zaterdag 15 december 2012

Kerstmarkt, kerstboom, kerst......

Vorige week zaterdag, 8 december was ik met een kraam op de Kerstmarkt in een verpleeghuis in de buurt.  We, Anne en ik, zijn er al diverse keren geweest en iedere keer is het er weer heel gezellig en valt het op hoe zorgzaam men hier met de mensen omgaat, die allemaal dementerend zijn.
Het was een prachtige, winterse dag en dat kun je hier op deze foto zien:

Op de kerstmarkt

Zie je me zitten breien? Ik kan echt niet stil zitten hoor, dus ook als ik achter de kraam zit, moet ik iets hebben om te handwerken. Op de foto ben ik bezig met vingerloze handschoenen voor mijn moeder. Ik hoop dat ze door die handschoenen minder last heeft van koude handen en pijnlijke gewrichten.

Nog een paar plaatjes van de kraam:Heel leuk was het om reacties te krijgen op de doosjes die ik had gemaakt van oude kerstkaarten en dan vooral de mandjes die in elkaar gehaakt waren. Er kwamen heel veel nostalgische herinneringen boven bij de bezoekers: sommigen hadden de doosjes zelf ook gemaakt, anderen herinnerden zich dat hun moeder een dergelijk doosje had waarin de zakdoekjes werden bewaard.
Wat ik ook heel bijzonder vond, was dat er ook violen of gitaren werden gemaakt. Een paar vrouwen vertelden daar over. Ik heb ze nog nooit gezien en zou daarom van jullie willen weten of je er een hebt of er ooit een hebt gezien. Ik zou er graag een foto van willen hebben.

Het was gezellig, maar er kwamen helaas niet zoveel bezoekers.. Misschien waren er teveel andere markten in de buurt of lokte het weer de mensen naar het bos? Ik weet het niet, maar wij komen zeker weer met een kraam als er volgend jaar een kerstmarkt wordt georganiseerd! We hebben niet veel verkocht, maar omdat we ook niet alles weer mee naar huis wilden nemen, hebben we ook nog het een en ander weggegeven. Leuk om de gezichten van mensen te zien als ze iets gratis mee mogen nemen: sommigen zijn verbaasd, anderen denken dat er een addertje onder het gras zit en weer iemand anders loopt helemaal verguld weg en komt even later nog even terug om ons een heel goede Kerst te wensen! Wat wil een mens nog meer? Wij hebben genoten. Er was nog een heel leuke ontmoeting, maar daar vertel ik later nog over.

Inmiddels staat de kerstboom hier ook weer. We hebben al meer dan 20 jaar dezelfde (kunst)boom en we zijn er nog steeds heel blij mee:

De Kerstboom
De kerstballen en andere ornamenten zijn in de loop der jaren bij elkaar gezocht: allemaal zilver, wit en rood. Elk jaar mocht Anne iets nieuws uitzoeken. Een paar kerstballen die me heel dierbaar zijn zijn deze twee:
Kerstbal 2004

Kerstbal 2004
In 2004, op 22 december, is mijn vader overleden. Als herinnering aan mijn vader hebben we de bovenste kerstbal uitgekozen en, omdat mijn ouders zo bij elkaar horen, hebben we ook een tweede bal gekocht, die er een beetje op lijkt. Vroeger hadden we in het ouderlijk huis een Kerstboom die mijn vader uitzocht in het bos waar hij werkte en achter op de fiets meenam. Er hingen ook van die prachtige ballen in met een gat, zoals hierboven. Die vond ik altijd zo mooi en daarom vond ik het heel bijzonder om in 2004 soortgelijke kerstballen te zien....

Vanaf morgen plaats ik zo nu en dan wat leuke knutsels die je kunt maken voor Kerst. Er zullen ook wat leuke werkjes voor kinderen bij zitten.


Lieve groet,
Betsy
Pin It!

