dinsdag 31 mei 2011

Oude patronen in een nieuw jasje deel 1 - de gehaakte sprei van tante Manna

Ik vertelde al eens dat ik vroeger veel heb gehaakt en ik niet alleen.
Een oudtante van mij haakte beddenpreien voor alle familieleden en kennissen. Ik heb haar niet anders gekend dan met bollen katoen en een haaknaald. Van haar heb ik ook een mooi patroon geleerd voor een sprei. Ik heb het destijds (begin jaren '70) gemaakt voor de (stapel)bedden van mijn tweelingzusje en mij in de kleuren groen en oranje. Dat vonden we destijds mooier dan die saaie witte dingen en het is nu als retro weer modern..... Mijn moeder heeft de spreien nog steeds in gebruik, maar nu als tweepersoonssprei op een logeerbed.
Ik vond bij mijn moeder nog een gordijntje me hetzelfde motief:

Gordijntje

Ik heb het patroon weer nagehaakt en voor mezelf uitgeschreven. Voor jullie plaats ik het hier nu op mijn blog, omdat ik het geweldig zou vinden als het patroon door wordt gegeven. Het staat voor zover ik weet niet in een patronenboek, dus het is echt authentiek en behoorlijk oud. Mijn tante werd geboren in 1897 en is overleden op 9 januari 1993 op 96-jarige leeftijd. Vooral van dit patroon zou ik het heel erg waarderen als jullie, indien je het gaat maken, een foto wilt sturen van je haakwerk. Alle foto's zullen in een galerij op mijn blog worden tentoongesteld als eerbetoon aan mijn lieve tante!

Ik noem het patroon "de sprei van tante Manna".
De sprei wordt in smalle banen gehaakt, die later weer aan elkaar worden gehaakt. Gebruik hiervoor katoen nummer 8 (Durable) en haaknaald nummer 2,5.

Afkortingen:
L = losse
St = stokje
V = vaste
Hv = halve vaste

Zet een ketting van 47 lossen op.
1e toer:
1 St in de 6e L vanaf de haaknaald, 6 L, sla 6 L over, 1 St in de volgende L, 2 L, sla 2 L over, 1 St in de volgende L, 2 L, sla 2 L over, 1 V in de vlg. L, 11 L, sla 11 L over, 1 V in de vlg. L, 2 L, sla 2 L over, 1 St in de vlg L, 2 L, sla 2 L over 1 St in de vlg L, 6 L, sla 6 L over, 1 St in de vlg. L, 2 L, sla 2 L over, 1 St in de laatste L.
2e toer:
6 l, 1 St in het 1e St (de lossen vormen zo een lusje aan de zijkant, dat bedoeld is om de stroken later aan elkaar te kunnen haken), 2 L, 2 L overslaan, 1 St in het vlg. St, 6 L, 6 L overslaan, 1 St in het vlg. St, 2 L, 2 L overslaan, 1 St in het vlg. St, 2 L, 2 L overslaan, 11 St om de lossenboog, 2 L, 2 L overslaan, 1 St op het vlg. St., 2 L, 2 L overslaan, 1 St op het vlg St, 6 L, 6 L overslaan, 1 St op het vlg St, 2 L, 2 L overslaan, 1 St in het vlg. St.
3e toer:
6 L, 1 St in het 1e St, 2 L, 2 L overslaan,  1 St op het vlg. St, 3 L, haak een V om de 3 6-lossenboogjes van de vorige toeren, 3 L,(nu heb je een soort vlindermotief), 1 St op het vlg. St., 2 L, 2 L overslaan, 1 St op het vlg. St, 4 L, sla 2 St over, 1 V op elk van de middelste 7 St, 4 L, sla 2 St over, 1 St op het vlg. St, 3 L, 1 V om de 3 lossenboogjes van de vorige toeren, 3 L, 1 St op het vlg. St, 2 L, sla 2 L over, 1 St op het laatste St.
4e toer:
6 L, 1 St op het 1e St, 2 L, sla 2 L over, 1 St op het vlg. St, 6 L, sla lossenboogjes over, 1 St in het vlg. St, 2 L, sla 2 L over, 1 St in het vlg. St, 6 L, sla 2 V over, 1 V op elk van de 3 middelste V, 6 L, sla 2 V over, 1 St in het vlg. St,
2 L, sla 2 L over, 1 St op het vlg. St., 6 L, sla de lossenboogjes over, 1 St op het vlg. St, 2 L, sla 2 L over, 1 St op het laatste L.
5e toer:
6 L, 1 St in het vlg. St, 2 L, sla 2 L over, 1 St in het vlg. St, 6 L, sla 6 L over, 1 St. in het vlg. St., 2 L, sla 2 L over, 1 St in het vlg. St, 2 L, 1 V in de 6-lossenboog, 11 L, 1 V in de vlg, lossenboog, 2 L, 1 St in het vlg. St, 2 L, 1 St in het vlg. St, 6 L, sla 6 L over, 1 St in het vlg. St, 2 L, sla 2 L over, 1 St in het laatste St.

