woensdag 4 juli 2012

Bezoek aan Zeeland: Atelier Jaffari en Museum de Meestoof

Dit jaar hebben we besloten onze vakantie in Nederland door te brengen. Dat gaf mij een mooie gelegenheid om een keer kennis te gaan maken met Jeanet van Atelier Jaffari, beter bekend van Blij dat ik brei!
Nu is dat wel een hele onderneming vanuit Drenthe en we hebben er dan ook 4 uur over gedaan om op de plaats van bestemming te komen.
Maar eenmaal in Arnemuiden werden we warm ontvangen door Jeanet en haar gezin en stond de koffie klaar.

Wat is dat toch leuk om zo maar iemand te ontmoeten die je alleen maar kent van haar blog en als je elkaar ziet, klets je met elkaar alsof je elkaar al jaren kent!

Zoals wellicht bekend heeft Jeanet samen met haar man een naaiatelier annex winkel waar Jeanet breiwol, lint, knopen en ook prachtig Zeeuws schortenbont verkoopt. Ik had het schortenbont al een aantal keren op haar blog voorbij zien komen en ik vind het zo prachtig. Daarom heb ik twee mooie lappen meegenomen:


Jeanet vertelde dat het schortenbont van oorsprong alleen in de zwarte kleur werd gemaakt. Tegenwoordig is er echter ook rood schortenbont. Gelukkig maar, want dat is ook prachtig!

Van Jeanet kreeg ik nog een heel lief Zeeuws cadeautje mee, namelijk een heerlijk zeepje in de vorm van een Zeeuws knoopje:


Al pratend met dochter Mirjam bleek dat ook zij heel creatief is: ze maakt prachtige kaarten met 3D, stickerranden enz. Ook heel mooie kaarten waarbij ze oude kaarten en behang met elkaar combineert. Ik heb daar (helaas) geen foto's van, maar ze waren prachtig en heel netjes gemaakt. Ook had ze al eens gevilt met de viltnaald en dat vond ik, als groot liefhebber van wol, natuurlijk helemaal geweldig :)

Alhoewel we nog lang niet uitgekletst waren, moesten we toch maar weer eens opstappen, omdat ik ook nog een museum wilde bezoeken. Ik had namelijk het plan om naar het museum de Bevelanden in Goes te gaan, waar momenteel een tentoonstelling is van merklappen, maar we besloten bij nader inzien toch naar Sint Annaland te gaan, waar een merklap van maar liefst 125 meter tentoongesteld wordt!


Streekmuseum de Meestoof heeft een aantal oude Thoolse merklappen in haar collectie. Die willen wij U graag laten zien. Voor dit seizoen  in onze collectie aangevuld met een aantal bijzondere exemplaren die ons in bruikleen zijn gegeven.
Maar de “grote” trekpleister op deze expositie is de langste merklap ter wereld. Met zijn 125 meter een unicum.
In Zeeland werd in 2000, het Jaar van de Textiel, de langste merklap ter wereld vervaardigd. De merklap is 125,62 meter lang en 45 cm hoog en werd vervaardigd door 243 Zeeuwen (mannen en vrouwen), ofwel “Door Ons Gedaen”. De merklap geeft een fraai beeld van Zeeland anno 2000. Te zien zijn afbeeldingen van karakteristieke steden en dorpen, gemeentewapens, gebeurtenissen uit de geschiedenis, persoonlijke ervaringen, motieven en symbolen die typerend zijn voor Zeeland. De merklap werd sinds die tijd in Zeeland en in binnen- en buitenland tentoongesteld. Onder andere in Frankrijk en Japan.


Bovenstaande tekst is van de website van Museum de Meestoof.


Van het besluit om naar de Meestoof te gaan, heb ik geen spijt gehad wat was dat prachtig om te zien. Al die verschillende merklappen die de vrouwen èn mannen hebben gemaakt, prachtige motieven, gedichten, gemeentewapens. Noem maar op, zelfs de bekendste Zeeuwse band kwam er op voor. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Ik kan iedereen aanraden om dit met eigen ogen te aanschouwen, het is de reis meer dan waard! Bovendien krijg je, als je tenminste in het bezit bent van een museumjaarkaart, ook nog een mooi Zeeuws leesplankje cadeau:
Hoezo zijn Zeeuwen zunig? Ik heb alleen maar warme hartelijkheid en gulheid ontmoet. Zeeland:
we komen zeker nog eens weer terug!

En Jeanet (en familie), nogmaals hartelijk bedankt voor je warme ontvangst en je lieve cadeautje.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

19 opmerkingen:

 1. Hoi Betsy,

  Ook ik heb heel erg genoten van je bezoek en de creativiteit die je meenam! Miriam vond het helemaal geweldig dat je zoveel aandacht had voor haar creaties.
  Hartelijke groet,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Jeanet,
   Je hebt zelf ook al zo'n leuk verslag gemaakt van mijn bezoek!
   Miriam, bedankt voor het maken van de foto's. Ik hoor wel van je of je nog hulp nodig hebt bij het vilten...

