zaterdag 30 juli 2011

Hartjes uit de tuin


Soms heeft Moeder Natuur lieve grapjes, zoals deze:

Hartjes!

Aardappeltjes in de vorm van hartjes. Ik vond ze toen ik aan het aardappels rooien was in de tuin. Ik vond het zo grappig, dat ik jullie daarvan wil laten meegenieten.
De oogst viel me ondanks de droogte in het voorjaar niet tegen.

De oogst van 2011

We hebben er al een paar keer van gesmuld. Niets is lekkerder dan nieuwe aardappelen vers uit eigen tuin!

lieve groet,
Betsy

Pin It!

vrijdag 29 juli 2011

Vilten hoesje voor de fotocamera


Bij mijn bespaartip 5 had ik het over materiaal gebruiken wat je nog in huis hebt.

Als we op vakantie gaan, kan ik niet zoveel spullen meenemen om te knutselen, omdat we op de motor niet zo veel ruimte hebben. Alhoewel, als mensen zien wat er allemaal mee kan, dan geloven ze hun ogen niet…
Maar goed, ik probeer dus altijd lichte spullen mee te nemen. Zo had ik deze keer een wat vreemd gevormd stuk vilt meegenomen. Ik had geen idee wat ik er mee zou doen, maar het bleek precies groot genoeg te zijn om een hoesje voor de fotocamera van te maken.



Ik heb het vilt gewoon op elkaar gelegd, gepast hoe de camera er het beste in kon, het vilt bijgeknipt en de zijkanten met de festonsteek aan elkaar genaaid met borduurgaren (3 draadjes voor de stevigheid) in de kleuren van het borduursel waarmee ik het hoesje heb versierd. Toen bleef er nog een flap over met de vreemde vorm, die ik overigens wel grappig vind en die als sluitklep gebruikt wordt. Het maakt het hoesje wat speelser. Bovendien kon ik zo het lapje toch helemaal gebruiken. Ik ben er nog niet over uit hoe ik de sluiting zal maken: met een knoop, knoopsgat, lusje, drukknoopje, lintje? Hebben jullie suggesties?



Het borduursel heb ik gemaakt van restjes borduurgaren die ik nog had en die redelijk overeenkomen met de kleuren die bij het patroon waren aangegeven. Ik heb het lapje met kleine stiksteekjes op het hoesje vastgezet en de draden tot het stiksel uitgetrokken voor de franje.
Het hoesje is direct in gebruik genomen en bevalt uitstekend!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

woensdag 27 juli 2011

Regen kan ook op de lachspieren werken.......

Ben je het natte weer ook zat en wil je dat even  vergeten?  Kijk dan eens bij  Coby van Natuurkieker.
Ze heeft onder andere dit musje op haar blog staan. Daar word je toch gelijk vrolijk van?
Ik kan er niet genoeg van krijgen om er naar te kijken :)

Musje dansend in de regen

Lieve groet,
Betsy
Pin It!

dinsdag 26 juli 2011

Oude patronen in een nieuw jasje deel 1 - de gehaakte sprei van tante Manna (vervolg)

Uit de reacties op het patroon van de sprei van tante Manna bleek me dat sommige handwerksters er tegenop zien om een hele sprei te gaan haken. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet, want gelukkig kun je het patroon ook voor iets heel anders gebruiken: een gordijntje bijvoorbeeld, of zelfs voor een sjaaltje.
Dat laatste heb ik in mijn vakantie gedaan: lekker zitten haken in het zijspan en maar zien wat het gaat worden.

Ik had een bol mooi van kleur verlopende blauwe sokkenwol bij me van Scheepjes (Invicta Colour) die ik eigenlijk had bedoeld voor een omslagdoek, maar ik draag eigenlijk heel vaak een sjaaltje: lekker makkelijk en staat altijd wel goed. Tja, dan kies je daar toch al snel weer voor.

Ik heb het patroon van de sprei gebruikt en één baan gehaakt. Daarom heb ik de buitenste lusjes, waarmee je de sprei aan elkaar kunt haken weggelaten, omdat ik er een mooie schulprand omheen wilde haken. Een leuk werkje en zo klaar. Heel geschikt om tijdens de vakantie te doen!