Herhaal steeds de toeren 2 t/m 5 tot de gewenste lengte is bereikt en eindig daarbij met een 4e toer.

Afwerken:

De sprei wordt gehaakt in stroken, die tot slot aan elkaar gehaakt worden als volgt: hecht aan met een Hv in het 1e lusje van de 1e strook, 3 L, 1 Hv in het 1e lusje van de 2e strook, 3 L, 1 Hv in het 2e lusje van de 1e strook enz. steeds om en om de stroken vasthaken aan de lusjes. Hecht boven aan de draad af.
Wil je de sprei nog mooier maken, dan kun je ook nog aan de boven- en onderzijde een randje haken als volgt: hecht aan en haak *3 L, 1 Hv in de 3e L en 1 V om een steek van de laatste toer van de baan*, steeds herhalen van * tot *. (Zie op de foto het roze haakwerkje).

LET OP: kijk bij het aan elkaar haken van de banen goed of je de goede kant van je werk naar boven hebt en of de patronen allemaal in de zelfde richting lopen. Begin steeds met de onderste lus. Die zit altijd aan de rechterzijde van een strook.


De lusjes zijn hier goed te zien

Op de foto hieronder kun je in het roze werkje een gedeelte van de picotrand zien:

Ook in een kleurtje lijkt het patroon heel mooi.
Heel veel haakplezier!


Lieve groet,
Betsy




Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 

Pin It!

zondag 29 mei 2011

Uitslag Give-away Junior-Journaal

Dag allemaa,

het heeft even geduurd, maar hier dan de uitslag van de give-away...en de verkiezing!
Junior-Journaal heeft meegedaan aan de verkiezing van de NHL Academy Awards voor het beste project van medewerken en/of studenten van de NHL. Het Junior-Journaal is 2e geworden en heeft daarmee 27 projecten achter zich gelaten! Wij zijn heel erg trots op dit resultaat, dat we bereikt hebben met keihard werken en doorzetten. Ook op de junior-journalisten zijn we trots: ze hebben het afgelopen jaar ontzettend hun best gedaan om mooie journaals te maken. Hier kun je zelf beoordelen wat je er van vindt!

Er waren vier mensen die hebben gestemd op het Junior-Journaal en dit hebben gemeld op het weblog of hebben gereageerd op een forumbericht. Zij maakten dus kans op de give-away...een handgemaakte gehaakte theemuts!
Salsa de kat heeft als onafhankelijke notaris de beslissing gemaakt. Voor haar lagen 4 namen met daarop de namen van de deelnemers, op alfabetische volgorde: Corine, Marjolein, Natuurkieker en Wiepkje. Op elk briefje lag een snoepje.
Kijk maar even mee naar de uitslag!

De winnaar van de give-away is Wiepkje! Gefeliciteerd, ook namens Salsa!

Wil je je adres nog even doorgeven, Wiepkje? Dan wordt de theemuts zo snel mogelijk naar je toegestuurd!

Ik wil iedereen die heeft meegedaan of in welke vorm dan ook het Junior-Journaal ondersteunt, hartelijk danken!

Lieve groet,
Anne

Pin It!

zaterdag 28 mei 2011

Wat was de verrassing?

Ook nieuwsgierig wat de verrassing was die werd beloofd bij mijn eerste Give Away?
Ik had beloofd dat ik dat zou laten weten. Op onderstaande foto's kun je het bekijken.
Het gele eendje heeft zijn weg gevonden naar Tante Trijns. Het witte eendje is onderweg naar Jojo.

Cadeautjes voor Jojo


Cadeautjes voor Tante Trijns


De bloemetjes en de elfjes zijn zelfgemaakt. en passen qua kleur bij het borduurgaren en de kraaltjes.

Heel veel plezier met jullie cadeautjes!

Lieve groet,
Betsy
Pin It!

vrijdag 27 mei 2011

Give Away gewonnen!

Ik ben zo blij! Ik heb mijn eerste give away gewonnen en wat voor één! Prachtig kant van Angela:


De winnaar van de give away is.............. Betsy.  Ik heb jou uitgekozen omdat ik vond dat jij mijn vragen het uitgebreidst en het volledigst beantwoord hebt. Wil je mij je adres gegevens even door mailen. En welke kleuren je wilt?? Dan stuur ik het zo snel mogelijk op. Ik zou het wel leuk vinden om een foto tezien van dat gene wat je er van gemaakt hebt.

