zondag 30 december 2012

Goede gaven in 2012 en Goede Wensen voor 2013

Zo aan het eind van het jaar gaat iedereen automatisch terugkijken. Hoe is het jaar geweest? Wat was er leuk en wat niet?

Het was vooral een jaar van leuke en bijzondere ontmoetingen.

In dit bericht maakte ik al melding van een bijzondere ontmoeting. Daar wil ik nu iets meer van vertellen.
Ik had een aantal doosjes in de kraam staan, die gemaakt zijn van oude Kerstkaarten. Dit riep veel nostalgie op bij de bezoekers en gaf aanleiding tot leuke gesprekken. Zo kwam ik ook met een mevrouw in gesprek die vertelde dat zij nog heel veel oude kaarten en ook foto's had die zij had gekregen van een oude dame. Ze vroeg of ik daar belangstelling voor had. Ja, dat had ik zeker en binnen een paar dagen had ik een envelop vol met de mooiste kaarten:

Een envelop vol verrassingen
Ik was helemaal beduusd bij het zien van wat ik gekregen had. Ik ben er zo blij mee en zit allerlei ideeën te verzinnen wat ik er mee kan doen.
Kijk maar even mee wat er allemaal uit de envelop kwam:

vintage ansichtkaarten

nog meer vintage ansichtkaarten

oude portretfoto's

grote parelmoeren knopen
De kaarten waren al heel bijzonder, maar de foto's zijn dat ook. Ze zijn afgedrukt op dik karton met aan de achterzijde de naam van de fotograaf, namelijk Gebroeders Sanders, Benjamin Sanders en J.G. Kramer, allemaal in Groningen.
De knopen zijn gemaakt van parelmoer en hebben een rand met gaatjes waaraan ze kunnen worden vastgenaaid. Ik heb nog nooit eerder zulke knopen gezien. Wie weet waar deze voor worden gebruikt?

In ieder geval komen de kaarten en foto's het komend jaar zeker nog eens de revue passeren en dan in een andere hoedanigheid....

Een heel bijzondere dag vond ik ook de Bloggersdag die Elizabeth (Busy Bessy) had georganiseerd. Wat was het leuk om elkaar in het echt te ontmoeten en lekker te kletsen! Hier kun je het verslag ervan nog eens lezen.

Ook het bezoek aan Atelier Jaffari in Arnemuiden bij Jeanet (Blij dat ik Brei) en haar man Ali.was zeer geslaagd. Wat is het leuk om daar een kijkje te nemen en garen en stoffen te kopen: keuze genoeg!

Verder heb ik genoten van al jullie bezoekjes en vooral de reacties op mijn blogjes. Dat maakt het bloggen wel heel erg leuk. Ook de mensen die mij foto's stuurden van de door hen gemaakte creaties: heel hartelijk bedankt daarvoor. Het is zo leuk om te zien wat anderen maken van mijn patronen!

Iedereen bedankt  voor jullie belangstelling, lieve reacties en foto's!
Ik wens jullie allemaal een gelukkig, gezond en creatief 2013 toe.

Gelukkig nieuwjaar

Nieuwjaarswens - detail

Lieve groet,
Betsy


Pin It!

maandag 24 december 2012

Kerststal en Kerstwensen

Zoals beloofd heb ik nu mijn Kerststal helemaal af en staat hij te pronken in de woonkamer:

De Kerststal compleet met lichtjes
De Kerststal heeft een plaatsje gekregen op de vensterbank bij de eettafel. Met de verlichting erbij is het een mooi geheel geworden.

Nog even wat details:

Jozef, Maria en het Kindje Jezus

De Herders met een schaapje

De Drie Koningen met hun gaven en een kameel

Ik wens iedereen heel fijne Kerstdagen!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

vrijdag 21 december 2012

Gehaakte kerstbomen - gratis patroon

Omdat er heel veel wordt gehaakt, vandaag nog een haakpatroon.

Rand met gehaakt kerstbomen (foto: Pontopreso1)
De beschrijving is in het Portugees, maar er zit een haakpatroon bij met symbolen en een paar duidelijke foto's. Het is niet een ingewikkeld patroon, zodat ik denk dat het prima te volgen is!

