dinsdag 28 augustus 2012

Vogels: Klein leed in de tuin en groot plezier in de polder

Soms is de natuur wel heel erg grillig. In onze tuin hebben we dit jaar weer veel vogelnestjes gehad en de meeste jonge vogels zijn ook uitgevlogen. Een mooie gezicht is dat, dat jonge grut.

Jonge Heggemus
Met dit lieverdje is het helaas niet goed gegaan. Ik zat op het terras toen mijn man me riep om even te komen kijken. Meestal betekent dit dat hij iets bijzonders heeft gezien: een vogel of een nestje of een ander dier. En dat was ook nu zo. Midden op het pad zat dit kleine vogeltje, helemaal in elkaar gedoken en viel bijna niet op.
Ik kon het ook zo oppakken en het was heel licht. Dat was al een slecht teken. Ik kon het echter niet over mijn hart verkrijgen om hem als prooi voor de bunzing of de buizerd te laten liggen en heb hem in een bakje gedaan. Nog geprobeerd of hij water wilde hebben, maar dat lukte ook niet. En helaas, na een uur was het beestje al dood. Gek dat je dat dan toch wat doet. Je wilt dat vogeltjes gewoon groot worden.....
Het beestje heeft een bescheiden plekje in de tuin gekregen als grafje.
Natuurlijk wilde ik weten wat voor vogeltje dit was. Ik herkende het niet, omdat het nog zijn jongevogeltjespakje aanhad. Natuurkieker Coby vertelde me dat het een jonge Heggemus was. Niet echt bijzonder, maar wel bijzonder mooi om te zien!

Nu ik het toch over Natuurkieker Coby heb, zij heeft prachtige belevenissen gehad met jonge vogels, waar het een beetje beter mee afgelopen is dan met mijn jonge Heggemus. Zij heeft namelijk van dichtbij mogen meemaken en kunnen zien hoe jonge Kerkuilen en jonge Torenvalken werden geringd:

Jonge Torenvalk

Jonge Kerkuil

 Als je wilt weten hoe het ringen van de vogels te werk gaat, kun je bij Natuurkieker Coby op haar blog kijken: Torenvalken en Kerkuilen (klik op de namen om naar de berichten te gaan).
Het is sowieso de moeite waard om zo nu en dan een kijkje op de natuurblog te nemen. Niet alleen voor de foto's maar ook voor de interessante informatie. Ik dacht dat ik wel veel van de natuur afwist maar ik zie en lees toch regelmatig iets bij haar waarvan ik niet wist dat het bestond....
Van harte aanbevolen dus!

lieve groet,
Betsy


Pin It!

11 opmerkingen:

 1. Ahh gossie :'(
  Oke de natuur is grillig en hard ..... maar vind het toch jammer dat dit droppie het niet gered heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een ontroerend verhaal over de heggemus die helaas niet groot is geworden.. Er gebeurt zoveel waar wij geen weet van hebben. Bij Natuurkieker kom ik regelmatig even langs... Ze verrast me iedere keer weer met interessante wetenswaardigheden en schitterende foto's.
  Ook ga ik graag bij je dochter lekker eten. Ook heel verrassend en inspirerend. De snelle bami met vis heb ik al met Heer B besproken en het lijkt hem wel wat. Wens je het allerbeste en tot een volgende keer. Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Betsy,
  Gek dat je dat toch wat doet he? Het is de natuur, maar zo dicht bij je op het pad maakt dat het je zo bezighoudt! Herkenbaar :-)
  Groeten,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah, wat sneu... Maar je hebt in ieder geval íets gedaan. Stel dat ie inderdaad was opgegeten... :S

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah gossie wat jammer van zo'n mooi klein ding en de foto's van je zus zijn super!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie natuurfoto's....alleen het verhaal er achter is minder mooi!

  Warme groet Crea Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O, wat een droppie het kleine Heggenmusje, ik had het
  verhaal al van je gehoord, maar nu zie ik hem ook.
  Blijft sneu als zo'n klein beestje het niet haalt.
  Leuk dat je even aandacht aan mijn site besteedt, met die
  jonge vogels is het goed gekomen, die zijn allemaal
  uitgevlogen. En mogelijk zullen ze nog wel eens weer aan
  hun ring herkend worden.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf ben ik ook een dierenliefhebber dus ik zou het ook niet over mijn hart kunnen krijgen om het beestje te laten liggen.
  Toch wil je het musje wel een kans geven. Vaak zijn ze zo mager omdat moedervogel weet dat het kindje ten dode is opgeschreven maar toch wil het nog een kans geven. Maar helaas weet ik uit ervaring dat het van de 10x maar 1 keer lukt.
  Maar voor die ene keer blijf ik het doen en daarbij heeft het beestje een vredige dood i.p.v. opgegeten worden.

  Groetjes, Kim
  http://trendykim.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ah... Rineke kwam er van de week ook eentje tegen toen ze van school naar huis fietste.. (20km). Ze wilden er ook voor zorgen.. Het jonge mereltje heeft nog een eindje op haar arm meegefietst, maar dat ging toch beetje moeilijk.. Hebben hem toch maar achtergelaten op een veilig plekje, maar... ik denk toch ook niet dat die het heeft overleefd:(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat sneu.. maar in ieder geval een vrediger dood dan als hij langzaam opgepeuzeld zou worden door een roofdier. Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor

  BeantwoordenVerwijderen
 11. qué pena ver las aves pequeñas cuando se caen del nido... eres muy buena persona si le has dado sepultura. ¡felicitaciones! saludos desde Argentina

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...