woensdag 9 januari 2013

Handschoenen breien - basispatroon 1

Het is nog steeds winter, tijd voor handschoenen dus! En wat is er leuker dan zelf handschoenen of wanten te breien?

Vingerloze wanten
Een patroon voor vingerloze wanten voor mannen. Handig voor klussers en andere mannen die wel warme handen willen hebben, maar wel goed grip willen houden met hun vingers.

Benodigdheden:
100 gram (sokken)wol, bv. Zareska Maris
5 breinaalden zonder knop 3.0 mm

Afkortingen:
re = recht
av = averecht

Boordpatroon: 2 re, 2av
Tricotsteek: re op de goede kant en av op de achterzijde. Omdat de handschoen rond gebreid wordt, wordt er alleen recht gebreid (de averechte kant zit aan de binnenzijde van het breiwerk).

Werkwijze handschoen:
Zet verdeeld over 4 naalden 64 steken op.
Brei tot een hoogte van 8 à 9 cm in boordsteek. Brei dan verder in tricotsteek en minder in de volgende toer 8 steken, verdeeld over de toer (= 56 steken).
Brei tot een hoogte van totaal 10 à 11 cm. Brei dan voor de duimspie als volgt.

Duimspie:
1e toer: 2 re, 1 omslag, 1 re, 1 omslag, 2 re. Plaats een stekenmarkeerder op de middelste steek. Dit is de middelste steek van de duimspie. Aan weerszijden van deze steek worden telkens de omslagen gebreid. Brei de overige steken van de toer allemaal re.
2e toer: alle st re, brei de omslagen gedraaid recht (achter in de steek insteken) om gaatjes te voorkomen.
3e toer: 3 steken re, omslag, 1 re, omslag, brei de toer uit.
4e toer: de 2e toer.
Meerder zo verder tot  in totaal 10 steken (= 66 steken).
Brei nu nog 5 toeren tricotsteek over de verkregen 66 steken.
Neem vervolgens de 1e 15 steken (= de duimspie) op een hulpnaald of draad (een grote veiligheidsspeld voldoet ook). zet 5 nieuwe steken en brei de toer uit in tricotsteek. Er staan nu weer 56 steken op de 4 naalden. Brei hierover 12 naalden tricotsteek en vervolgens nog 8 naalden boordsteek. Kant dan af.
Neem de 15 steken van de hulpnaald weer op de breinaalden en neem 9 steken op aan de andere kant van de duim (= 24 steken). Brei 4 toeren tricotsteek over deze steken en daarna nog 4 toeren boordsteek. Kant dan alle steken af. Brei de andere handschoen in spiegelbeeld, waarbij je de duimspie aan het eind vanvan de toer in de 4e naald breit in plaats van aan het begin van de 1e naald.

Handig, die vingerloze wanten!


Wil je deze handschoenen in een damesmaat breien? Dat kan ook:
Zet daarvoor 48 steken op en brei 7 cm in boordsteek. Brei vervolgens verder in tricotsteek tot een hoogte van totaal 9 cm.
Brei de duimspie op dezelfde manier als bij de mannenhandschoen totdat je totaal 58 steken hebt.
Brei met die steken nog 5 toeren, neem dan 15 steken van de duimspie op een hulpnaald, zet weer 5 nieuwe steken op en brei met 48 steken verder tot de gewenste hoogte, waarbij je de laatste 8 toeren weer in boordsteek breit.
De duim wordt op dezelfde manier als hiervoor bij de mannenhandschoen gebreid, maar je neemt in plaats van 9 steken slechts 5 steken op, zodat je de duim breit over 20 steken.

Veel breiplezier!

lieve groet,
Betsy


Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen? Als je vragen hebt over een patroon, dan kun je altijd contact met mij opnemen.
Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog. Het is niet de bedoeling dat je het hele patroon op je eigen blog plaatst of het patroon gebruikt voor commerciële doeleinden.
Foto’s van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!
Pin It!

17 opmerkingen:

 1. Dat is ook toevallig.. Gisteravond was ik op zoek naar een patroon zoals jij nu geeft. Dat dit nr. 1 is betekent dat er nog meer komt?? Ik wil een kabel patroon op de bovenkant van de hand maken en dat kan ik probleemloos inpassen. Ben nog niet begonnen, eerst andere dingen afmaken. In ieder geval ga ik jouw patroon gebruiken want dat is toch fijner dan een Engels patroon.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker toevallig! En ja, er komen nog meer handschoenpatronen aan. Ik weet dat veel mensen Engelse patronen lastig vinden, daarom plaats ik zo nu en dan mijn eigen patronen en aan de aantallen bezoekers te zien, is hier wel vraag naar!

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 2. Goed getimed hihihi het wordt weer kouder hihihi Leuk !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb vorig jaar voor beiden zonen vingerloze handschoenen gehaakt en ze zijn er nog heel blij mee; deze gebreide exemplaren zijn vast ook heel welkom bij de heren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja die zijn fijn/handig. Heb voor mijzelf ook al eens polswarmers gebreid. Heel erg fijn en lekker warm. Maar die gaan dan tot de duim. Dus geen duim eraan gebreid. Gewoon een lange ronde koker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Polswarmers zijn inderdaad ook fijn om te dragen en ik vind ze ook mooi!

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
  2. Ben aan het prioberen of ik het Nederlands beter kan volgen dan Engels.Groeten uit New Sealand waar het nu koud wordt.

   Verwijderen
  3. Ik ben heel benieuwd. Als je vragen hebt over een patroon, laat het me dan maar weten. Wie weet kan ik je verder helpen.

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 5. En dat is nu precies wat ik zocht. Hoe brei ik de duim. Super om dat zo uitgebreid te lezen dankjewel.
  groet fan Wiepkje
  PS. Kinderen helemaal in de wolken over hun aandeel in uw blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daar ga ik eens voor zitten.
  Bedankt!
  Fijne dag, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou, dat is een schot in de roos! Mijn zoon zit een potje te klagen dat hij koude handen heeft achter de pc...

  grtjs, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Net wat Elisabeth zegt, heel handig achter de pc!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk lijken ze me! En helemaal in deze tijd van het jaar!
  lieve groet uit Urk

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze zijn prachtig en vast heerlijk warm! Ze breien lukt me niet, maar ik vind ze erg mooi! fijn weekend vast! liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Betsy, ik woon in New Zealand en moet dus de wol aanpassen met wat ik hier kan kopen. Kun je me laten weten wat de verhouding is please: ... steken x ... naalden = 10 x 10 cm.
  Met hartelijke dank
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ingrid, Leuk om te weten dat aan de andere kant van de wereld mijn patronen ook worden bekeken! Ik kan je helaas de verhouding niet geven, maar het gaat om garen van 142 meter per 50 gram. Het is sokkengaren en is geschikt voor breinaald 2,5 of 3.0 mm. Ik hoop dat je daar verder mee kunt.
   Veel breiplezier en een lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
  2. Hi Betsy, hartelijke dank voor je advies. Ik ga het proberen: een paar voor mijn man en een paar voor mij, want het is hier nu winter. Lieve groet vanuit NZ.
   Ingrid

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...