Ik vind het zo leuk! Angela, alvast bedankt. Ik wacht je pakje in spanning af.
Kijk vooral eens op de blog van Angela. Die ziet er heel mooi uit en is de moeite waard om te blijven volgen. Er staat voor elk wat wils op!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

woensdag 25 mei 2011

Amigurumi eendje - gratis patroon

Zoals beloofd hierbij het patroon van het amigurumi eendje van mijn eerste Give Away:


 Het eendje is gehaakt van (durable) katoen nr. 8 (wit of geel voor het lijf en de kop en een restje oranje of rood voor de snavel ) en een haaknaald nr. 2.
Ik heb het eendje opgevuld met schapenwol. Dat kan ook gewassen worden, mits je het met de hand doet en niet te heet, anders vervilt de wol.
Het lijf en het kopje worden allebei spiraalsgewijs gehaakt. Het is daarom handig om het begin van de toer te merken met een andere kleur draad.

Afkortingen:
V = vaste
h.V = halve vaste
L = losse

Lijf:
Haak een ketting van 4 L met de witte of gele katoen en sluit deze met een h.V tot een ring.
1e toer: 8 V in de ring.
2e toer: 2 V in elke V = 16 V
3e toer: 2 v in elke 2e V = 24 V
4e toer: 2 V in elke 3e V = 32 V
5e toer: 32 V
6e toer: 2 V in elke 6e V = 37 V
7e t/m 14e toer: 37 V
15e toer: elke 6e en 7e V samenhaken = 32 V
16e toer: 32 V
17e toer: elke 3e en 4e V samenhaken = 24 V
18e toer: 24 V
19e toer: elke 2e en 3e V samenhaken = 16 V
20e toer: 16 V.
Vul nu het lijf op, anders lukt het niet meer. (Eventueel kun je er een kiezelsteen o.i.d in doen om de eend stevig te laten staan, maar echt nodig is het niet.)
Haak dan verder:
21e toer: 2 V samenhaken, 6 V, 2 V samenhaken, 6 V
22e toer: 2 V samenhaken, 5 V, 2 V samenhaken, 5 V
Nu heb je een soort staartje. Vul dat ook een beetje op.
Leg nu de staartdelen plat op elkaar. Let goed op Upze recht zitten!
Haak nu een toer V door beide lagen van het staartje heen om het te sluiten.
Hecht af.

Kopje:
(deze beschrijving is op 2-6-2011 aangepast)
Haak dit hetzelfde als het lijf tot en met de 4e toer.
5e t/m 11e toer 32 V.
12e toer: elke 2e en 3e V samen haken
13e toer: elke 2e en 3e V samen haken.
Vul de kop op.
Haak nu de resterende steken 2 aan 2 samen tot het gat bijna dicht is en vul ondertussen de kop
steeds even wat verder op. Hecht af maar laat een lange draad zitten om het gat mee dicht te naaien.

Snavel:
Haak met het oranje (of rode) katoen een ketting van 4 L en sluit deze met een h.V.
1e toer: 8 V in de ring
2e toer: 2 V in elke V = 16 V
3e toer: 2 v in elke 2e V = 32 V  -> Update 14-9-2012: dit moet zijn: 24 V!
Hecht af en laat een lange draad zitten om de snavel vast te kunnen naaien.

In elkaar zetten:
Leg de snavel dubbel en naai aan beide kanten 2 steken op elkaar. Naai de snavel met de dichte kant tegen het kopje (tussen de 9e en de 10e toer). Zorg dat de snavel goed recht zit en open blijft staan.
Maak oogjes. Ik heb er twee kruisjes op genaaid, maar je kunt ook een kraaltje, stukje vilt of knoopje gebruiken als oogje. De oogjes komen 2 toeren boven de (zijkanten van) de snavel.
Naai de kop op het lijf en wel tussen de 5e en 12e toer.

Veel succes en haakplezier!

lieve groet,
Betsy


Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 
Pin It!

dinsdag 24 mei 2011

Handwerk uit Bolivia en Peru - verjaardagscadeaus

Wat ben ik verwend op mijn verjaardag! Anne en haar vriend hebben voor het eten gezorgd: van de taarten tot aan het avondeten. Daarvoor hebben ze uren in de keuken gestaan en vanaf deze plaats wil ik ze daar nog eens voor bedanken: jullie zijn kanjers!
Daarnaast ook nog mooie cadeaus gekregen: een boek van John Grisham, ovenhandschoenen, een prachtige mixer (want ook ik bak graag taarten, vooral appeltaart :) ), en nog een paar mooie dingen die ik je hier wil laten zien:

zilveren hanger met halfedelsteen uit Peru
De hanger beeldt Pacha Papa uit. Pacha Mama kent iedereen waarschijnlijk wel: dat is Moeder Aarde. De afbeelding die je hier ziet is dus van Vader Aarde!

