dinsdag 8 november 2011

De verrassing voor Petra: een ketting van vilt en Zpagetti

Naar aanleiding van mijn 100e blog zou ik voor Petra een patroon vertalen van een tas die zij erg mooi vond (zie haar reactie op deze blog), maar omdat Elizabeth (Busy Bessy) deze klus al had geklaard, was het een verrassing wat ik voor Petra zou gaan maken.

Petra, dit is het geworden:


een ketting van Zpagetti met vilten kralen!

Toen ik bezig was met de tas voor Liesbeth (zie deze blog), bedacht ik dat je met Zpagetti ook vast nog wel wat anders zou kunnen doen dan haken en breien. Ik wilde ik al heel lang een ketting maken van vilt en ik bedacht dat je knopen zou kunnen leggen in het Zpagettidraad, waar je mooi omheen kunt vilten.

Op de foto in het blogje van 6 november zie je me druk bezig om een stuk Zpagetti van knopen te voorzien voor de ketting! Als ik aan het knutselen ben, ligt meestal de hele vloer en tafel bezaaid met spullen.....

De ketting is als volgt gemaakt:


maak op gelijke afstand telkens een knoop in het Zpagettilkoord. Meet telkens even of je al genoeg knopen hebt om een ketting te kunnen maken die je over je hoofd heen kunt doen (er komt namelijk geen sluiting in de ketting). Bedenk daarbij ook of je een even of een oneven aantal vilten kralen wilt maken en let erop dat er ook nog een knoop wordt gemaakt om de ketting te sluiten.


zoek wat mooie kleuren merinowol uit


om elke knoop in het Zpagettikoord wordt een bolletje wol gevilt. Neem een plukje wol, doe dat om het knoopje, maak het nat in heet zeepwater (handig is het om daarvoor een klein (water)flesje te gebruiken) en begin voorzichtig te vilten. Als je te snel vilt, heb je kans dat de wol niet goed vervilt. Maak er een mooi bolletje van of maak het wat ovaler.
Tot slot knoop je het koord aan elkaar. Zorg ervoor dat de uiteinden niet te lang zijn. Ook om deze laatste knoop maak je een vilten bolletje. Maak deze wat langer en platter, zodat je er geen last van hebt als hij in je nek zit.


Nu kun je nog een bolletje versieren met kraaltjes of borduursel enz. Je kunt er ook voor kiezen om ze allemaal te versieren.


Variatie:
- neem twee Zpagettikoorden en vilt die samen vast, of om en om
- maak een vlecht van 3 Zpagettikoorden
- maak er een armband bij
- een tashanger van een paar korte stukjes Zpagetti

Petra, ik hoop dat dit een idee is waar je wat mee kunt. Ik heb gelezen dat je inmiddels wat vilt en pakketjes hebt gekocht. Misschien dat natvilten ook iets voor je is!

lieve groet,
Betsy


Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog.
Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!


Pin It!

5 opmerkingen:

 1. Wat een grappig idee zeg! Jij bent echt van alle markten thuis hè ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Origineel hoor en een mooie basistechniek, waar je daarna nog heel wat extra creativiteit op kunt uiten met het versieren van de vlitknopen, leuk!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeee, wat ontzettend lief dat je dit voor me uitvind. Vroeger had je alleen gewoon vilt, Tenminste ik had nooit gehoord van nat en droogvilten. hihi Vilt heb ik wel alleen niet van die pluizige, heb het wel zien liggen op de handwerkbeurs. zpaghetti heb ook nog wel, kralen genoeg. ik maak er een pdf van, want zal niet eerder worden dan volgend jaar. :-)))
  Echt heel lief, Dank je wel!!

  lieve groet
  PEtra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee en wat lief dat je dit voor Petra hebt bedacht... Dat natvilten heb ik ook eens gedaan, bedacht ik me net. Ik ga zo een ander fototoestel opzoeken in de bende in m'n laptoptas en dan ga ik er zo een blogje over schrijven. Kom je kijken?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk idee en een duidelijke uitleg.
  Ik ga mij er binnenlort ook eens aan wagen.
  Mooie blog heb je . Kom je ook eens bij mij kijken?
  Groetjes Crea Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...