En dit is het geworden:

schulpjesrand


de sjaal met en zonder schulprand
Let op: het patroon van de sprei is een beetje veranderd/verduidelijkt. De veranderingen heb ik vet en schuingedrukt aangegeven in de beschrijving in de vorige blog over de sprei. Als je het patroon al gedownload hebt, raad ik je dus aan om het nog een keer te doen! Elizabeth, bedankt voor je waardevolle tips!


Wil je zelf ook een sjaal haken van het patroon, dan heb ik hier nog de beschrijving van de schulprand: kijk daarvoor ook naar de 2 bovenste foto's die vergroot kunnen worden door er op te klikken:

Gebruikte afkortingen:
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
st = stokje
p = picot (haak 3 l en dan een hv in de eerste l)

De schulprand wordt gehaakt in de open hokjes die je aan de zijkant van de sjaal ziet en aan de korte kanten.
Leg de sjaal in de lengte voor je neer met de korte kanten aan weerszijden. Begin met een v in het 3e open hokje rechts aan de lange kant van de sjaal (kijk daarvoor ook even naar de 2e foto: zo moet de sjaal liggen), *3 l, 1 hokje overslaan, (kroontje: 3 st, 1 p, 3 st) in het volgende hokje, 3 l, 1 hokje overslaan, 1 v in het volgende hokje*, herhaal steeds van * tot * tot je bij de hoek bent. Probeer zo uit te komen dat je de stokjes in het uiterste puntje kunt haken (zie foto 2), na de hoekpunt haak je 3 l, 1 hokje overslaan, en dan weer verder met het patroon zoals aan de zijkant is beschreven, waarbij je even moet puzzelen hoe je het beste uitkomt, omdat er aan de smalle kanten geen rij hokjes zit waar je in kunt haken. Foto 2 laat zien hoe ik de kroontjes heb verdeeld: ik heb op elke hoek van de smalle kant een kroontje gehaakt en daar tussen in nog 3x een kroontje. Aan de lange kant hangt het natuurlijk af van de lengte van de sjaal. Ik heb hem 1.50 m gemaakt.
Als je de sjaal met 2 of meer banen wilt maken, let dan op dat je voor het aan elkaar haken van de banen wel de lusjes haakt, net als bij de sprei, maar laat ze weg voor de 2 buitenzijden.

Veel haakplezier!
Ik kijk met veel belangstelling uit naar jullie creaties. Een foto of link van een blog wordt zeer op prijs gesteld!

Lieve groet,
Betsy

Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?


Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 


Pin It!

zondag 24 juli 2011

Vingerpopjes voor Floor van Demen

Op verzoek van de oma van Demen heb ik een aantal vingerpopjes gemaakt, waarvan in deze blog  het patroon staat.
Ik kreeg onlangs een paar mooie foto's via de oma toegestuurd en die wil ik jullie niet onthouden:
duidelijk is te zien dat Demen en zijn vriendinnetje Floor erg blij zijn met de poppetjes!





Demen en Floor: heel veel plezier met de poppetjes en oma: bedankt dat ik die leuke foto's hier mag laten zien!

lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Pin It!

zaterdag 23 juli 2011

Bespaartip 6: Reparatie van een tas

Deze keer een heel andere bespaartip dan gebruikelijk.
.
Al jaren nemen we een koeltas mee op vakante. Een koelbox past niet in het zijspan, maar met de tas gaat het prima. Maar, na al die jaren intensief gebruik waren de hengsels totaal versleten.

Voor...

De tas zelf  was echter nog in goede staat, dus wat doe je dan? Repareren natuurlijk, want ik ben gehecht aan mijn spullen en gooi niet graag dingen weg als ze nog hersteld kunnen worden. De vraag was alleen hoe ik dat zou doen, want we waren in Portugal en ik had natuurlijk geen reparatiemateriaal bij me en evenmin een naaimachine.
Een creatieve meid is natuurlijk overal op voorbereid en zo vond ik nog een paar haaknaalden idie ik in mijn handwerktas had gestopt. In een land als Portugal, waar (ook) nog veel wordt gebreid en gehaakt, moest wel een bol wol te vinden zijn. Dat klopte ook: voor een euro per stuk kon ik twee bollen mooi blauw garen (acryl) meenemen en kon ik aan de slag.
Ik heb een lange, smalle reep met stokjes gehaakt tot ik de juiste lengte had. Vervolgens heb ik die reep om de rafels heen gelegd en de lange kant van de reep aan elkaar gehaakt. Dat ziet er mooi uit en het gaat ook best gemakkelijk. De korte kant van de reep heb ik aan de uiteinden van de hengsels, die nog intact waren, vastgenaaid. Resultaat is een mooie tas die weer prima is op te tillen en bovendien geen rafels meer die vastlopen in de rits! Deze reparatiemethode is natuurlijk ook voor andere dingen te gebruiken. Gewoon een hoesje haken om het kapotte deel en je kunt weer een tijdje vooruit.