Een overzicht van Nederlandse, Bolivaanse en  Peruviaanse stof
Van dochter Anne kreeg ik een wollen kleed/omslagdoek uit Bolivia (en een mandje met oudhollandse tegeltjesmotief!) en van mijn broer en schoonzus een sjaal uit Peru, waar zij net op vakantie waren geweest. Let eens op de gebruikte kleuren: die zijn bij beide stoffen hetzelfde! Ook in de hanger komen de kleuren weer terug. En vandaag kreeg ik van een ander schoonzusje de prachtige vaasjes van paars glas. Die passen er ook weer precies bij. Dat vond ik zo bijzonder dat ik jullie dit even wilde laten zien.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

maandag 23 mei 2011

Uitslag Give Away

Eindelijk is het dan zo ver. De uitslag van de Give Away.
Er hebben uiteindelijk 8 mensen meegedaan die volger zijn en te kennen hebben gegeven belangstelling te hebben voor een eendje, namelijk:



Ik  heb  mijn moeder en mijn dochter ingeschakeld bij de loting. Zij zijn mijn inspiratiebronnen en naar hen zijn ook mijn website en weblog genoemd: Dian en Anne, ofwel DiAn. Het mandje op de foto heb ik van Anne gekregen voor mijn verjaardag en het leek me uitermate geschikt om de lootjes in te doen. Onder toeziend oog van de verjaardagsgasten en de eendjes heeft mijn moeder de winnende lootjes getrokken:



Als winnaars kwamen uit de bus de nummers 6 en 4, ofwel:
 nummer 6: Tante Trijns
en
nummer 4: Jojo
Allebei van harte gefeliciteerd!
Willen jullie je adres aan mij doorgeven, zodat ik het pakketje naar je toe kan sturen?

Voor de winnaars is er natuurlijk een eendje, maar wat was de verrassing?
Dat zie je als ik de pakketjes heb verstuurd, anders is het voor de geluksvogels geen verrassing meer...
Over een paar dagen zal ik, zoals beloofd, ook het patroon van de eendjes plaatsen.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

vrijdag 20 mei 2011

Gebreid beertje en Give Away

Dit beertje is er een uit de oude doos, uit de tijd dat onze dochter nog een babytje was.


Ze heeft altijd iets met boekjes gehad en het kleine boekje van IJsbeer heeft ze altijd mee gehad op vakantie. We gingen altijd op de motor (met zijspan) op vakantie en dan kun je niet zoveel meenemen. Anne kreeg dan een tasje en mocht daar speelgoed e.d. in doen. Wat er in kon mocht mee, de rest moest thuisblijven. Dat ging altijd prima en IJsbeer was steevast van de partij, samen met Dribbel.
Heerlijke nostalgische herinneringen aan fijne vakanties :)

Verder kun je  nog meedoen met mijn Give Away (zie bericht 3 mei) die op 22 mei (mijn verjaardag) afloopt. Maandag zal ik bekend maken wie van jullie een eendje (met daarbij een aantal andere verrassingen) gewonnen heeft.

Fijn weekend en een lieve groet,
Betsy
Pin It!

dinsdag 17 mei 2011

Theemuts winnen?

Hier was een gastblog, met uitleg over het Junior-Journaal en een oproep om te stemmen op het Junior-Journaal, zodat zij een prijs van de NHL kunnen winnen.
Nogmaals een oproep om toch zeker te gaan stemmen! Stemmen kan via www.nhl.nl/award of sms NHL 5 naar 2211.

Laat je een reactie onder dit bericht of het andere bericht achter? Dan maak je kans op deze hippe theemuts!


Groetjes,
Anne
Pin It!

maandag 16 mei 2011

Geborduurde boekenlegger en mobile van vilt


In mijn berichtje van 14 april 2011 had ik melding gemaakt van mijn kringloopvondst: de serie Creatief borduren, inclusief borduurpakketjes. Ik ben daar inmiddels mee aan de slag gegaan en op de foto hierboven kun je het (voorlopige) resultaat zien.

De boekenlegger moest eigenlijk een servetring worden, maar ik vond hem wel heel klein en bovendien gebruik ik nooit servetringen. Boeken lees ik echter des te meer, dus een boekenlegger is altijd welkom en hij is dan ook al direct in gebruik genomen :). Er zit nog materiaal in het pakketje voor nog een boekenlegger, dus die wordt ook nog wel een keer gemaakt.

Het andere borduurwerkje is bedoeld om in een kaart te verwerken. Dat is wel leuk en dat werkje krijgt dan ook zijn oorspronkelijke bestemming.

