dinsdag 26 april 2011

Breirol deel 1: jong geleerd, oud gedaan, koffieboontje en muizetandje

Ik ben zo enthousiast geworden door al die mooie projecten als meebreidekens, verzamelen van Granny Squares en al die andere mooie werkjes die je op de verschillende handwerkblogs tegen komt, dat ik besloten heb om zelf ook met een groot project te beginnen: een breirol, ook wel pronkrol genaamd. Van oudsher werden die gemaakt door jonge meisjes en ze werden gezien als een proeve van bekwaamheid (in de breikunst). In musea zijn (gelukkig) nog veel voorbeelden van breirollen te zien, de een nog mooier dan de ander en met kunstig gebreide patronen.
Van mijn moeder (geb. 1923) hoorde ik dat zij als meisje ook een "breilap" had moeten breien. Ze was destijds niet zo'n goede breister geweest en merkte op dat ze toen niet had kunnen bevroeden dat ze nog zoveel zou breien en nog wel tot op hoge leeftijd, want ze breit nog steeds kindertruitjes (voor Roemenië). Jong geleerd, oud gedaan dus en nu ga ik ook een "breilap" breien, alleen wel wat langer dan mijn moeder gemaakt heeft.
Ik vind het leuk om verschillende patroontjes uit te proberen, maar ook om wat motiefjes te gebruiken waar ik een bepaalde herinnering aan heb. Ik heb toch wel een zekere hang naar nostalgie en vind het daarnaast ook belangrijk dat oude motiefjes worden doorgegeven. Vroeger ging dat via de breilap: je breide gewoon een patroontje na van iemand anders of je verzon zelf een patroontje.

Ik ben begonnen met het zgn. "koffieboontje". Dat is een oud patroon dat veel gebruikt werd voor sokken, omdat het een rekbare boord geeft. Het leuke is dat mijn moeder het direct herkende toen ik het liet zien: zij had dat patroontje zelf ook vaak gebreid!

Koffieboontje en Muizentandjes


Ik heb het ook voor het eerste paar sokken dat ik na jaren weer breide, gebruikt en het is nog steeds een favoriet patroontje van mij: makkelijk te breien en het ziet er altijd mooi uit.

Mijn eerste sokken na een lange breistop

Omdat ik denk dat er andere breisters zullen zijn die ook mee willen doen, heb ik het patroon uitgeschreven en wel in het boekje op de foto en nu voor jullie op mijn blog.

Deze breirol wordt gebreid met ongebleekte katoen nr. 10 en een rondbreinaald nr. 2  (of 2 naalden met knop nr 2,5, want ik brei strakker op naalden met knop) en wordt ongeveer 15 cm breed.
Gebruikte steken:
Tricotsteek: GK alle steken recht breien, VK alle steken averecht breien.
Gerstekorrel: 1e toer 1 Re., 1 Av. breien
                     2e toer Av. boven Re breien en Re boven Av.
Deze 2 toeren steeds herhalen.

Afkortingen:
Kst. = kantsteek (brei in alle toeren de eerste Kst. Re. en haalde de laatste st. Kst. Av. af)
Av. = averecht
Re. = recht
O. = omslag
2 Re.s. = 2 steken recht samenbreien
st. = steek
GK = goede kant (voorzijde)
VK = verkeerde kant (achterzijde)

Voor een mooi afgewerkte onderkant wordt er eerst nog een muizentandjesrand gebreid als volgt:
Zet 52 steken op met nld. 2,5.
1e toer: Brei de eerste st. Re., brei de rest van de toer alle st. Re. en haal de laatste st. Av. af.
2e toer (GK) t/m 5e toer: tricotsteek, begin met 1 toer Re.
6e toer: 1 Kst., *2 Re.s., 1 O*, tussen * en * herhalen en eindigen met 1 Kst.
7e toer: Av. breien
Vervolgens over de volgende 7 toeren tricotsteek breien, maar daarbij aan elke zijde 1 Kst. en 5 st. gerstekorrel breien.

Koffieboontje: let op: de eerste toer begint aan de VK!
1e toer: 1 Kst. en 5 st. gerstekorrel, *2 Re., 2 Av.*, tussen * en * herhalen tot de laatste 6 st., eindigen met 5 st. gerstekorrel, 1Kst.
2e toer: (GK) 1 Kst., 5 st. gerstekorrel, *1 Re.,1 O., 1 Re., 2 Av.*, van * tot * herhalen tot de laatste 6 steken, eindigen met 5 st. gerstekorrel, 1 Kst.
3s toer: 1 Kst., 5 st. gerstekorrel, steken breien zoals de zich voordoen, de omslagen Av. breien, eindigen met 5 st. gerstekorrel en 1 Kst.
4 toer: 1 Kst., 5 st. gerstekorrel, *1 st. Re. afhalen, 2 st. Re. en de afgehaalde st. over de 2 gebreide steken halen, 2 Av.*, van * tot * herhalen en eindigen met 5 st. gerstekorrel en 1 Kst.
Deze vier toeren steeds herhalen tot je de gewenste lengte hebt. In mijn breirol is het patroontje 10x gebreid.

Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. Je bent goed bezig! Nou, dat koffieboontje kende ik nog niet, ga het van de week zeker uitproberen. Ja, zo'n breirol is leuk. Ik stuitte er ook op toen ik op zoek ging naar allerlei motieven. ALs ik nu een steekje wil uitproberen dan doe ik dit om mijn minibreirol van 20 steken, dan hoef ik niet steeds mijn proeflapje uit te halen en dient het nog ergens voor...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi Betsy,
    ik ben toevallig op je blog gekomen en heb je breirol ontdekt. Erg leuk, ik wil hem in de toekomst graag eens gaan maken.
    Dankjewel voor de patronen en de uitleg.
    groeten
    martine

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...