dinsdag 13 november 2012

Hoe zit dat toch met die Patentsteek??

Uit de statistieken kan ik zien dat er veel gebreid wordt met de patentsteek en dat veel mensen niet precies weten hoe je die steek moet breien. Dat is ook niet zo vreemd, omdat er (veel!) verschillende manieren zijn om de patentsteek te breien. 

In dit bericht heb ik al een beschrijving gegeven van een patentsteek en het verschil laten zien tussen een patentsteek en een valse patentsteek.

Maar er zijn nog meer soorten patentsteek!
Ik heb een proeflapje gemaakt met 3 verschillende methodes:

Driemaal de patentsteek
Ik zal de methodes beschrijven en begin daarbij met de onderste rand op de foto:

Gebruikte afkortingen:
re = recht
av = averecht
st = steek
kst = kantsteek


Methode 1
Brei over een even aantal steken met aan weerszijden een kantsteek.
1e toer: 1 kst. *draad omslaan (= aan de voorkant van het werk brengen alsof je averecht gaat breien), 1 st av afhalen, (de draad zit nu nog aan de voorkant van het werk) 1 st re (de draad zit nu weer aan de achterkant van het werk)*, van * tot * steeds herhalen en eindigen met een kst. Er zit nu telkens een lus over de av steken (zie foto):

lus ontstaat bij het breien van de rechte steek
2e toer: 1 kst, *draad omslaan, 1 st av afhalen, de omslag (lus) van de vorige toer en de afgehaalde steek van de vorige toer recht samenbreien* van * tot * steeds herhalen en eindigen met een kst. Keren.
3e en volgende toeren: breien als de 2e toer.

Methode 2
Brei over een even aantal steken met aan weerszijden een kantsteek.
1e toer: alle steken recht breien. Keren.
2e toer: 1 kst, *1 st re, de volgende st av breien maar daarbij een steek lager (= in de vorige toer) insteken (zie foto):

averechte steek breien in een steek van de vorige toer

dan de te breien steek (er ontstaat hierdoor een dubbele steek)*, van * tot * steeds herhalen en eindigen met een kst. Keren.
3e en volgende toeren: breien als de 2e toer.

Methode 3
Brei over een even aantal steken met aan weerszijden een kantsteek.
1e toer: 1 kst, *1 st re, de draad voor de volgende st leggen en deze st av afhalen, de draad weer achter het werk leggen*, van * tot * herhalen en eindigen met 1 kst. Keren.
2e toer: 1 kst, de st met de ervoor gelegde draad samenbreien (zie foto):

hier is in het midden de lus van de vorige toer  te zien en rechts de nieuwe lus
(pak de lus op de linkernaald en brei hem samen met de afgehaalde steek), de draad voor de volgende st leggen en deze st av afhalen, van * tot * herhalen en eindigen met 1 kst. Keren.
3e en volgende toeren: breien als de 2e toer.


Persoonlijk vind ik de eerste methode het mooist. De middelste methode is wat losser gebreid en de derde methode juist weer wat strakker.

Van Monique kreeg ik (vorig jaar al) een reactie op de patentsteek. Zij vertelde dat zij een andere, iets luchtiger steek gebruikt voor het breien van de patentsteek dan ik in mijn breirol heb gebruikt.

Dit is de beschrijving van Monique:

Zelf ben ik een liefhebber van de patentsteek en ik maak hem iets luchtiger:
1e naald (even aantal steken): kantsteek, 1 recht, 1 averecht, enz. … 1 recht, 1 averecht, kantsteek.
2e naald: kantsteek, 1 recht, * draad naar voren, steek afhalen, 1 recht (omdat de draad voor zat krijg je een lus over de afgehaalde averechte steek), vanaf * herhalen, met kantsteek eindigen.
3e naald: kantsteek, 1 recht ** (je breit nu de afgehaalde steek + de lus samen!), draad naar voren, steek afhalen, 1 recht, vanaf ** herhalen, met kantsteek eindigen.
4e en volgende nld: als 3e naald.

Dit is volgens mij dezelfde manier als methode 1, alleen iets anders beschreven!

Binnenkort zal ik nog meer soorten patentsteek laten zien.

LET OP: met de patentsteek kun je niet rondbreien, maar met de valse patentsteek wel!

lieve groet,
Betsy

Pin It!