Verder ben ik druk bezig geweest met een serie seizoenspoppetjes. Ik heb ze op bestelling gemaakt en ik laat er hier alvast een zien:


Als basis heb ik een patroon van Mieke Stender gebruikt en daarbij een poppetje met beentjes en schoentjes gemaakt. De ring komt in een raam bij de voordeur te hangen.
De andere ringen laat ik binnenkort zien. Het blijft heerlijk om met vilt te werken en er komt ook regelmatig een bestelling binnen. Het leukst vind ik die opdrachten waarbij ik mijn eigen fantasie er op los mag laten, bv. maak iets met dolfijnen, of maak een bijzondere geboortemobile. Zo blijft het een uitdaging!
Blijf mijn blog maar volgen als je nieuwsgierig bent naar wat ik zo al maak, want ik zal er nog regelmatig iets van laten zien.


Lieve groet,
Betsy
Pin It!

zaterdag 14 mei 2011

Breirol en Give Away Oproep!!

Bij de storing bij Blogger is gisteren een deel van mijn berichten, maar ook de reacties op de
Give Away verwijderd en helaas niet teruggeplaatst.
Gelukkig kon ik deel 3 van de Breirol zo weer plaatsen, maar de reacties uiteraard niet.
Willen degenen die ontdekken dat ze niet meer bij het bericht over de Give Away staan en wel graag mee willen dingen naar de eendjes nogmaals een berichtje plaatsen?

lieve groet,
Betsy
Pin It!

Breirol deel 3: Ruitjes in ribbelsteek

Het derde motiefje heeft een dierbare herinnering, omdat ik het heb gebruikt voor een babytruitje met bijpassende sokjes voor onze dochter Anne.
Ook mijn moeder heeft het motiefje vroeger veel gebreid. Leuk dus om dit nog een keer door te geven.

Op deze foto kun je zien hoe het er in de breirol uit komt te zien:



Afkortingen:
Kst. = kantsteek (brei in alle toeren de eerste Kst. Re. en haalde de laatste st. Kst. Av. af)
Av. = averecht
Re. = recht
O. = omslag
2 Re.s. = 2 steken recht samenbreien
st. = steek
GK = goede kant (voorzijde)
VK = verkeerde kant (achterzijde)

Ruitje in ribbelsteek
Het patroon wordt gebreid over een aantal steken deelbaar door 8. Dit betekent dat de gerstekorrelrand weer 5 steken aan beide zijden is plus de kantsteken. 

1e toer: *1 st. Av., 7 st. Re.*, van * tot * herhalen.
2e toer: *1 st. Re., 5 st. Av., 1 st. Re, 1 st. Av*, van * tot * herhalen.
3e toer: *2 st. Re., 1 st. Av., 3 st. Re., 1 st. Av., 1 st. Re.*, van * tot * herhalen.
4e toer: *2 st. Av., 1 st Re., 1 st. Av, 1 st. Re., 3 st. Av.*, van * tot * herhalen.
5e toer: *4 st. Re., 1 st. Av., 3 st. Re.*, van * tot * herhalen.
6e toer: zelfde als de 4e toer.
7e toer: zelfde als de 3e toer.
8e toer: zelfde als de 2e toer.
Herhaal deze 8 toeren telkens tot de gewenste lengte is bereikt. Bij mij was dat 51/2 keer.
Vervolgens weer de gaatjesrand breien.




Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 
Pin It!

donderdag 12 mei 2011

Junior-Journaal genomineerd voor NHL Award!

Zoals Betsy in een eerder bericht al eens aangaf, staat zij achter het Junior-Journaal. Door een bijzondere gebeurtenis vandaag een gastblog van Anne over het Junior-Journaal!

Het Junior-Journaal is genomineerd voor de NHL Academy Award 2011! Uit een kleine dertig inzendingen is het Junior-Journaal gekozen als één van de tien finalisten. Op dinsdag 24 mei kiest een jury, bestaande uit onder andere burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, de uiteindelijke winnaar. Daarnaast maakt het Junior-Journaal kans op de publieksprijs.  Iedereen kan zijn stem uitbrengen op www.nhl.nl/award of sms NHL 5 naar 2211.*

Het Junior-Journaal is een wekelijks journaal gemaakt door en voor scholieren uit Leeuwarden en omstreken. Elke week bedenken, maken en presenteren leerlingen uit groep acht van OBS De Eestroom en Christelijke Basisschool Prins Constantijn allerhande items. De opnames vinden elke vrijdagochtend plaats, waarna het journaal elke donderdag om 18:15 uur op stadsomroep Mercurius en daarna op www.junior-journaal.nl te zien is. Elke maandag is er voor de meest gemotiveerde leerlingen een masterclass op de NHL Hogeschool. Door bemiddeling van communicatiedocent Ritsko van Vliet kan het Junior-Journaal iedere maandagochtend een computerlokaal als redactieruimte gebruiken.

