vrijdag 1 april 2011

Gehaakt Paasnet of Paosbuul

Een Paosbuul: wat is dat nu weer? Het is Drents voor Paas- of Eiernetje. Het is een oud gebruik in met name het oosten van het land. Op Paaszondag hing er bij ons altijd een Paosbuul aan de kastdeur, niet zo'n mooie gekleurde als deze:maar eentje van ongebleekt katoen. Gelukkig zat er wel wat lekkers in, namelijk: een dikke sinaasappel, walnoten, hazelnoten, wat suikereitjes en een gekookt ei dan wel (in latere tijden) een chocolade-ei dat mooi verpakt was in gekleurd zilverpapier.


Ik vond het altijd een feest om dat netje te krijgen en liep er ook vaak mee om mijn nek. Dat was geen onverdeeld genoegen, want het netje was zwaar en het koordje een beetje dun....
Vandaar dat ik het koordje van dit netje wat dikker heb gemaakt door het met 3 draden te haken.
Het netje dat mijn moeder (geb. 1923) voor ons maakte was , zoals gezegd, gehaakt van ongebleekt katoen. Toen ik mijn moeder mijn rood-wit-blauwe paasnetje liet zien, merkte ze op dat ik het wel anders haakte dan zij vroeger deed. Vandaar dat ik dat ook nog even op de foto heb gezet:


Ik heb het (gekleurde) netje gehaakt door steeds op het stokje in de vorige toer te haken. Mijn moeder haakte de gaatjes door steeds om de lossen tussen de twee stokjes in de vorige toer te haken. De gaatjes gaan er dan wat speelser uitzien, omdat ze niet recht boven elkaar zitten.
Er kan onderaan de netjes nog een kwastje bevestigd worden. Ik kan me niet herinneren dat ik dat had, maar er werden wel netjes met een kwastje gemaakt.

Mocht je voor je kinderen of  kleinkinderen ook een Paosbuul willen maken dan kan dat, want ik heb het patroon van de gekleurde Paosbuul voor jullie uitgeschreven. Ik heb het gehaakt met Durable katoen nr. 8 i n de kleuren Rood, Wit en Blauw en met een haaknaald nr. 2,5.
Afkortingen:
L. = losse
Hv. = halve vaste
V. = vaste
Hst. = half stokje
St. = stokje

Haak een ketting van 5 L. met de Blauwe katoen en sluit deze met een Hv. in de eerste L.
1e toer: Haak 1 L. en daarna 11 V. in de ring = 12 steken. Haak een Hv. in de 1e L. om de toer te sluiten.
2e toer: Haak 5 L., daarna 1 St. in de volgende V. ,*2 L., 1 St. in de volgende V.* herhaal tussen * en * tot je 13 boogjes hebt. Sluit de toer met een Hv. in de 3e L. (van de 5 L. die je aan het begin gehaakt hebt).
3e toer: zelfde als toer 2
4e toer: 5 L., *1St. in het vlg. St., 2 L. 1 St. in hetzelfde St., 2 L. 1 St. in het vlg. St. 2 L.* van * tot * herhalen tot je 20 gaatjes hebt. Sluit de toer weer af het een Hv. in de 3e L.
5e toer: 5 L., *1 St. op het vlg. St., 2 L., 1 St. in het vlg. St., 2 L, 1 St., 2 L.,1 St. in het vlg. St., 2 L.* van * tot * herhalen. De toer sluiten met een Hv. Er zijn nu 27 gaatjes.
Het aantal gaatjes is niet zo belangrijk. Het gaat erom dat je een cirkel hebt die groot genoeg is voor de sinaasappel. Bij mijn netje is de doorsnee van de bodem 7,5 cm.
Vanaf toer 6 haak je zonder te meerderen door: nog 10 toeren met het Blauwe katoen, breek dan de draad af en haak verder met Wit en haak nog 10 toeren, tot slot nog 10 toeren met Rood haken. Breek de draad nog niet af, want er wordt nog een schulpjesrand op de laatste toer gehaakt als volgt:
Haak *1 V., 1 Hst., 1 St., 1 Hst en 1 V. in het eerste gaatje*, herhaal van * tot * tot je alle gaatjes gehad hebt. Breek de draad af en hecht de losse draden af.
Haak daarna nog een koord van de drie kleuren katoen, met drie draden tegelijk: van elke kleur dus 1 draad. Haak een koord van 80 cm of zo lang dat je het netje om je hals kunt dragen.
Veel haakplezier!

