donderdag 8 december 2011

Gebreide puntsjaal - Patroon

Bij de Wibra vond ik een heel mooi wolletje. Het heet Carina en bestaat voor 30% uit Wol en 70% uit Acryl. Het is een prachtig gemeleerde wol en te koop in een paar mooie kleuren. Het leek mij heel geschikt om een sjaal voor bij mijn nieuwe jas te breien (of gewoon bij een spijkerjasje of blouse).

Via via kreeg ik een heel simpel patroontje van een leuke sjaal en die heb ik met plezier gebreid:


Het breiwerk krult bij de punten mooi in elkaar door de gebruikte tricotsteek.

Ik heb de sjaal gebreid met pen 3 en heb 2 bollen Carina wol (van elk 100 gram) gebruikt, die ieder voor de helft zijn opgebreid. Voor deze sjaal heb je dus ongeveer 100 gram wol nodig. Verder heb je voor de versiering een aantal kralen nodig in bijpassende kleuren.

Werkbeschrijving:
Zet 4 steken op en brei in tricotsteek (oneven naalden alle steken recht en de even naalden alle steken averecht).
Laat bij het opzetten ongeveer 20 cm draad over voor de kralenversiering.

Meerder aan het begin van elke 4e naald 1 steek door het lusje tussen de 2e en 3e steek te breien en brei zo door tot je uiteindelijk 60 steken op je naald hebt staan. Bij mij is de sjaal op dit punt 26 cm breed en 72 cm lang, als je de sjaal breder en langer wilt hebben, dan moet je nog even verder breien. Je bent nu tot het midden van de sjaal gekomen. Merk dit punt met een stekenmarkeerder of heel simpel met een gekleurd draadje (dit is belangrijk omdat aan deze punt later een kralenlusje wordt gemaakt). Nu moet er weer worden geminderd en wel als volgt: minder iedere 4e naald 1 steek door de 2e en 3e steek samen te breien tot je weer 4 steken over hebt. Kant deze laatste 4 steken af en zorg er daarbij voor dat je een draad van ongeveer 20 cm overhoudt voor de kralenversiering.
De sjaal kan ook in twee gedeelten worden gebreid. Je zet dan 2x 4 steken op met 2 verschillende bollen wol en breit beide punten gelijktijdig. Je moet hierbij wel rekening houden dat je bij de ene punt de steken aan het begin van de naald meerdert (zoals hierboven is beschreven) en de andere punt alle steken aan het eind van de naald. Je breit beide delen tot beide punten 60 steken breed zijn. Brei dan van de eerste punt nog een heengaande toer en leg de punten met de goede kanten tegen elkaar aan en brei de delen aan elkaar door telkens een steek van de voorste en de achterste naald samen te breien, daarna nog een keer een steek van de voorste en de achterste naald samen te breien en de steken vervolgens af te kanten door telkens de eerste steek van de rechternaald over de tweede steek te halen (zoals gebruikelijk bij het afkanten) en zo verder tot de punten aan elkaar zijn gebreid en alle steken zijn afgekant. Laat ook hier weer een lange draad over voor de kralenversiering.

Versier het uiteinde van de punten met kralen zoals op de foto of naar eigen smaak:


Hecht onder aan de middenpunt van de sjaal een draad aan (als je de sjaal in 2 gedeelten hebt gebreid, dan hangt daar al een draad) en rijg daar kralen op en maak er een lus van, zo groot, dat de twee punten van de sjaal er goed doorheen kunnen:


Veel breiplezier!

lieve groet,
BetsyIk vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog.
Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Pin It!

14 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee, zo met die kraaltjes.
  Ik heb de carina wol bij de wibra zien leggen, niet gekocht.misschien nog maar eens terug ;-)
  IK vind het een super leuke sjaal geworden. Dank je wel voor het patroon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke sjaal!

  Ik heb de carina wol ook gekocht. Niet in deze kleur, want die was er niet bij ons. Best wel jammer, want dat roze vind ik helemaal leuk. Ik heb die met grijs en paars en die met blauw, groen, oranje en nog wat kleuren. Ik denk dat ik er mee ga stokhaken. Maar dan wel een keertje wat anders dan een recht toe recht aan lap...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg leuk gedaan Betsy zo'n werkje kan je ten alle tijde oppakken en weg leggen. De kleuren en de versiering maken het helemaal.Ik heb nog een bolletje liggen en denk erover om deze te maken.
  groetjes, Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele leuke sjaal geworden.
  Mooi met die versieringen eraan. Net even iets anders....

  Groet van Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke sjaal, die onthoud ik even. Heb de wol ook zien liggen, kon het nog net "weerstaan".
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige sjaal geworden ....

  Ik heb ook een sjaal gehaakt van de Carina ....een andere kleurencombinatie ,maar fijn garen om mee te werken vind ik ...

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke shawl! Echt top en wat leuk het patroon en de manier waarop je de shawl afwerkt. Zo leuk, met die kralen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke sjaal en wat een mooie kleuren. Dank je voor het patroon, wie weet.
  Liefs Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke sjaal, precies breed waar je hem breed wil hebben. De kleuren die je hebt gebruikt, vind ik erg mooi. Echt m'n kleurtjes wel...

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Betsy,
  Kijk, dit moet ik ook kunnen. Minderen en meerderen, dat lukt me wel. Maar of ik nog een sjaaltje nodig heb.....ik heb zo'n mooie ajour gebreide, weet je wel?
  Maar erg leuk gemaakt met die kralen versieringen, feestelijk, passend bij de tijd van het jaar.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hij is leuk!
  het breien zou ik kunnen uitbesteden (ik kan wel haken....), maar helaas krijg ik altijd een beetje de kriebels van pluizige sjaals, jammer, want ik vind hem echt heel grappig.
  groetjes
  Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat is ie mooi gerworden! Past echt bij jou:)

  Liefs,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi
  Weet jij of de wol Carina 30 wol en 70 acryl geschikt is voor sokken

  met vriendelijke groet Marion

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...