... en na de reparatie!
De tas is onderweg meestal gevuld met wat brood, bordjes en bestek en daarnaast wat koekjes en andere lekkere dingen en wordt al heel lang "de overlevingstas" genoemd: als we die tas maar hebben, kan ons niets gebeuren! Zo'n tas wil je toch niet meer missen?

lieve groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 21 juli 2011

Lekkere schuimpjes!

Wat een vervelend weer is het de laatste tijd geweest, vinden jullie ook niet? Ik zie altijd uit naar de zomer, wanneer het lekker weer is. Nu leek het wel herfst met die regen en wind...
Echt weer om je thuis op te sluiten en het daar dan maar heel gezellig te maken. Voor mij is koken en bakken een bezigheid waar ik weer helemaal vrolijk van word. Van het weekend hadden we gasten, waarvoor wat simpele gerechten heb gemaakt: twee hartige taarten, een lekkere salade, kruidenboter en van de Toko lekker Turks brood en olijven. Als toetje had ik een soort van pudding gemaakt. Iedereen vond het heerlijk!

Voor de pudding had ik onder andere 2 eidooiers nodig. Wat doe je dan met die eiwitten? Lekkere schuimpjes maken! Vandaag het recept voor schuimpjes, of, om het heel luxe te zeggen: Meringues. Verwar de naam niet met die dans, dat is de merEngue!
Gemarmerde schuimpjes


Wat heb je nodig:
2 eiwitten
100 gram suiker
voedingskleurstof (optioneel)

Haal het rooster uit de oven. Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius.
Pak een kom waarin de eiwitten passen en waarin ze kunnen uitzetten. Het wordt aanbevolen om een metalen of roestvrijstalen kom te gebruiken, maar ik heb gemerkt dat je daarin lelijke krassen krijgt van de mixer. Ik gebruik daarom altijd een plastic kom. Maak de kom en de mixhaken van de mixer goed schoon: eerst even in een sopje en daarna met citroensap. Dit moet echt: alles moet vetvrij zijn, anders worden de eiwitten niet stijf.
Alles schoon? Dan kun je beginnen met mixen. Begin op de hoogste stand, tot de eiwitten zachte pieken vormen als je de mixhaken even uit het eiwit haalt (natuurlijk heb je de mixer dan wel even uit gezet :p ). Het eiwit is dan ook al flink in volume toegenomen.
Voeg dan in kleine beetjes de suiker toe, terwijl je op de laagste stand mixt. Je zult zien dat het eiwit nog steeds groter wordt en ook meer gaat glanzen. Mix nog even door als alle suiker in de kom zit. Voel met je vingers een klein beetje eiwit: voel je nog heel duidelijk de suiker? Dan moet je nog even doorgaan met mixen. Het schuim is klaar wanneer je de kom op de kop kunt houden en het eiwit er niet uit valt.
Gebruik je kleurstof? Die kun je nu toevoegen om het schuim een egale kleur te geven. Of doe dit pas later, zie *.

Leg bakpapier op het rooster dat je uit de oven heb gehaald. Schep nu het schuim in kleine hoopjes op het bakpapier (of gebruik een spuitzak). Probeer de hoopjes even groot te maken zodat ze allemaal tegelijk klaar zijn. Maak eventuele grote pieken wat gladder, anders kunnen ze verbranden.
* Ook nu kun je nog kleurstof toevoegen. Doe 1 druppel op een hoopje en ga er met een sateprikker doorheen, zodat je het verspreidt door het schuimpje. Hierdoor krijg je een gemarmerd effect, zie ook de foto's.
Zet het rooster in de oven als de oven de juiste temperatuur heeft bereikt en laat de schuimpjes 45 minuten drogen. De exacte tijd is lastig te geven, dit is namelijk ook afhankelijk van de grootte van je schuimpjes. Probeer na 45 minuten om een schuimpje van de bakplaat te pakken. Lukt dit niet of is de onderkant nog vochtig, plaats de schuimpjes dan weer terug in de oven. Ik verleng de oventijd dan iedere keer met 15 minuten.