13 opmerkingen:

 1. Wat had je een gezellige kraam!
  Die windlichtjes met kaboutertjes zijn heel erg leuk.

  Ik heb ook al 22 jaar een kunstboom en ik geniet er nog elk jaar van.
  Leuk zijn die ballen met een gat er in he. Die hadden wij vroeger ook thuis. Fijne herinneringen zijn dat.

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. o, die ballen in de kerstboorm , bij ons thuis hingen ze vroeger in allerlei kleuren en maten want alle kinderen ( ja 8 stuks) mochten elk jaar een bal uitzoeken , de meest wonderlijke ballen bezit mijn moeder nu en ook daar zitten hele dierbare bij. d etraditie zet zich voort , onze kinderen maken elk jaar iets voor in de kerstboom , De jongste zegt dit jaar : kijk mam deze heb ik gemaakt toen ik nog heel klein was ( vorig jaar dus) en deze mooie heb ik nu gemaakt
  Je kraampje ziet er ook mooi uit , ik kan ook erg genieten van al die mensen die vertellen wat hun oma of moeder vroeger maakte dat zijn de leuke dingen van zelf creatief zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder die kerstballen met een betekenis. Ik denk dat in bijna iedere kerstboom wel een ornamentje hangt die extra dierbaar is. Fijn weekend,liefs Linda.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie kraam had je. Ik vind het ontzettend lief vanje dat je ook spulletjes hebt weggeven, echt iets voor jou om dat te doen; je bent een mens met een heel goed hart!
  Een boom met mooie herinneringen is een prachtige boom die je alleen al voor de herinneringen niet weg doet, al zit er geen naaldje meer aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een hartverwarmend bericht.

  Lieve groet,
  Jacq

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aan jullie kraam zal het in ieder geval niet gelegen hebben, die ziet er mooi en voor elk wat wils uit. Fijn dat het toch voor herhaling vatbaar is. Mooi die speciale kerstballen met een speciale herinnering. Fijne zondag,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed dat je samen met Anne een kraam had in een verpleeghuis. Je had hele leuke dingen gemaakt en wat is het dan fantastisch om allerlei verhalen te horen over dingen herkennen van vroeger.... Jammer voor jullie dat het wat erg rustig bleef... weggeven geeft ook veel voldoening. Kerstballen met een herinnering blijven heel bijzonder. Fijne zondag en groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De sfeer van het genieten met zo een markt is minstens zo belangrijk meis! En druk bezocht of niet, jullie hebben een geweldige dag gehad en daar gaat het om!!!!!

  Mooi de boom .... en mooi alle herinneringen meis!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gezellige kraam hadden jullie gemaakt voor de kerstmarkt, jammer dat er niet veel is verkocht, maar de sfeer eromheen is ook heel belangrijk.
  Ik vind het ook elk jaar weer leuk om alle kerstspulletjes tevoorschijn te halen, veel dingen hebben er inderdaad een speciale herinnering.
  Nog een fijn weekend, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een mooie blog heb je gemaakt. Leuk dat je creaties zoveel bijzondere verhalen opleveren. Dat zijn dan toch wel heel fijne contacten die je zo hebt.
  En ja je verhaal over de kerstboom zijn herinneringen die ik natuurlijk ook ken. Een verse kerstboom en in het begin ook echte kaarsjes en een emmer water er bij voor als het fout mocht gaan...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Betsy,

  dein Christbaumschmuck sieht sehr fein und edel aus,
  deine Socken gefallen mir gut

  liebe Adventsgrüße aus Bayern
  schickt Gabriele

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jammer dat er niet veel is verkocht, je kraam ziet er leuk uit. Ik vind het ook super gezellig om elk jaar alles weer van zolder te halen. En elke keer is het toch weer een verrassing wat er uit de doos komt. Al die zelf gemaakte knutsel van de kinderen kan ik ook altijd zo van genieten. Hoe ouder ze worden hoe stommer ze het zelf vinden wat ze gemaakt hebben haha. Groetjes, Amarins

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb je prachtige spullen in me kraam... Jammer dat er niet veel verkocht is, al hoor ik dat eigenlijk vaker van mensen. Wel kijken, maar niet kopen, heel Nederlands;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...