dinsdag 10 juli 2012

Weven - sterweven: Ojo de Dios

Weven: een mooie techniek, waarvoor je niet altijd een groot weeftoestel nodig om toch leuke werkstukken te kunnen maken, bijvoorbeeld het zgn. Ojo de Dios, het oog van God.


Dit voorwerp wordt gemaakt in Zuid-Amerika bij de geboorte van de kinderen. Hiermee vragen de ouders God of de goden om over hun kind te waken vanaf de geboorte. In Zuid-Amerika was (en is) de kindersterfte hoog en elk jaar dat een kind ouder wordt, is eigenlijk al een feest. Elk jaar wordt er een rand of kleur toegevoegd aan het Oog totdat het kind 5 jaar is geworden. Vanaf die leeftijd wordt het kind geacht zelf tot God te kunnen bidden en zijn wensen kenbaar te maken. Zelf vind ik het een mooi symbool. Het wordt overigens ook als geluksster beschouwd. Hoe dan ook, het is een mooi stukje handwerk en ook nog leuk om te doen!

Hieronder zal ik met een aantal foto's laten zien hoe zo'n Ojo de Dios of Geluksster wordt gemaakt.

Je hebt nodig: restjes gekleurde wol of katoen en 2 satehprikkers.


Maak een lus in de begindraad en steek daar een van de stokjes door. Dit vergemakkelijkt het vastzetten van de stokjes aan elkaar.
Leg de stokjes in een kruislings over elkaar en zorg daarbij dat ze elkaar precies in met midden kruisen. Vorm een "8" met de draad en hou het begindraadje daarbij stevig vast.
Dan kun je beginnen met het weven om de stokjes:


Je werkt daarbij met de klok mee, beginnend bij links: de draad onderlangs over het stokje naar voren halen en over het stokje heen en dan de draad leiden naar de onderkant van het volgende stokje, weer onderlangs naar voren en over het stokje heen. Let er op dat je de draad strak en gelijkmatig aantrekt voor het mooiste resultaat. Je werk komt er dan zo uit te zien:


De wikkeling om de stokjes zit aan de bovenkant en de draad naar het volgende stokje aan de onderkant.
Als je met een andere kleur verder wilt, knip je de draad af en knoop je de nieuwe draad er aan vast, zoals op de foto hierboven is te zien. Bij het weven opletten dat de uiteinden van de draden aan de achterkant terecht komen, evenals het knoopje. De draden worden later aan de achterkant bijgeknipt en vastgeplakt.


Zo ziet de achterkant er uit vòòr de afwerking van de draden.


En dit is het uiteindelijke resultaat. Hier kunnen nog wat versieringen in de vorm van knoopjes, kwastjes of lintjes opgenaaid worden. Laat je fantasie er maar op los!
Het linker weefwerk is gemaakt op satehstokjes en het rechter weefwerkje op tandenstokers. Hierbij is gewikkeld met 2 afgesplitste draden borduurzijde. Het is wel lastiger werken, omdat het heel fijn is. Het effect is wel mooi, omdat borduurzijde een mooie glans heeft en bovendien in veel mooie kleuren verkrijgbaar is.
Wil je de ster nog groter, gebruik dan de barbecuepennen die je o.a. bij Xenos kunt kopen.

Tips:
- Maak een mobile van de sterren
- Versier ze met knopen, lint, kwastjes of veren
- Maak ze in verschillende grootte en hang ze onder elkaar.
- Maak ze samen met de kinderen!

Veel knutselplezier!

lieve groet,
Betsy

Pin It!

6 opmerkingen:

  1. Zoiets heb ik geloof ik wel op de basisschool gemaakt, alleen werd toen niet die mooie symboliek er bij verteld, ondanks dat ik op een Katholieke school zat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een hele leuke techniek. Ik ben het ooit wel eens tegen gekomen maar was het al weer helemaal vergeten.

    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooi verhaal bij dit leuke weefwerkje.. Ik heb ze wel gemaakt als kerst versiering. Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi dit Zuid-Amerikaanse gebruik.
    Met zo'n verhaal er bij kijk je toch even
    anders tegen zo'n werkstuk aan.
    Leuk dat je dit zo toelicht in je blog.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Schitterend!!!!
    Zeer zeker ook door de uitleg!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk werkje.. even onthouden.. misschien ook nog eens iets voor de meiden om te doen!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...