Zijn ze klaar? Laat ze dan volledig afkoelen op het rooster. Doe ze dan in een luchtdichte doos. Daarin zijn ze vrij lang te bewaren, maar ze opeten is natuurlijk het lekkerste!
Heerlijk op tafel


Groetjes,
Anne
Pin It!

dinsdag 19 juli 2011

Granny squares van Portugese tegels


Wat heb ik genoten van het rondkijken en mooie dingen ontdekken op onze laatste vakantie in Spanje en Portugal, waarvan we afgelopen donderdag zijn thuis gekomen.

Ik heb bewust uitgekeken naar inspiratie voor mijn creatieve uitspattingen.
Nou, die heb ik gevonden en wel bij de prachtige Portugese tegels en mozaïeken.
Kijk maar eens mee:






Dat inspireert toch tot het maken van prachtige granny squares of quilts? Ik zie het al voor me, vooral de eerste foto vind ik prachtig: die mooie blauwe kleur en de sierlijke motieven.

Ik ben benieuwd of jullie hier ook inspiratie uit kunnen halen. Ik heb de foto's bewust op groot formaat gelaten, Door ze aan te klikken kun je ze goed bekijken!

lieve groet,
Betsy

Pin It!

maandag 18 juli 2011

Breirol deel 6: kleine kabeltjes

De hoogste tijd om weer een patroon van de breirol te plaatsen.

Geen breirol zonder kabelpatroon! Daarom deze keer kleine kabeltjes:

Kabeltjes over 4 steken

Het is een heel simpel patroontje, dat wordt gebreid over 4 steken.

De verdeling van de steken van de breirol is weer 1 kantsteek, 5 steken gerstekorrel, 40 steken patroon, 5 steken gerstekorrel en eindigen met 1 kantsteek.

Hieronder wordt alleen het kabelpatroontje beschreven.

Gebruikte afkortingen:
st = steek
Re = recht
Av = averecht

1e toer: *kabel naar links: neem 2 st op een hulpnaald voor het werk en brei de vlg. 2 st Re, brei dan de 2 st van de hulpnaald Re,4 st Re*. Herhaal van * tot *.
2e toer: alle st Av.
3e toer: *4 st Re,kabel naar rechts:  neem 2 st op een hulpnaald achter het werk, brei de 2 vlg. st Re, brei dan de 2 st van de hulpnaald Re.* Herhaal van * tot *.
4e toer: alle st. Av.

Herhaal steeds deze 4 toeren tot je de gewenste lengte hebt bereikt.

Er kan ook gevariëerd worden met de kabels, door bv. het aantal steken tussen de kabeltjes te vergroten of deze averecht te breien of door meerdere toeren te breien zonder te kabelen, waardoor de kabeltjes wat meer over je werk verspreid worden. Ik heb jaren geleden een trui gebreid in tricot steek waarin ik hier en daar een kabeltje had verwerkt. Dat is een heel simpel patroontje maar geeft een groots effect!

Nog even een update van de volledige breirol tot nu toe:



Veel breiplezier!

Lieve groet,
Betsy


Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 

Pin It!

vrijdag 15 juli 2011

Geboortemobile van vilt voor Jaylee

Jeej, eindelijk weer eens een mobile voor een meisje gemaakt! Is het echt zo dat er meer jongens dan meisjes geboren worden momenteel? Ik heb voor mijn gevoel de laatste tijd alleen maar cadeautjes voor jongensbaby's gemaakt. Maar nu dan een mobile voor Jaylee. De opdracht was iets met roze/rood en paars en een konijntje en dit is het resultaat:

Mobile voor Jaylee

Konijntje met belletje

Het blijft leuk om een geboortemobile te maken. Ze zijn ook altijd weer anders, vooral qua kleur maar ook in vorm en uitvoering.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zondag 10 juli 2011

Bespaartip 5

Wat is het verleidelijk als je in een hobbyzaak rondloopt: of surft op internet: overal zie je weer nieuwe technieken, kleuren en materialen. Het is natuurlijk ook allemaal zo uitgestald dat je er bijna niet aan voorbij kunt.