Het Junior-Journaal is een educatief project dat begeleid wordt door professionals. Anne van der Werff is Onderwijskundige en zorgt voor de lesstructuur en –inhoud. Ineke Visser is Communicatieprofessional en biedt journalistieke diepgang en ondersteuning. De audiovisuele en technische aspecten van het Junior-Journaal worden verzorgd door Bedrijfskundig Informaticus Nhân Nguyên Lê. Samen geven zij de lessen waarin ze de leerlingen intellectueel uitdagen. Doel is om ze hun talenten te laten ontdekken en deze verder te ontwikkelen. Daarnaast is in de lessen veel aandacht voor sociale vaardigheden, bewustzijn en burgerschapsvorming.Het Junior-Journaal bestaat op vrijwillige basis en heeft geen winstoogmerk. Om ervoor te zorgen dat het Junior-Journaal ook volgend jaar nog te zien is, kunnen wij de NHL Academy Award goed gebruiken. Daarnaast zou het natuurlijk fantastisch zijn voor de leerlingen die zo hun inzet beloond zien! Leerlingen raken enthousiast over journalistiek en komen in aanraking met de kracht van communicatie.

Voor meer informatie over het Junior-Journaal kunt u contact opnemen met redactie@junior-journaal.nl en 06-21804145 of kijk op www.junior-journaal.nl

Ik vind het heel erg leuk dat het Junior-Journaal genomineerd is voor deze award. Het zou een enorme blijk van waardering zijn als dit project de publieksprijs wint! Daarom heb ik de volgende actie bedacht: iedereen die  stemt op het Junior-Journaal en een reactie achterlaat onder dit bericht, maakt kans op een handgemaakte theemuts!

Natuurlijk mag de winnaar de muts veranderen: mocht hij bijvoorbeeld te klein of te groot zijn voor jouw theepot, dan maak ik een ander model/kleur enz.

Help mee deze award voor de Junior-Journalisten in de wacht te slepen!!
Stem via www.nhl.nl/award of sms NHL 5 naar 2211!

Lieve groet,
Anne

*Er kan gestemd worden tot dinsdag 24 mei 15:45 uur. Kosten van de sms zijn de gebruikskosten van de mobiele provider. Na ontvangst geen sms ter bevestiging. Stemmen per computer kan éénmaal per IP-adres.
Pin It!

maandag 9 mei 2011

Koninginnedag handwerkboeken van de vrijmarkt

Het blijft leuk om rond te snuffelen op een vrijmarkt. Mijn interesse gaat daarbij uit naar handwerkboeken en -materialen. Ook afgelopen week was het weer smullen en wel op de vrijmarkt in het centrum van Leeuwarden:




Ik heb weliswaar maar één verkoper ontdekt met handwerkboeken, maar die had er dan ook een heleboel. Het was de handwerkcollectie van zijn moeder. Het was zo veel en zo mooi dat ik alles graag had meegenomen, maar dat kon helaas niet. Ik heb er samen met dochter Anne  een selectie uitgehaald en heb voor alles samen een tientje betaald.
Daarvoor had ik een oud lesboekje voor handwerkjuffen die les moesten geven in Nuttige Handwerken uit 1951, de befaamde Stekendictionaire van Nel Rol, twee uitgaven van Ariadne Kruissteken, de Stekengids Borduren, een boek uit de serie van de Ariadne Handwerk Bibliotheek over kwasten, koorden en franje en last but not least een serie van 4 complete borduurpakketten van Vera de Muis!
Het boekje Nuttige Handwerken laat veel oude breiwerkjes zien die vast een kreet van herkenning zullen oproepen. Ik heb hem laten zien in de Breituin en daar waren ze er erg enthousiast over. Ik zal er zo nu en dan iets van laten zien. Er zitten ook veel naaiwerkstukken in: kinderschortjes e.d. en een beschrijving hoe de oude naaimachines van vroeger werkten.
Op de foto van de borduurpakketten zie je maar drie pakketten: dat komt omdat dochter Anne al met een borduurwerk bezig is! Ze laat daar vast ook wel eens wat van zien op mijn blog.

Al met al aankopen waar ik heel erg blij mee ben en die veel nieuwe inspiratie geven. Ik zal jullie ervan mee laten delen met patronen en foto's.