Mocht er iets niet duidelijk zijn in de omschrijving of ontdek je een fout, laat het me dan even weten.

Lieve groet,
Betsy


Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.
This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 

Pin It!

10 opmerkingen:

 1. Sentiment! Dit herinner ik me nog wel, spannend om te kijken wat er in zat... Leuk dat je er een patroon bij geeft. Het moet voor de fanatieke haakliefhebber nog wel te realiseren zijn voor pasen. Ook fraaie foto's.

  Natuurkieker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oude herinneringen komen boven.... Weet je, ik heb zo'n netje gemaakt vroeger met handwerkles, ik weet het zeker!! En ook nog eens in dezelfde kleuren...
  Ik was toch al van plan om mijn oude handwerkjes, die op zolder in een doos achter het schot liggen, eens op te zoeken. De laatste tijd heb ik er al vaker aan gedacht.
  Weet je wat ik in het netje deed, Betsy? Drie gekleurde balletjes; die nam ik mee naar school en in de pauze deden we dan zo'n spelletje met balletjes jongleren tegen de muur...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke reacties: jeugdsentiment!
  Het zou toch jammer zijn als de patronen van deze voorwerpen weg zouden zijn. Wat grappig, Elizabeth, dat jij dit zelf al eens hebt gemaakt.
  Ik kan me dat nog wel herinneren: kaatseballen noemden we die ballen. Ik was er niet zo handig in, maar ik stond wel ademloos toe te kijken hoe anderen dat deden met al die ballen....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb m'n handwerkdoos tevoorschijn gehaald...!
  En jawel hoor, het netje zat erbij, en nog veel meer leuks.
  Ik ga t.z.t. een blogberichtje maken over oude handwerkjes, en dan zul je m'n zien!
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 5. coby wellenberg4 april 2011 om 10:31

  Ik kreeg ook altijd in mijn kinder jaren een netje.Nou geef ik kringgesprekken voor ouderen in een verpleeghuis.Het thema is binnenkort pasen.Wie weet hoe het netje onstaan is?de betekenis van zo,n netje? Hoor graag een reactieGroetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Coby, deze week schrijf ik daar meer over op mijn blog en ook nog over andere oude gebruiken met Pasen. Hou dus mijn blog maar in de gaten.
  Leuk trouwens, al die reacties van mensen die vroeger ook een paasnetje kregen.
  Ik denk dat je in het verpleeghuis daar ook vast wel reacties op krijgen zal. Ik weet niet of je in de buurt woont, maar anders mag je mijn netje wel lenen om te laten zien.

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. coby wellenberg4 april 2011 om 22:23

  Hallo Betsy,Ik woon in het mooie Ijsselmuiden.Ga zeker je blog in de gaten houden ben zeer benieuwd. Groet van Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve Betsy,
  Ik ben blij dat ik uw paasnetje gevonden heb.Ik ga dit netje maken voor mijn dochter om 3 balletjes in te steken van 7 cm doormeter.Ik denk dat het dan niet zo breed mag zijn, de balletjes moeten alledrie mooi boveneen erin zitten. Ik denk dat ik dan minder boogjes moet haken. Ik ga het alleszins proberen of weet jij
  hoeveel gaatjes ik best maak om 8 tot 9 cm. doormeter van het netje te hebben.
  Hartelijk dank en vriendelijke groeten.
  mariavanhove@skynet .be

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Betsy,
  Morgen komen de kleinkinderen, en ik vroeg me af 'wat zullen we gaan doen'. Zodoende dacht ik aan Pasen vroeger, en aan paasnetjes.
  Erg leuk dat ik zoekend naar een patroon, op jouw blog terechtkom, ziet er leuk uit, ik ga gauw aan de slag, maar weet niet of ik het nog klaarkrijg!
  Vriendelijke groet, Clara.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. moi Betsy we zijn met ons clubje van de donderdagavond gisteren fanatiek an de paosbule gegaan Therèse had hem al af en Marjan bijna en ik sukkel er achteraan maar het komt goed, groet,Grietje.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...