Het patroon kun je hier vinden.

Veel haakplezier!

Lieve groet,
Betsy

Pin It!

donderdag 20 december 2012

Bespaartip 16 - Zelfgemaakte Kerstversiering om met kinderen te maken


Het is altijd leuk om met kinderen te knutselen, zeker rond de Kersttijd.
Ik vond op internet een heel leuk werkje dat ook prima te doen is met kinderen en niet veel geld kost. Waarschijnlijk heb je de benodigdheden al in huis, namelijk macaroni/pasta in verschillende soorten, lijm, glitter en eventueel witte verf:

IMG 2094 719455 How To Macaroni Sneeuwvlokken maken
sneeuwvlokken gemaakt van pasta! (foto:  Katyelliott)
Het patroon kun je hier vinden.

Dit is ook heel leuk om te doen:

Paper Roll Kerstbomen
Kerstboom van papierrolletjes en kralen (foto: internet)
Van deze kerstboom heb ik geen werkbeschrijving maar hij is heel eenvoudig te maken. Knip stroken papier  in verschillende breedtes en rol ze op. Neem een stuk (metaal)draad en zet aan de onderkant een kraal vast. rijg dan om en om een papierrolletje en een kraal op de draad, waarbij de papierrolletjes steeds smaller worden. Eindig met een kraaltje. Maak een lusje/oogje aan de draad en een haakje om de kerstboom op te hangen. Klaar!

Tot slot nog vrolijke sneeuwpoplichtjes:

Sneeuwpoplichtjes (foto: internet)
Dit is ook heel eenvoudig. Je hebt alleen maar een paar lampjes op batterijen nodig (4 stuks voor € 0.89 bij Action), een lucifer (of satehprikker) en zwarte (en evt. oranje) verf. Doop de onderkant van een lucifer in de zwarte verf en maak daar de stipje mee. Met een heel klein spijkertje kan dat ook. Eventueel met een heel dun kwastje nog wat oranje verf om de neus schilderen.

Heel veel plezier met knutselen.
Foto's van eventuele knutsels zie ik graag tegemoet en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Lieve groet,
Betsy



















Pin It!

woensdag 19 december 2012

Gehaakte Kerstengel - met patroon

Bij Kerst horen engelen, dus vandaag een patroon voor een gehaakte kerstengel:

weefsels Angeles crochet3.jpg
gehaakte engel (foto: internet)
De engel ziet er heel mooi uit als je mohair of dun garen met glitters of kraaltjes gebruikt.
Na het haken even opspannen en/of stijfsel gebruiken.

Het patroon kun je hier vinden (even naar beneden door scrollen).

lieve groet,
Betsy


Pin It!

dinsdag 18 december 2012

Kerstcadeautjes mooi verpakt

Wat is er mooier om te krijgen dan een prachtig verpakt cadeautje?
Hier zijn een paar voorbeelden van mooie verpakkingen, waar ook de kinderen bij mee kunnen helpen:

Geborduurde cadeautasjes

De beschrijving voor het borduren van de tasjes vind je hier. Je kunt de tasjes zelf maken van bruin inpakpapier of van dik cadeaupapier of kant-en-klare tasje gebruiken.
Kinderen vinden het ook heel leuk om iets te borduren. Vind je het lastig om een tas te borduren? Neem dan een (gekleurde) kaart waar je een patroon op tekent en prikt. Voor kinderen is dit zeker handiger.

Nog een leuk idee voor versiering van een cadeautje:

gehaakte blaadjes met wolpompoen
Ook hier kunnen de kinderen weer meehelpen: een pompoentje is zo gemaakt, terwijl mams de blaadjes haakt!
Kijk hier voor de werkbeschrijving.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

maandag 17 december 2012

Kerstlichtjes met versiering van natuurlijk materiaal

Als je in de tuin of in het bos rondloopt, zul je zien dat daar nog best veel materiaal te vinden is dat heel geschikt is om mee te gaan knutselen, zoals voor deze kerstlichtjes:

Kerstlichtjes versierd met natuurlijke materialen (foto: Natuurkieker)
Op een blog van een natuurfotograaf verwacht je niet zo snel een tutorial voor een knutselwerkje als dit, maar aangezien Natuurkieker uit een heel creatieve familie komt, is zij ook van alle markten thuis en geïnspireerd door haar vroegere buurmeisje heeft ze een paar wel heel sfeervolle lichtjes gemaakt.
Op de blog van Natuurkieker Coby kun je via een fototutorial zien hoe deze lichtjes zijn gemaakt.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zaterdag 15 december 2012

Kerstmarkt, kerstboom, kerst......

