brengen, omdat je nu nog makkelijk kunt borduren, naaien of mazen. Op onderstaande foto's kun je wat voorbeelden daarvan zien:
een strik van lint

Lint doorrijgen
Opgemaasd motiefje afgezet met parelmoer knoopjes

gevilte bloemen
Er zijn natuurlijk nog veel meer versieringen te bedenken, maar dit geeft alvast wat inspiratie.
Ik heb de tas zelf vrij simpel gehouden.
Allereerst heb ik de handvatten verstevigd met een strook aquablauw wolvilt van 15 x 9 cm, waar in het midden een een opening is geknipt van ongeveer 9 à 10 cm. Naai eerst het vilt rond de opening vast en daarna de rest van het vilt (zie onderstaande foto's). Zorg dat het vilt zo wordt vastgezet dat je aan de buitenkant nog net een streepje blauw kunt zien.


Ik heb de tas in elkaar genaaid met een strook zpagetti. Dat vond ik het handigst. Let er wel op dat het materiaal enigszins rekt. Het beste is om de uiteinden van de afhechtdraden allemaal vast te zetten met naaigaren, omdat ze de neiging hebben om weer los te gaan.
Verder heb ik geen voering in de tas genaaid (hoewel dat wel aan te bevelen is vanwege de losse structuur van het breiwerk), maar een tweetal zakjes gemaakt voor de kleine spulletjes:


De zakken sluiten met een knoop. Ik heb de bovenkant van de zakjes niet aan de tas vastgenaaid, zodat er achter de zakjes ook nog opbergruimte is. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een volledige voering.

Ter versiering heb ik, hoe kan het ook anders, een paar vlinders bevestigd en dit is het uiteindelijke resultaat geworden:


Na een paar dagen gebruik heb ik de tas wat aangepast: ik heb er een mooie tashanger aan gehangen en in de beide bovenhoeken een knoop genaaid, omdat ik vond dat de tas teveel open bleef staan. De knoop past prima door de breisteken, omdat het materiaal rekbaar is. Er kan natuurlijk ook nog een flap gebreid worden die door de handvatten gehaald kan worden om de tas te sluiten. Tot slot heb ik mijn losse spullen in zo'n opvouwbaar tasje (in een bijpassende blauwe kleur en te koop voor € 1,--) gedaan: je hebt alles dan bij de hand, er kan niets uitvallen èn je kunt alles zo overhevelen in een andere tas!


Liesbeth, ik hoop dat de tas naar wens is. Ik heb begrepen dat jij nog nooit iets met Zpagetti hebt gedaan. Wie weet, bevalt het je wel heel goed. Waarschijnlijk moet je nog even wachten tot je pols weer wat sterker is, want het blijft wel een zwaar werkje. De tas kan natuurlijk ook prima van dikke wol gebreid worden!

lieve groet,
Betsy


Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog.
Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Pin It!

maandag 10 oktober 2011

Ik ging op reis en ik nam mee......

Op mijn blogje over het breien in het zijspan (zie deze blog) kreeg ik zoveel leuke en enthousiaste reacties dat ik daar nog maar even op terug kom.
Het viel me op dat er toch nog wel in het openbaar gebreid wordt, hoewel de reacties van de omstanders verschillend zijn. Ik vind het zeer verheugend om te merken dat ik in ieder geval niet de enige ben! Haakwerk is inderdaad wat handiger om mee te nemen, maar breien kan ook echt wel, vooral als je breit met een rondbreinaald.

Voor wat betreft de vragen over de motor met zijspan het volgende.
Het valt heel erg mee met het hobbelen in het zijspan. Er zitten prima schokbrekers onder en ik merk niet veel verschil tussen een auto en een zijspan om in te zitten breien.

Mijn man zou wel heel graag eens in het zijspan zitten, maar aangezien hij niet kan breien en haken en ik geen motorrijbewijs heb, is dat nog niet gebeurd. Ik vind het ook wel prima in dat bakkie trouwens.

Ik kan (en mag!) heel wat handwerkspullen meenemen in het zijspan. Het is mijn grootste hobby en ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn als ik helemaal niets bij me zou hebben om te handwerken.....
Het is natuurlijk wel schipperen met de ruimte. Onze dochter kreeg vroeger een tasje en mocht daar alles in doen wat ze graag mee wilde hebben. Wat er niet in paste, kon ook niet mee. Op een gegeven moment wordt je daar gewoon handig in en heb je bij je wat je mee wilt hebben.

Kijk, zo ziet het er uit in het zijspan als we onderweg zijn:


De rieten strandtas zit helemaal vol met knutselspullen en ook in de rugzak zit nog het een en ander. Ik zoek altijd wel wat lichter materiaal uit, zoals borduurwerk en sokkenbreiwol. Zeker als het warm weer is, zit ik toch niet graag met een groot breiwerk op schoot.
Ik ben benieuwd of er meer openbare handwerksters verschijnen, dat zou wel erg leuk zijn!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zondag 9 oktober 2011

De sjaal voor Hannie - Ajour breien

Het breien van de sjaal voor Hannie (zie deze blog) gaat gestaag door. Tot nu toe met één kleine hapering, maar het patroon is goed te breien. Ik vind het erg mooi worden. Het zal er trouwens nog wel beter uit gaan zien als de sjaal opgespannen is. Dat moet wel bij zo'n patroon vind ik.
Hier een foto van het resultaat tot nu toe:


en hier is nog een close-up van het ruitmotief:


Het is wel een patroon waar je heel geconcentreerd mee bezig moet zijn, anders gaat het mis. Ik gebruik bij het breien steeds een toerenteller, omdat het heel lastig bij te houden is met welke toer ik bezig ben. Het patroon telt 16 toeren en het blijft tellen en opletten dus. Geen breiwerk om mee te nemen voor onderweg....

lieve groet,
Betsy

Van Hannie kreeg ik nog het volgende mailtje toegestuurd:

Op 9 oktober 2011 14:50 schreef Atelier Tintangel  het volgende:
Hallo Betsy,
alle mogelijkheden geprobeerd, anoniem, typepad account, google account en met url, steeds het vakje weer leeg. Kijk dit wou ik plaatsen:
 
Hoi Betsy,
oh wat wordt hij mooi! Ik ben in mijn poging tot een ruitje of drie gekomen, ook braaf gebruik gemaakt van de toerenteller en goed , heel goed opletten steeds. Wat een klus, waar heb ik je mee opgezadeld????? Heel lief dat je hem voor mij wilt breien.
Fijne handwerkzondag verder, ik ga ook nog even verder prutsen met mijn vilt gedoetje.
Groetjes,
Hannie
Pin It!

zaterdag 8 oktober 2011

In de Eregalerij - Kaartjes van Elize

Vandaag wil ik enkele kaartjes laten zien die onze vriendin Elize voor ons heeft gemaakt. Ze knutselt heel graag en maakt de mooiste dingen. Het is voor mij altijd een feestje om de envelop open te maken en te kijken wat voor moois Elize deze keer heeft gemaakt:





Vooral de onderste kaart vind ik heel mooi. Ik ben namelijk groot liefhebber van de Flower Fairies. Ik heb daar ook diverse prentenboekjes van.

Elize, je kaartjes verdienen een plaats in mijn Eregalerij!

lieve groet,
Betsy
Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...