dinsdag 11 oktober 2011

Gebreide tas van Zpagetti - de wens van Liesbeth

De wens van Liesbeth was een gebreide tas (zie haar reactie op deze blog). Tja, dat kan natuurlijk alle kanten op: met wol of katoen, kabels of ajour. Ik had al een paar mooie tassen gezien op de blog van Elizabeth (Busy Bessy) die als inspiratie konden dienen.
Maar toen kreeg ik van Hannie (Tintangel) een grote tas met Zpagetti. Op deze blog heb ik verteld dat ik de Zpagetti een afslankkuur heb laten ondergaan.

Onder het knippen van de stroken ontstond de gedachte dat ik daarvan een tas kon maken. Het was de bedoeling om de tas te gaan haken, maar toen ik een proefstukje had gemaakt, vond ik dat toch niet soepel genoeg. Ik had nog een paar breinaalden nummer 10 liggen en ben daarmee gaan aan de slag gegaan en dat beviel wel goed. Ik heb een simpel model tas gemaakt, omdat de gebruikte kleur Zpagetti vrij neutraal is en je daarom heel mooi met andere materialen versieringen op de tas kunt maken.

Beschrijving van de tas:
De tas is gemaakt van stroken Zpagetti van 5 cm die in 2 smalle stroken van 2,5 cm zijn geknipt (Zpagetti is in verschillende maten te koop en er is inmiddels ook een lichtere variant verkrijgbaar, dus misschien is ook mogelijk stroken van 2,5 cm te kopen). Verder heb je 2 breinaalden met knop nummer 10 nodig.

Zet 30 steken op (de tas wordt dan plm. 40 cm breed en is 35 cm hoog).
Toer 1 t/m 3: alle steken recht (hierdoor krijg je een ribbeltje aan de bovenkant van de tas).
Toer 4: averecht
Brei verder in tricotsteek en brei hierbij alle oneven toeren recht en alle even toeren averecht
Brei in de 7e toer (= bij 6 cm totale lengte) voor het handvat: 10 steken recht, 10 steken afkanten (voor het handvat), 10 steken recht,
8e toer: 10 steken averecht, 10 steken opzetten, 10 steken recht.
Brei verder in tricotsteek tot 64 cm (= 60 toeren na het handvat) en maak bij een hoogte van totaal 35 cm een merkteken om middenonder van de tas aan te geven (zie foto hieronder) en brei het volgende handvat zoals vermeld bij de 7e en 8e toer.
Brei nog 3 toeren tricotsteek (eindig met een rechte toer). Brei dan nog 3 toeren recht om de ribbel te vormen en kant dan alle steken af. De lap die ik gebreid heb is 40 cm breed en 70 cm lang.
Het breiwerk ziet er dan zo uit:

Het blauwe draadje markeert het midden van de lap.
Het is het handigst om nu de eventuele versiering op de tas aan te brengen, omdat je nu nog makkelijk kunt borduren, naaien of mazen. Op onderstaande foto's kun je wat voorbeelden daarvan zien:
een strik van lint

Lint doorrijgen
Opgemaasd motiefje afgezet met parelmoer knoopjes

gevilte bloemen
Er zijn natuurlijk nog veel meer versieringen te bedenken, maar dit geeft alvast wat inspiratie.
Ik heb de tas zelf vrij simpel gehouden.
Allereerst heb ik de handvatten verstevigd met een strook aquablauw wolvilt van 15 x 9 cm, waar in het midden een een opening is geknipt van ongeveer 9 à 10 cm. Naai eerst het vilt rond de opening vast en daarna de rest van het vilt (zie onderstaande foto's). Zorg dat het vilt zo wordt vastgezet dat je aan de buitenkant nog net een streepje blauw kunt zien.


Ik heb de tas in elkaar genaaid met een strook zpagetti. Dat vond ik het handigst. Let er wel op dat het materiaal enigszins rekt. Het beste is om de uiteinden van de afhechtdraden allemaal vast te zetten met naaigaren, omdat ze de neiging hebben om weer los te gaan.
Verder heb ik geen voering in de tas genaaid (hoewel dat wel aan te bevelen is vanwege de losse structuur van het breiwerk), maar een tweetal zakjes gemaakt voor de kleine spulletjes:


De zakken sluiten met een knoop. Ik heb de bovenkant van de zakjes niet aan de tas vastgenaaid, zodat er achter de zakjes ook nog opbergruimte is. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een volledige voering.

Ter versiering heb ik, hoe kan het ook anders, een paar vlinders bevestigd en dit is het uiteindelijke resultaat geworden:


Na een paar dagen gebruik heb ik de tas wat aangepast: ik heb er een mooie tashanger aan gehangen en in de beide bovenhoeken een knoop genaaid, omdat ik vond dat de tas teveel open bleef staan. De knoop past prima door de breisteken, omdat het materiaal rekbaar is. Er kan natuurlijk ook nog een flap gebreid worden die door de handvatten gehaald kan worden om de tas te sluiten. Tot slot heb ik mijn losse spullen in zo'n opvouwbaar tasje (in een bijpassende blauwe kleur en te koop voor € 1,--) gedaan: je hebt alles dan bij de hand, er kan niets uitvallen èn je kunt alles zo overhevelen in een andere tas!


Liesbeth, ik hoop dat de tas naar wens is. Ik heb begrepen dat jij nog nooit iets met Zpagetti hebt gedaan. Wie weet, bevalt het je wel heel goed. Waarschijnlijk moet je nog even wachten tot je pols weer wat sterker is, want het blijft wel een zwaar werkje. De tas kan natuurlijk ook prima van dikke wol gebreid worden!

lieve groet,
Betsy


Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog.
Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Pin It!

9 opmerkingen:

 1. Wauw, mooi in al zijn eenvoud! Dat heb je goed bedacht zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige tas , en zo leuk versierd in afstekende kleurtjes...
  Mijn complimentjes hoor!
  Crea Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige tas... Zo vind ik de zpagetti veel mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Betsy,
  Wat leuk om te zien dat mijn afgedankte Zpagetti zo goed is terecht gekomen. En nog een boel over denk ik, dus wie weet zien we nog meer werkstukken. De Zpagettie is zo wel mooier, nu hij dunner is. Blijft een grappig grof materiaal, maar iets beter te hanteren en wat sierlijker.
  Leuk hoor!
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, zo'n eenvoudig model en neutrale kleur.
  Dat nodigt enorm uit om hem daarna nog creatief op te "leuken" en daar geef jij ook al van die prachtige voorbeelden van...
  Compliment!!!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh Betsy, wat voel ik mij vereerd en wat heb je er een ontzettend mooie tas van gemaakt!!!Een hele duidelijke beschrijving en eigenlijk super simpel.
  Als ik weer wat beter kan breien, ga ik hem zeker maken en wie weet wel van Zpagetti. En wat een goed idee, zo die zakjes aan de binnenkant, ik vind hem echt super geweldig!!! Ontzettend bedankt, dat je er zo'n werk van hebt gemaakt.
  Liefs Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk idee om nu ook meteen je gehalveerde zpaghetti te gebruiken!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja ik vind het een super idee, zo is de tas ook minder zwaar, want dat is het probleem vaak bij die zpagetti tassen. dat aqua blau vind ik er ook prachtig bij kleuren.

  echt leuk!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat een superleuke tas! ik zou hem best willen maken, maar ik ben een absolute kluns wat breien betreft.
  misschien moet ik zus Imke maar eens lief aankijken...
  groetjes
  Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...