Fijne avond nog,

lieve groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 5 mei 2011

Amigurumi vogeltje in Rood, Wit en Blauw - Bevrijdingsdag

Ter ere van Bevrijdingsdag vandaag een vrolijk gehaakt vogeltje in onze nationale driekleur:




Ik heb een heleboel plastic eitjes bewaard die je kunt vinden in de chocosurprise-eitjes. Mijn plan was om daar wat mee te doen met wol en vilt, maar dat is er nog niet van gekomen.
Toen ik de eendjes aan het haken was, kreeg ik het idee om nog meer vogeltjes te gaan haken en op zoek naar materiaal kwam ik de eitjes tegen.
Ik heb het patroon niet helemaal uitgeschreven, maar ik denk dat je met de volgende beschrijving ook zelf een vogeltje kunt maken:

Het vogeltje wordt gehaakt van boven naar beneden, zodat je een mooie bovenkant hebt.
Benodigd materiaal: katoen nr. 8 (bv. Durable) haaknld. nr. 2,5, wat restjes vilt en een plastic surprise-eitje.
Haak een ketting van 4 lossen en sluit deze met een halve vaste tot een rondje. Haak in het rondje 8 vasten. Haak vervolgens 2 vasten in elk van de volgende 8 vasten (= 16 steken).  Kijk dan of je rondje al groot genoeg is, of dat je nog wat moet meerderen. Meerder evt. in elke 2e steek door 2 steken in 1 steek te haken. Is het rondje groot genoeg, haak dan zonder meerderen verder tot het punt waarop je weer moet gaan minderen om het eitje dicht te krijgen. Stop nu het eitje in de vogel (eventueel kun je er nog een belletje of wat anders in doen om het te laten rammelen) en begin met minderen als volgt: haak 1 vaste in de 1e steek. Steek in de volgende steek in en haal de lus door alsof je een vaste maakt, maar maak de steek nog niet af, steek in de volgende steek en maak een nieuwe lus, haal dan de draad door beide steken heen. Haak zo steeds door: 1 vaste, en 2 vasten samen haken. Op een gegeven moment kom je op het punt dat je steeds 2 vasten samenhaakt. Het is even lastig met het ei in je werk, maar het is te doen! Op het laatst de draad lang afknippen en het overgebleven gaatje dichtnaaien.
De de frutsels op het koppie haak je als volgt: hecht aan in een steek en haak 15 lossen. Sla de eerste losse over en haak in de volgende lossen 14 vasten, hecht af en laat een draad zitten om de frutsel onzichtbaar vast te naaien. Maak zo nog 1 of 2 frutsels, die je naar eigen smaak korter of langer maakt. Je kunt de frutsels ook eerst haken en dan vastnaaien, maar ik vond dit de gemakkelijkste manier.
Afwerking: knip vleugeltjes uit vilt (ik heb een druppelvorm geknipt) en naai ze zo op het lijfje dat de uiteinden van de vleugels nog los zitten. Naai met naaigaren in de kleur van het vilt. Dat valt het minste op. Knip uit vilt nog 2 rondjes voor de oogjes en een ruitvorm voor de snavel. Naai de oogjes rondom vast met naaigaren en naai in het midden een klein zwart kraaltje als pupil. Vouw het ruitje voor de snavel in het midden dubbel en naai het vast.

Veel plezier met het haken. Ik ben benieuwd naar jullie creaties. Een foto is altijd welkom!

De bloemetjes die je bij het vogeltje op de foto ziet, zijn gemaakt uit dit boek:



Het is een boekje uit mijn geboortejaar 1959! Het voorwoord begint als volgt: Breien is mode. De garderobe van de elegante vrouw is niet compleet zonder enkele modieuze jumpers en comfortabele vesten. Vele vrouwen en meisjes breien zelf, anderen wensen dit te kunnen. Dit boek is bestemd zowel voor haar die de kunst van het breien reeds verstaan als voor haar die het nog willen leren.

Dat is toch prachtig? Ik heb gesmuld van het boek, door de taal, maar ook door de beschrijvingen en patronen. Ik zal er nog wel meer uit laten zien.
Ik heb het boekje overigens voor een euro gekocht.

Fijne dag vandaag en een lieve groet,
Betsy



Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 
Pin It!

dinsdag 3 mei 2011

Amigurumi Eendjes - Give Away

Amigurumi haakwerkjes zijn vertederend, snel gemaakt en altijd leuk als cadeautje.

Omdat ik inmiddels 50 berichtjes heb geschreven, al meer dan 6000 bezoekers heb gehad in het half jaar dat ik blog èn omdat ik over een paar weken jarig ben, lijkt het me leuk om die heugelijke feiten met jullie te vieren door middel van een Give Away.
Ik heb twee Amigurumi eendjes gemaakt om weg te geven: een gele en een witte. Twee, omdat mijn tweelingzusje ook jarig is: voor allebei een eendje :)
Bij beide eendjes doe ik ook nog wat extra's in het pakje. Wat dat is, blijft een verrassing.

Deze eendjes voelen zich vooral thuis bij viooltjes!


Onafscheidelijk lijken ze, maar in hun eentje gedijen ze ook prima!

Wil je een kans wagen om zo'n leuk eendje te winnen?
- meld je dan aan als volger van mijn blog en
- zet een reactie onder dit bericht om mee te delen dat je mee doet en de kleur van het eendje van jouw keuze

De give-away sluit op mijn verjaardag op 22 mei a.s.