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 2. Wat leuk dat je naar Zeeland bent geweest en dan ga je natuurlijk naar Arnemuiden..... Het staat ook op mijn verlanglijstje: wij gaan dan met de trein , waarschijnlijk deze zomer nog....
  Zeeuws schortenbont is een prachtige stof... Ik ken het alleen in het zwart, maar weet wel dat het nu ook in het rood te krijgen is.
  Leuk hoor om een mede blogster in het echt te ontmoeten....
  Fijne vakantie en Nederland is erg mooi en heel divers. Er komen vast nog meer leuke uitstapjes... Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik had op de bloggersdag in januari al een aantal blogsters ontmoet en dat was ook al zo gezellig. Jeanet kon toen niet komen en dat hebben we nu een beetje ingehaald, en hoe!

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 3. Dat klinkt als een heerlijke dag! Ik geloof je onmiddelijk als je schrijft dat Jeanet en haar gezin zo warm en gastvrij zijn. Ik ben benieuwd wat je met het schortenbond gaat maken, het ziet er mooi uit. En die prachtige knoop! Je zou haast niet denken dat het zeep is. Geniet lekker verder van je vakantie en schroom niet om van zulke leuke uitstapjes verslag te doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al wel een idee voor het schortenbont, maar dat gaat nog wel even wat tijd kosten. Ik ga er zeker wat van laten zien. Of er nog meer uitstapjes komen, hangt een beetje af van het weer. We zien wel. Ik vind het ook lekker om thuis wat bezig te zijn.

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 4. Fijn dat je zo een mooie dag had. Ik volg ook het blogje van Janet. Ik dacht wel dat dit een aangename dame was. We gaan deze zomer ook wel nog eens naar Zeeland. Ik ben benieuwt naar die slabbetjes en pannelappen, enz die ze maakt van het schortenbont. Ze maakt ook veel reclame voor haar dorp. De reportage over de vissertruien vind ik tof en er komt altijd maar nog iets ... net een vervolgverhaal... heerlijk...

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker de moeite waard om even langs te gaan als je in de buurt bent! Veel plezier in Zeeland.

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 5. Ha.. naar Zeeland geweest,wat leuk! Gezellig winkeltje heeft Jeannet hé! Groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jij kent het winkeltje als echte Zeeuwse natuurlijk ook!
   Het was een gezellig winkeltje en wat heeft ze veel mooi garen en stofjes te koop.

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 6. Wat een prachtig verhaal over Zeeland en de Blij dat ik brei-log. Volg haar ook en geniet van al jullie prachtige verhalen.

  Betsy, je kunt zo bij het VVV aan het werk, zo'n goede promotie van Zeeland.

  groet fan
  Wiepkje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk dat je een mede blogger hebt ontmoet en dat je een fijne dag hebt gehad. Je hebt toch zeker ook nog wel een Zeeuwse bolus gegeten he!

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke promotie voor Zeeland want het is er ook super, maar leuk dat je zo genoten hebt,
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is een hele reis en dat in het kleine Nederland. Je had een leuke ontmoeting. Wij gaan volgende maand een week, dus ik hoop dat ik beide musea kan bezoeken en wie weet ook het winkeltje van Jeannet.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk dat je in Zeeland was. Streekmuseum de Meestoof is zeker een aanrader. Helaas was de burgemeesterskamer te klein om de hele merklap op te hangen, anders hadden we dat zeker gedaan.
  Schortenbont was er vroeger niet alleen n zwart-wit, maar ook n blauw-grijs/wit. Die laatste kleurcombinatie is volgens mij ook nog steeds verkrijgbaar. Ik kreeg tenminste pas geleden een spiksplinternieuw blauw schort uit een erfenis.
  En, het mooiste is: het past precies.

  Lieve roetjes, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb nog een aanrader voor je: in Heinkenszand (Gemeente Borssele) is de Quilterie gevestigd... In de meivakantie kocht m'n moeder daar een pakketje om een Zeeuws speldenkussen te maken, van, je raadt het al, Zeeuwse schortenstof...

  Bedankt voor jouw tips, volgende keer heb ik weer wat te doen als we in Zeeland zijn...

  Groetjes Henrike

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat klinkt als een heerlijk dagje weg...! Tjonge, dat lijkt me een geweldig museum. En de winkel van Jeanet staat ook nog op mijn lijstje...

  Groetjes, ELizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooi verslag van een prachtige dag naar Zeeland.
  Ik weer uit ervaring hoe leuk het is om bloggers persoonlijk
  te ontmoeten en mooi te lezen dat jij dat ook weer ervaren hebt.
  Het museum was ook wel een schot in de roos geloof ik.
  En ik vermoed dat we nog wel blogjes gaan zien die gevuld
  worden met inspiratie en materialen uit Zeeland...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. HAAAAA ik heb je weer gevonden, heeft even geduurd maar ik ben er weer bij hoor hihi. Wat een leuke en gezellige post weer.

  Liefs van Marian uit Thailand

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...