De beste remedie om niet te bezwijken voor al die mooie dingen is natuurlijk om niet te gaan winkelen, maar dat is niet altijd een optie. Alhoewel....
Kijk eens wat je allemaal nog in huis hebt. Voor consuminderaars is het geen onbekende tip om "te eten van wat je nog in de kast hebt" en dus eerst op te maken wat er is voordat je weer nieuwe inkopen gaat doen. Dit tip kunnen handwerksters en knutselaars natuurlijk net zo goed gebruiken!

Het is mijn ervaring dat je bij het opruimen altijd dingen tegenkomt waarvan je wist dat je ze had, maar geen idee meer waar dat zou kunnen zijn, of je wist juist niet meer dat je die mooie kralen nog had en dat is dan weer een extra verrassing. Mooie gelegenheid om alles weer wat overzichtelijk op te bergen en je rijk te voelen met wat je hebt. Want, als het bij jullie net zo gaat als bij mij dan heb je waarschijnlijk zoveel materiaal in huis dat je bijna jaren vooruit kunt met breien, haken en borduren of wat je hobby dan ook maar is.
Probeer eens een paar maanden niets te kopen en alleen dingen te maken van het materiaal dat je nog in huis hebt. Is de kleur niet goed, of heb je net te weinig van een bepaald soort kralen of wol? Dan is dat een mooie gelegenheid om je creativiteit aan te spreken en de uitdaging aan te gaan om er toch iets van te maken.

Ik probeer nu ook om eerst op te maken wat ik heb. Zo ben ik met een pannenlap bezig in kleuren die ik zelf nooit uitgekozen zou hebben, maar die ik nog had liggen (gekregen van iemand). Ik vind het niet eens een onaardige combinatie:



Wil je toch een nieuwe techniek gaan uitproberen? Kijk dan of je een demonstratie kunt bijwonen, waarbij je ook zelf iets kunt maken. Zo kun je zien of het iets voor je is. Wil je duur gereedschap aanschaffen, probeer dat dan samen met iemand anders te doen, zodat je de kosten kunt delen.

Heb je nog een andere tip? Laat het hier weten, zodat anderen er ook hun voordeel mee kunnen doen.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

woensdag 6 juli 2011

Alpaca spinnen en verwerken


Vandaag weer een gastblog van mij, Anne.
Midden in de zomer denk je misschien niet gelijk aan wol, spinnen en mutsen. Toch is spinnen op dit moment wel een heel fijne bezigheid! Ik zet graag het spinnewiel in de tuin en maak dan lekker mijn hoofd leeg terwijl ik spin. Het spinnen heb ik van mijn moeder geleerd. Sinds een paar jaar heb ik mijn eigen spinnewiel en kunnen we tegelijk samen spinnen!



In het najaar van 2010 heb ik een grote doos met Alpacavacht gekocht. Ik heb 3 soorten: goede kwaliteit bruine vacht, wat mindere kwaliteit (korte schering) zwart met een beetje zilver, en een zak met Suriwol. Dat is een heel prachtige vacht, heel zwaar en met krulletjes.
Ik heb van alles een kilo en dat is best veel! Ik had het via internet gekocht, dus dan is het toch altijd een gok wat je krijgt. Bij een kilo wol kon ik me niet zoveel voorstellen, maar het blijkt toch best veel te zijn ;)

Afgelopen winter heb ik er voor het eerst mee gesponnen. Heerlijk! De Alpaca is wat dichter van structuur, je moet wat meer trekken om een draad te krijgen dan bij schapenwol. Je voelt ook gelijk dat Alpaca warm is: ik had een stukje vacht op schoot liggen en had het echt niet meer koud!
Na een paar avonden had ik mooie bollen wol gemaakt en besloot ik een muts te maken. Lekker voor in de winter :)
Eén kleur gebruiken, bruin, vond ik wat saai. Daarom heb ik er een (gekochte) grijze bol wol bijgedaan. Mooie combinatie! Vervolgens heb ik op een rondbreinaald mijn eerste zelfgebreide muts gemaakt! Het resultaat mag er zijn, het biedt goede perspectieven voor de toekomst;)



Ik mag hier vast wel weer wat tonen als ik weer wat gemaakt heb.
Tot dan!

Groetjes,
Anne
Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...