Lieve groet,
Betsy
Pin It!

Breirol deel 2: Tussenrandje en Blokjesmotief

Vandaag het tweede deel van mijn breirol.

Ik heb voor de tussenrand tussen de verschillende motiefjes van mijn breirol gekozen voor een smalle gaatjesrand. Omdat het motiefje bestaat uit 3 toeren, moet je eerst een toer Recht breien met aan weerszijden weer de kantsteek en de 5 steken gerstekorrel.


Afkortingen:
Kst. = kantsteek (brei in alle toeren de eerste Kst. Re. en haalde de laatste st. Kst. Av. af)
Av. = averecht
Re. = recht
O. = omslag
2 Re.s. = 2 steken recht samenbreien
st. = steek
GK = goede kant (voorzijde)
VK = verkeerde kant (achterzijde)


Tussenrand
1e toer: (VK) 1 Kst., 5 st. gerstekorrel, 40 st. Re. breien, 5 st. gerstekorrel, 1 Kst.
2e toer: 1 Kst. *1 O., 1 st. Re. afhalen, 1 st. Re. breien en de afgehaalde st. over de gebreide st. halen*, herhaal van * tot *, eindig met 5 st. gerstekorrel en 1 Kst.
3e toer: zelfde als de 1e toer.

Het Blokjesmotief is er weer één met een herinnering. Ik vroeg mijn moeder of ze nog gebreide kruikenzakken had. Die had ik graag willen laten zien. Ik heb goede herinneringen aan die heerlijke warme kruiken in mijn bed toen ik nog kind was. Daar zat dan zo'n mooi gebreide hoes omheen met een gehaakt koordje.  Helaas had ze geen kruikenzak meer bewaard. Ze vertelde wel dat ze meestal een blokjesmotief breide en daarom heb ik zo'n motiefje gebreid:



Het is niet hetzelfde motief als mijn moeder breide, maar ik vond hem wel leuk door die doorlopende lijn. Dat maakt het motief net even wat meer bijzonder.

Blokjesmotief:
Dit patroon wordt gebreid over een aantal steken deelbaar door 12 plus 1. Dat betekent dat ik aan de ene zijde van de gerstekorrelrand 1 steek heb toegevoegd en aan de andere zijde 2 steken.
De 2e en alle even toeren worden de steken gebreid zoals ze zich voordoen.
1e, 3e en 5e toer: 1 Kst., 6 st. gerstekorrel, *7 st. Re., 5 st. Av.*, tussen * en* herhalen en eindigen met 7 st. gerstekorrel en 1 Kst.
7e, 9e en 11e toer: 1 Kst. 6 st. gerstekorrel, 1 st. Re., *5 st. Av., 7 st. Re.*, tussen * en * herhalen, eindig met 7 st. gerstekorrel en 1 Kst.
De 12 toeren steeds herhalen. Ik heb 7 blokjes boven elkaar gebreid.

Hierna weer het tussenrandje breien, zoals hiervoor is beschreven.

Veel plezier met het breien.

Lieve groet,
Betsy

Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 
Pin It!

zondag 1 mei 2011

African Flowers en andere gehaakte bloemen

Een van de eerste handwerktechnieken die ik geleerd heb, was haken. Ik vond het gemakkelijker dan breien en ik heb menig truitje, broekje of jurkje gehaakt voor mijn poppen. Met haken kon je heel gemakkelijk wat improviseren en, wat mij het meest aanstond, de steken konden niet van je naald glijden, zoals bij het breien.
Later heb ik spreien gehaakt en heel veel gordijnen en gordijntjes.
Toen raakte het haken wat in de vergetelheid en nu ben ik er weer helemaal door gegrepen, mede door Elizabeth van Busy Bessy Creatief.

Ik heb een paar African Flowers gehaakt, waarvan het patroon op de blog van Elizabeth staat.

African Flowers in blauw en wit



Verder heb ik wat bloemen gemaakt uit het boek 100 bloemen om te breien en te haken. Het grappige is dat Anne en ik elkaar dit boek cadeau hebben gegeven met Sinterklaas. Dat gaf nogal wat hilariteit toen we onze pakje uitpakten. We zijn er allebei trouwens erg blij mee!

Vijf verschillende gehaakte bloemen

Het middelste (witte) bloemetje lijkt bij de sprei te horen, maar ligt er ook los op :) De sprei komt uit de familiecollectie van mijn moeder. Ik zal daar in een volgende blog meer over vertellen en foto's van plaatsen.

Ik ga nog eens op zoek in wat oude tijdschriften en handwerkboeken naar oude patronen, want het haken van bloemen smaakt naar meer.

lieve groet,
Betsy
Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...