woensdag 19 oktober 2011

Herfst - Rood met witte stippen

Bij de herfst hoort de Vliegenzwam. Ik vind het zo'n prachtige paddenstoel. Op de blog van Natuurkieker kun je hier prachtige foto's van zien en ook informatie vinden (zie o.a. hier).Wist je dat die mooie stippen later gewoon verdwijnen?! Hoe dat komt kun je ook lezen op de blog van Natuurkieker.

Voor mij horen er stippen op een Vliegenzwam te zitten en daarom zie je ze ook op mijn vilten paddenstoel:Deze paddenstoel kun je heel gemakkelijk zelf maken.
Je hebt ervoor nodig:
- rood vilt
- wit vilt
- wit en rood borduurgaren
- een kurk.

Teken een cirkel van ongeveer 12 cm doorsnee. Je kunt hiervoor ook een glas gebruiken en de omtrek daarvan op papier overtrekken.

Knip de cirkel 1x uit het witte vilt en 1x uit het rode vilt. Maak stippen door met een perforator rondjes uit het witte vilt te knippen. Ook mooi is om met de hand wat onregelmatige vormen uit te knippen. Maak de stippen niet te groot en maak er niet teveel. Naai de stippen op de rode cirkel.Ook mooi als je ze vastzet met een klein pareltje!

De kurk wordt voor de steel gebruikt. Meet de omtrek van de kurk op en knip aan de hand daarvan een rechthoek uit het witte vilt, die om de steel past en laat het vilt aan de bovenzijde van de kurk een paar milimeter uitsteken om de hoed vast te kunnen naaien. Maak een smalle strook voor het "kraagje", die je puntig inknipt. Kijk daarvoor ook naar de onderste foto.

Nu moet de paddenstoel in elkaar genaaid worden. Begin met de steel: leg het vilt om de kurk en naai de zijkant vast met kleine festonsteekjes en een witte draad borduurgaren. Aan de onderzijde komt geen vilt. De paddenstoel staat zo steviger. Eventueel van tevoren de onderkant van de kurk goed vlak maken.
Naai het kraagje een centimeter onder de bovenrand vast om de steel met de punten naar beneden.

Knip nu een gat ter grootte van de doorsnee van de kurk in het midden van de witte cirkel vilt: nu kun je de witte cirkel op de steel vastnaaien op het stukje dat je boven de kurk hebt laten uitsteken.

Tot slot naai je de rode hoed op de witte onderkant met kleine festonsteekjes en een rode draad. Laat een opening vrij voor het opvullen van de hoed. Vul de hoed met wol, maar niet te stevig, anders gaat de hoed veel te bol staan (tenzij je dat mooi vindt staan) en naai ook het laatste stukje dicht met festonsteken en klaar is de paddenstoel! Alweer een mooie aanvulling op de herfsttafel.

Tip: je kunt de paddenstoel met kinderen natuurlijk ook maken van papier of dun karton. De kurk kan dan weer prima als steel dienen. De hoed kan versierd worden met propjes crepepapier, watten of geperforeerde rondjes. De hoed van de paddenstoel kun je een beetje inknippen en er een beetje over elkaar heen vouwen, zodat je een soort puntmuts krijgt. Knip hiervoor een grotere rode cirkel uit dan de witte cirkel. Eventueel kun je de witte onderkant weglaten en de rode hoed direct op de steel plakken.

Ik ben heel nieuwsgierig naar wat jullie gaan maken, dus foto's zijn heel erg welkom en krijgen uiteraard een plekje in de Eregalerij!

Veel knutselplezier.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

6 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige creaties maak je weer! Wie zei er dat de herfst een donker seizoen is? Die moeten maar eens een kijkje hier op je blog komen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja een kabouter spillebeen paddestoel, daar horen witte stippen op. leuk zo van vilt gemaakt. de eikeltjes en het roodborstje.
  De bladeren zijn ook geen echte zo te zien?
  De herfst is een mooi seizoen, met warme kleuren, ik ervaar het met het haken van mijn herfst-granny
  het interieur wat beetje bij beetje in herfst verandert. Zo leuk dat je met elke seizoen een beetje kan spelen in je huis,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi! Ooh, ik krijg er helemal de kriebels van, dit wil ik ook! Alleen hebben we hier eigenlijk niet echt een plekje voor de seizoensartikelen... Nou, das eigenlijk niet waar... We hebben een plateau met rode kaarsen. In de zomer liggen daar parels omheen (waarom weet ik niet, maar m'n parelketting was geknapt), in de herfst liggen er van die nepblaadjes van de Xenos, kastanjes en koperen blaadjes (heb ik een x gemaakt uit zo'n knutselpakket) bij, in de winter een lampjessnoer. Wat er in de lente ligt weet ik eigenlijk niet... Aha, hebben wij ook onze eigen seizoens 'tafe'l'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens: De Vliegenzwam hoort bij de herfst!
  En wat een leuke heb je gemaakt van vilt, ik moet bekennen dat het zelfs bij mij nu begint te kriebelen. Eerst al dat leuke Roodborstje en nu de Vliegenzwam, Toppie!
  Super mooie dingetjes voor een herfsthoekje.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, je herfst tafereeltje! Ik vind je roodborstje zo geinig, echt lief.
  groetjes Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk, al die enthousiaste reacties van jullie! Daar zit ik echt van te genieten. Ik ben wel heel nieuwsgierig wat jullie gaan doen met een eventuele herfsttafel o.i.d. Het Roodborstje heb ik een aantal jaren geleden gemaakt en het heeft een tijd bij mijn schoonvader gestaan. Toen hij is overleden, heb ik het vogeltje weer terug gekregen. Het heeft voor mij daarom ook een speciaal plekje....

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...