Als eerste wil ik wijzen op de mogelijkheid om een versterkte hiel te breien. Ik doe dat eigenlijk bij alle sokken die ik brei en het bevalt heel goed, zelfs bij de werksokken van mijn man. Tot nu toe nog geen slijtage kunnen ontdekken! In een volgende blog zal ik de versterkte hiel uitleggen en er een foto bij doen voor de duidelijkheid.
Mocht er toch wat slijtage op gaan treden dan kun je als eerste proberen om de slijtplek sterker te maken door er overheen te mazen (ook hier kom ik in een volgende blog nog op terug) of, als de plek erg versleten is, de sok te stoppen, zoals onze oma's dat vroeger nog geleerd hebben en ik weer van mijn moeder heb geleerd.
Als je wilt mazen of stoppen, dan is het het mooist als je nog wat wol over hebt die je hebt gebruikt om de sokken te breien, maar een andere, afstekende kleur kan natuurlijk ook.
Je kunt je restjes wol natuurlijk in een grote doos bewaren:
doos met restjes en bollen sokkenwol |
Maar het kan ook anders. Je hebt daarvoor een fotomapje nodig, wat karton (bv. een oude ansichtkaart), een schaar, een lineaal.
Van het karton maak je een garenhouder in de vorm van een klos en maak daarin twee inkepingen, zodat je de wol daarin kunt vastzetten. Maak de garenhouder zo groot mogelijk. Hij moet echter nog wel in het mapje passen. Vervolgens schrijf je op een kaartje dat in het fotomapje past de volgende gegevens: voor wie de sokken zijn gebreid, welke maat, de datum en eventueel welk garen er is gebruikt en ook kun je er nog een foto van de sokken bij doen of een beschrijving van de sokken, bv. het motiefje of de kleur. Dit alles doe je in een hoesje in het fotomapje en zo ga je alle sokken(wol) archiveren. Ik heb voor de foto de gegevens even op de garenhouder geschreven. Dat is natuurlijk ook nog een mogelijkheid.
Wat te doen als je de sokken cadeau geeft aan iemand? Maak een mooie kaart, plak het klosje garen er in en doe er een maasnaald of stopnaald bij. Zo kan de ontvanger van je sokken ook lekker lang met zijn wolletjes doen. Ook kun je een mapje geven, zodat de jarige ook zelf een archiefje kan aanleggen.
Is er dan nog steeds wol over?
Daar kun je heel leuke dingen mee doen. Als je heel veel sokken breit, kun je denken aan een sokkenwoldeken/plaid, als je wat minder hebt, is het misschien leuk om een muis, haas of aap te breien. Kijk voor de patronen eens op de website van Annita Wilschut (www.zijmaakthet.web-log.nl).
Van alle restjes kun je natuurlijk ook vrolijk gekleurde kindersokjes maken of handschoentjes. Wat denk je van een handschoen met de hand in een neutrale kleur en de vingers allemaal anders gekleurd?
Kortom, alle reden om zuinig te zijn op je sokken en de wol.
Deze tips kun je natuurlijk ook gebruiken als je andere dingen dan sokken breit ;).
Ik ben erg benieuwd of jullie ook nog leuke tips hebben. Ik hou me van harte aanbevolen!
Lieve groet,
Betsy
Ha.., ik zie me nog niet zo gauw sokken breien, al kan ik het wel. Ik houd het maar bij babysokjes.. Maar dat fotoboekje vind ik wel een handige tip.. Dat is voor meer dingen in te zetten. Dankjewel voor je idee!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Elizabeth
Fijn dat je iets met mijn tip kunt. Daar is deze rubriek ook voor bedoeld.
BeantwoordenVerwijderenWie weet zie we jouw boekje nog eens voorbij komen op je blog...
lieve groet,
Betsy