Vorige week zaterdag, 8 december was ik met een kraam op de Kerstmarkt in een verpleeghuis in de buurt.  We, Anne en ik, zijn er al diverse keren geweest en iedere keer is het er weer heel gezellig en valt het op hoe zorgzaam men hier met de mensen omgaat, die allemaal dementerend zijn.
Het was een prachtige, winterse dag en dat kun je hier op deze foto zien:

Op de kerstmarkt

Zie je me zitten breien? Ik kan echt niet stil zitten hoor, dus ook als ik achter de kraam zit, moet ik iets hebben om te handwerken. Op de foto ben ik bezig met vingerloze handschoenen voor mijn moeder. Ik hoop dat ze door die handschoenen minder last heeft van koude handen en pijnlijke gewrichten.

Nog een paar plaatjes van de kraam:



Heel leuk was het om reacties te krijgen op de doosjes die ik had gemaakt van oude kerstkaarten en dan vooral de mandjes die in elkaar gehaakt waren. Er kwamen heel veel nostalgische herinneringen boven bij de bezoekers: sommigen hadden de doosjes zelf ook gemaakt, anderen herinnerden zich dat hun moeder een dergelijk doosje had waarin de zakdoekjes werden bewaard.
Wat ik ook heel bijzonder vond, was dat er ook violen of gitaren werden gemaakt. Een paar vrouwen vertelden daar over. Ik heb ze nog nooit gezien en zou daarom van jullie willen weten of je er een hebt of er ooit een hebt gezien. Ik zou er graag een foto van willen hebben.

Het was gezellig, maar er kwamen helaas niet zoveel bezoekers.. Misschien waren er teveel andere markten in de buurt of lokte het weer de mensen naar het bos? Ik weet het niet, maar wij komen zeker weer met een kraam als er volgend jaar een kerstmarkt wordt georganiseerd! We hebben niet veel verkocht, maar omdat we ook niet alles weer mee naar huis wilden nemen, hebben we ook nog het een en ander weggegeven. Leuk om de gezichten van mensen te zien als ze iets gratis mee mogen nemen: sommigen zijn verbaasd, anderen denken dat er een addertje onder het gras zit en weer iemand anders loopt helemaal verguld weg en komt even later nog even terug om ons een heel goede Kerst te wensen! Wat wil een mens nog meer? Wij hebben genoten. Er was nog een heel leuke ontmoeting, maar daar vertel ik later nog over.

Inmiddels staat de kerstboom hier ook weer. We hebben al meer dan 20 jaar dezelfde (kunst)boom en we zijn er nog steeds heel blij mee:

De Kerstboom
De kerstballen en andere ornamenten zijn in de loop der jaren bij elkaar gezocht: allemaal zilver, wit en rood. Elk jaar mocht Anne iets nieuws uitzoeken. Een paar kerstballen die me heel dierbaar zijn zijn deze twee:
Kerstbal 2004

Kerstbal 2004
In 2004, op 22 december, is mijn vader overleden. Als herinnering aan mijn vader hebben we de bovenste kerstbal uitgekozen en, omdat mijn ouders zo bij elkaar horen, hebben we ook een tweede bal gekocht, die er een beetje op lijkt. Vroeger hadden we in het ouderlijk huis een Kerstboom die mijn vader uitzocht in het bos waar hij werkte en achter op de fiets meenam. Er hingen ook van die prachtige ballen in met een gat, zoals hierboven. Die vond ik altijd zo mooi en daarom vond ik het heel bijzonder om in 2004 soortgelijke kerstballen te zien....

