donderdag 28 april 2011

Koninginnedag-Koekjes bakken

Voor de Paasdagen had Anne heerlijke cakejes voor ons gemaakt. Ze zagen er niet alleen heel mooi uit, ze smaakten ook nog eens heerlijk!

Schaal met heerlijke cakejes


Ze heeft voor jullie ook nog het recept willen verklappen. Misschien een idee om ze nog te maken voor Koninginnedag om op de vrijmarkt te verkopen?


Het recept voor kokos-limoencupcakjes met schuimpje komt hier vandaan, maar het schuimpje erop heeft Anne zelf ontworpen!

Voor 12 cakejes (en soms wat meer)
 • 160 g bloem, gezeefd
 • 3 tl bakpoeder, gezeefd
 • 155 g witte basterdsuiker
 • 65 g zachte ongezouten boter
 • 2 eieren
 • 125 ml kokosmelk
 • sap en rasp van 1 limoen
 • 65 g geraspte kokos
 • 2 eiwitten
 • 125 g suiker
Verwarm de oven voor op 170°C.
Doe de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, een snuf zout en boter in een grote kom en mix op lage snelheid totdat het de structuur van grof zand heeft, dit duurt 5-10 min. Voeg de eieren toe en mix totdat ze goed zijn opgenomen. Voeg al mixend de kokosmelk, het limoensap en -rasp toe en zet als alles goed is opgenomen de mixer kort op hoge snelheid. Spatel de geraspte kokos er luchtig door.
Vul de vormpjes maximaal voor tweederde (liever wat minder) met het beslag en bak in 20-25 min. stevig en gaar. De cake veert terug als je erop drukt. Laat ze eerst 5 min. in de vorm afkoelen, neem dan eruit en laat verder afkoelen.

Nu heb je leuke kleine cakejes, die nog veel lekkerder worden met een schuimpje er bovenop. Die maak je als volgt!

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. 
Mix de eiwitten kort in een vetvrije kom met vetvrije mixhaken. Ik smeer ze altijd even in met citroensap, dan weet ik zeker dat ze vetvrij zijn. Voeg dan de suiker toe. Blijf mixen tot je de suiker haast niet meer voelt in het schuim als je dat tussen twee vingers wrijft. Het schuim moet zo stevig zijn dat je de kom op de kop kunt houden (of dat er zachte pieken aan de mixhaken hangen, als je die optilt). Wil je een kleurstof toevoegen, doe dat dan nu (Oranje natuurlijk!) en mix het nog even kort door.
Spatel het schuim in een spuitzak en vul de vormpjes die je net hebt gebruikt voor de cakjes met een laagje schuim. Als je nog schuim over hebt, spuit je daar nog lekkere kleine schuimpjes van op de bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en wacht ongeveer een uur. Controleer of de kleine schuimpjes zo van de bakplaat gepakt kunnen worden. Als ze kleven of de binnenkant is nog heel erg vochtig, zet je ze nog even terug in de oven, ongeveer 15-30 minuten. Dit moet je zelf even uitzoeken, het is bij mij ook niet altijd gelijk. 
Zijn de schuimpjes klaar, laat ze dan in de vorm afkoelen en druk ze er voorzichtig uit.

Plak de schuimpjes met gesmolten chocola op de cakejes. Eventuele scheurtjes kun je verbergen door er lekker chocola overheen te smeren...

Eet smakelijk!


Veel plezier met bakken en vooral op Koninginnedag. Maak er een leuke dag van!


lieve groet,
Betsy (en Anne)

Pin It!

1 opmerking:

 1. MMMMM, dat ziet er lekker uit!
  Leuk dat je het recept erbij geeft.
  Je site wordt steeds gevarieerder, het is iedere keer weer een verrassing waar je mee komt.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...