woensdag 9 mei 2012

Moederdag - Zelfmaakidee (3)

Wat hoort er nog meer bij Moederdag? Bloemen natuurlijk!
Je kunt uiteraard een kant-en-klaar boeket kopen, maar het is veel leuker om zelf bloemen te maken of een boeketje bloemen uit de tuin of uit het veld te verzamelen.


Wat heb je nodig:
- bloempotjes (doorsnee 5,5 cm) en steekschuim, evt. wat mos
- vilt in diverse kleuren
- kralen, knopen, satehprikkers, bloemistendraad
- verf


Schilder de potjes in de gewenste kleur. Laat goed drogen. Steek dan met het potje in het steekschuim, zodat je de juiste maat hebt en snij het rondje ongeveer 2 cm dik uit het steekschuim en duw het in de bloempot, iets onder de rand van de bloempot. Zoek wat mos en bedek het schuim ermee. Heb je geen mos? Een mooi gekleurd lapje is een goed alternatief.

Dan komt het leukste: het maken van de bloemen/boeketjes.

Bloempot 1 (rood) - verse bloemen uit de tuin of een veldboeketje:
Ik heb in dit potje wat bloemen gezet uit de tuin. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat het schuim goed natgemaakt wordt en het hele potje vult. Het gaatje in de bloempot  moet dicht zijn. Maak telkens met een prikker of dikke breinaald een gaatje in het schuim en steek de bloem er voorzichtig in, want de steel is kwetsbaar.

Bloempot 2 (blauw) - bloemen van vilt
Het volgende potje heeft vilten bloemetjes gekregen. Teken hiervoor een eenvoudige bloem en knip hem uit. Knip daarna het bloemenpatroontje uit verschillende kleuren vilt. Teken nog een rondje voor het bloemhart en knip dat uit geel vilt. Maak voorzichtig met de punt van een schaartje een klein gaatje midden in het bloemhart (niet te groot!) en steek een satehprikker met de scherpe kant door het bloemhart en daarna door de bloem zelf. Schuif door tot je bijna bovenaan de satehprikker bent. Lijm dan bovenop nog een grote kraal (zie ook de foto). Je kunt hier verschillende variaties op maken, door verschillende lagen vilten bloemen van verschillende grootte op elkaar te schuiven.

Bloempot 3 (wit) - knopenbloemen
Heerlijk als je een grote voorraad (oude) knopen hebt: je kunt hier namelijk heel leuke bloemen mee maken.
Zoek 3 knopen uit van verschillende grootte en maak er een torentje van. Knip een stuk bloemistendraad af en rijg de knopen op het draad. Buig het draad om en steek het van boven naar beneden door het 2e gaatje van de knopen en draai het uiteinde van het draad om de "steel"). Kijk hier ook weer naar de foto en laat verder je fantasie gaat. Je kunt deze bloemen ook maken gecombineerd met vilt.


Ik ben heel benieuwd wat jullie er van maken en zie jullie foto's graag tegemoet!

Tijden het maken van de bloemen schoot het bij ineens te binnen dat je met die gewone terracotta bloempotjes ook nog eens heerlijke broodjes kunt bakken!
Helaas kon ik mijn eigen recept niet zo snel vinden, maar ik had de potjes nog wel, zodat ik de maat even kon opmeten.
Gebruik voor het maken van de broodjes nieuwe, schone potjes. Ik gebruik potjes met een doorsnede van 9 cm. Verder heb je een pak broodmix (bv. Koopmans) nodig. Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Vet de bloempotjes aan de binnenkant goed in en leg een stukje bakpapier op de bodem van het potje, anders loopt het deeg eruit. Vul dan de potjes tot de helft met het deeg. Niet tot de rand vullen, want de broodjes gaan nog rijzen en komen vanzelf boven de potjes uit.
Voor het Moederdagontbijt combineer je de broodjes natuurlijk met de bloemen die hierboven zijn beschreven. Of bij het eitje uit de vorige blog!

Hier kun je nog een recept vinden voor het bakken van bloempotbroodjes en zelfs nog een versiering er bij maken.

Veel knutselplezier!

lieve groet,
Betsy

Pin It!

8 opmerkingen:

 1. Woww, wat een superleuk idee .... daar zullen veel mama's blij mee zijn ...

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal leuk! bloemen en broodjes.....leuk om te krijgen, maar vooral leuk om te maken.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk en mooi tegelijk. Waarschijnlijk ook plezant om te maken. Bedankt voor de leuke tips.

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een superleuk idee en erg leuk om te maken.

  Groetjes Ilonka

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit lijkt me ook zo'n leuk idee om met de kiddies op een basisschool te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat van die broodjes klinkt ook al zo leuk!!! Wat ben je toch leuk bezig!!! Die van de knopen kende ik natuurlijk al ;-) Maar ook zo leuk om te doen!! Enne.. ik vind het gewoon leuk hoor om te reageren! :) Je maakt ook gewoon leuke dingen!
  Fijn weekend vast!
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. die knopenbloemetjes in dat potje vind ik zó leuk!
  dat ga ik goed onthouden.
  leuk op een feestelijk gedekte tafel.
  of zomaar wat potjes bij elkaar.
  groetjes
  Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...