Vanaf morgen plaats ik zo nu en dan wat leuke knutsels die je kunt maken voor Kerst. Er zullen ook wat leuke werkjes voor kinderen bij zitten.


Lieve groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 13 december 2012

Bespaartip 15 - Sokken breien met verstevigde voet

Sokken breien wordt nog steeds heel veel gedaan:

handgebreide sokken
en gelukkig maar, want sokken breien is heel leuk om te doen.
Sokken slijten echter wel en zijn wel eens aan vervanging toe. Van Bea kreeg ik een heel leuke mail en zij had een geweldige tip, lees maar:

Ik heb de site gelezen over sokken breien.Erg interessant.
Heb een tip voor u voor goedkoper sokken breien.
Het is zo dat de bovenvoet nooit slijt alleen de ondervoet.
Tegenwoordig ga je die slijtplekken niet meer stoppen.
En mazen is erg veel werk. Ik heb misschien een oplossing.
De bovenvoet apart breien en de ondervoet ook en daarna de teen weer tegelijk breien.
Dan hoef je alleen de delen aan elkaar te naaien.
Als de ondervoet gaat slijten kan je die opnieuw breien.
Dat scheelt een hoop werk en je hebt minder wol nodig.
Ik had 5 broers en deed het al toen ik nog bij mijn moeder woonde.


Ik vind het een geweldig idee, zeker voor mannensokken. In die dikke werkschoenen lijken de sokken toch eerder te slijten. Ik wil er nog aan toevoegen dat je de ondervoet ook nog dubbel kunt breien, zoals ik heb beschreven in mijn berichtje over de versterkte hiel.

Wil je zelf ook sokken breien? Kijk dan hier voor een eenvoudig basispatoon voor sokken.

Heb je zelf ook een goed idee om te besparen op wol e.d. dan zou ik dat graag van je horen. Ik kan het dan op mijn blog plaatsen, zodat anderen daar ook hun voordeel mee kunnen doen.

Bea, dank je wel voor deze tip!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zondag 9 december 2012

Nieuwe Volgers

De Kerstmarkt is inmiddels weer voorbij. Daar schrijf ik binnenkort een berichtje over.

Nu is het de hoogste tijd om al mijn nieuwe volgers hartelijk welkom te heten:

Jacq  Jacq's haakwerk
Ineke Iens Atelier
Dinah Dinah Creatief
Wendy
Mireille
AH
Rita
Cilia
Els
Yolanda
Jannie
 (Ik kon niet alle namen en blogs achterhalen: ben ik iemand vergeten? Laat het me even weten, dan vul ik dit lijstje nog even aan!)

Fijn dat jullie volger zijn geworden van mijn blog. Ik hoop dat jullie er veel inspiratie vinden en genieten van de berichtjes en patronen die ik regelmatig plaats. Laat ook eens een reactie achter onder een berichtje: ik lees ze echt allemaal!

Voor jullie en voor alle trouwe lezers en volgers van mijn blog weer een klein cadeautje:

Vlucht ganzen tegen een winterse avondlucht (foto: Natuurkieker)
Een prachtige natuurfoto, gemaakt door Natuurkieker Coby, en, omdat ik niet kon kiezen welke foto ik het mooist vond, ook nog deze:

Schapen in de sneeuw  (foto: Natuurkieker)

Een heel karakteristiek winters landschap: schapen in de sneeuw. Er staan nog veel meer prachtige foto's op de blog van Natuurkieker. Zeker een bezoekje waard!

Allemaal een heel fijne week toegewenst en een lieve groet,
Betsy

Pin It!

woensdag 5 december 2012

Sinterklaas - een Decemberkrans

Dit vind ik zo mooi:

Sinterklaaskrans (foto:  Romantic today)

Dit is toch geweldig? Stro voor het paard, worteltjes in de klomp, pakjes en natuurlijk de appeltjes van oranje..

De krans is na Sinterklaas met enige aanpassingen ook te gebruiken voor Kerst.

De beschrijving vind je bij Mirelle van Romantic today.

Veel knutselplezier,

lieve groet,
Betsy
Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...