19 opmerkingen:

 1. een tijdje geleden heb ik een colgemaakt voor mijn zus in wat ik dacht dat de patentsteek was, mijn schoonmoeder kwam en vertelde me dat ik verkeerd instak en dus de omgekeerde patentsteek aan het breien was ( ik heb van een linkshandog iemand leren breien dus steek alles verkeerd om in ) nu leer ik dus van jou dat ik ws de valse patentsteek heb gedaan toen .
  Gelukkig vond mijn zus de col prachtig en ja daar gaat het gelukkig om
  leuk om dit zo uitgelegd te krijgen bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me heel lastig om linkshandig te breien. Maar jij breit zelf rechtshandig?
   Fijn dat je zus de col zo mooi vond. Ik vind de valse patentsteek overigens ook prima geschikt voor een col. Het mooie is ook dat voor- en achterkant gelijk zijn.

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 2. Hé... fijn berichtje. Ik was mezelf juist de laatste dagen in de patentsteek aan het verdiepen! Het wordt me nu zo voorgeschoteld! Bedankt!! Vriendelijke groetjes, Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Er volgen nog meer soorten patentsteek....

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 3. Ik moet me toch echt weer eens in het breien gaan verdiepen hihihihi

  Ik begin eerdaags maar met een engel (recht en averecht) en kijken wat er aan kennis weer boven komt drijven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, een engel, dat maakt me wel nieuwsgierig...

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 4. Ik vind het ook een leuke steek voor een sjaal. Als ik 'm wil breien moet ik ook altijd eerst weer even kijken hoe het moet. Bij jou kan ik dus terecht.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga je geweldige uitleg aan oma laten zien. Laatst voerden we een hele discussie op basis van filmpjes op YouTube...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd wat je oma hiervan zegt...

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 6. Hoi Betsy,
  Leuk dat je de patentsteek eens helemaal ontrafelt want ieder heeft een andere methode. Ik weet alleen dat het de steek was om een sjaal mee te breien en ik leerde dat van mijn oma vroeger. Ik weet nu niet meer welke patent-variatie het was hoor. Wat lekker breide, was de halve patentsteek van het patroontje voor babyslofjes dat ik op je blog vond, alleen het is geen snelle steek doordat je steeds laag insteekt. Ben benieuwd naar de andere patentsteken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ben druk bezig met een sjaal te breien in de patentsteek, hoe kun je fouten herstellen van de patentsteek bv steken ophalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, de beste manier is om de steken een voor een terug te steken tot je bij de fout bent. Het is een lastige klus, maar het kan wel!
   Succes!

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
  2. dank je wel,complimenten voor de duidelijke uitleg op van de patronen

   groetjes louise

   Verwijderen
 8. Dank je wel voor je heldere uitleg. Vanmiddag hebben we wol gekocht voor een sjaal in patentsteek. Zo hing hij in de winkel en die vond ze leuk. Gelukkig wist ik dat jij de patentsteek onlangs had beschreven. Het is jaren geleden dat ik de patentsteek heb gebreid dus een update was wel even nodig! Ik ben voor methode 2 gegaan en heb even een proeflapje gemaakt! Dankzij jouw beschrijving wordt het vast een prachtige sjaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo'n mooie steek! Fijn dat je wat aan mijn beschrijving hebt. Veel plezier met het breien van de sjaal. Laat je een foto zien als hij af is?
   Fijn weekend en een lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 9. Ik brei de valse patendsteek op een rondbreinaald.
  eerste toer; 3 r, 1 a,
  tweede toer 1 a, 1 r, 2 a.
  Hoe kan ik meerder en mindere?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo,
  Die patentsteek heb ik helemaal onder de knie - geweldig goed uitgelegd - MAAR op nu ik aan het einde van mijn sjaal ben gekomen vraag ik me af hoe ik moet eindigen/afkanten. Net zoals bij een volledige rij recht of averechts of moet dit bij een patentsteek anders?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er kan op de normale manier worden afgekant: recht op de goede kant of averecht aan de verkeerde kant, afhankelijk van met welke rij je bent geëindigd.

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 11. Wat een onzin dat je een patentsteek niet kan rondbreien! Kijk op Garnstudio en je ziet dat het wel degelijk kan. Sterker nog IK KAN HET,

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...