Tot en met de opa van mijn moeder is het weversvak steeds van vader op zoon doorgegeven.
Het is heel leuk om zo de geschiedenis in te duiken en te proberen wat informatie van je voorouders boven water te krijgen.
Naast deze mooie lap:
geweven lap tweede helft 19e eeuw |
geweven lap met ellestok |
gesneden handvat van de ellestok |
Ebbenhout is bijna zwart van kleur. Het hout werkt na droging bijna niet en is dus heel geschikt voor meetinstrumenten zoals de ellestok. Het is heel hard hout, wat ook te zien is aan deze stok: er zitten bijna geen beschadigingen op, terwijl het jarenlang intensief is gebruikt.
Nog even een stukje geschiedenis:
In de 19e eeuw werd stof nog afgemeten in ellen. Een el is afgeleid van de ellepijp (onderarm) en is ongeveer 69 cm. Nu zat er in de verschillende streken en steden in Nederland nogal wat verschil in de precieze maten van de el, zo was in Amsterdam een el 68,8 cm en in Twente 58,7 cm. De Haagse of gewone el was 69,4 cm. Dit werd de standaardmaat, die in 1725 is ingevoerd om accijns te kunnen heffen op stoffen. Een eeuw later, namelijk in 1820, werd in Nederland met zgn. Nederlands metriek stelsel ingevoerd en werd de el gelijk gesteld met een meter. Dit metriek stelsel was wel gebaseerd op de meter, maar had Nederlandse benamingen, zoals bijvoorbeeld palm (= decimeter), duim (=centimeter) en streep (= milimeter).
In 1870 werd het Nederlands metriek stelsel afgeschaft en werden de internationale benamingen officieel. Bij de IJkwet van 1937 werden de oude benamingen zelfs verboden. Sommige maten worden nu echter nog steeds gebruikt, zoals een ons (0,1 kg) en een bunder (10.000 vierkante meter = hectare).
(informatie: Wikipedia).
Mocht je nog iets meer willen lezen over hoe het vroeger toeging in een weverij dan kan ik je zeker de blog van Wijtske aanbevelen. Zij heeft een bericht geschreven over de weverij Hagedoorn uit Meppel, waar onder andere stoffen voor de Staphorster klederdracht werden gemaakt. Het bericht kun je hier vinden.
Meer informatie over oude ellestokken is te vinden bij Berthi.
Als jullie informatie hebben over weverijen, weefsels of weefgerei dan zou ik daar graag iets over horen of lezen. Eventuele foto's zijn ook van harte welkom.
lieve groet,
Betsy
dank voor dit mooie college!
BeantwoordenVerwijderenWat leuk zo'n stukje familiegeschiedenis en ook nog leerzaam ;-)fijn weekend gr.Linda
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie meetstok is dit! Zoiets heb ik nog nooit gezien.ken het alleen als saaie bruine vierkante stokken met een koperen stukje aan het eind.
BeantwoordenVerwijderenbedankt voor dit mooie verhaal.
goed weekend
groetjes,Truus uit Drenthe
Wat mooi meis!
BeantwoordenVerwijderenLeuk je uitleg erbij. Heb ik weer wat geleerd!!!!!
wat een fraaie meetstok, en wat leuk dat hij zo mooi bewaard is gebleven.
BeantwoordenVerwijderengroetjes
Evelyn
Wat gaaf om te lezen.. Bijzonder om zo'n stok als familiebezit te hebben.. Nou, ik denk dat ie in goede handen is!
BeantwoordenVerwijderenGrtjes, Elizabeth
Wat mooi is die ellestok, leuk om er eens één te zien. Mooie familiestukken. Via het linkje kom ik bij Wijtske terecht, erg leuk verhaal.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Dat is dus een echte ellestok. Prachtig. Wij hebben nog een meetstok met allemaal ijk tekens, die gebruikt werd in de Handwerkwinkel van mijn man z'n ouders. Zijn moeder noemde het ding nog altijd ellestok.
BeantwoordenVerwijderenHet verhaal over de oude handweverij voor Staphorster stof is heel interessant. Hoe komen de vrouwen van nu aan hun stof? Ik weet wel dat er regelmatig verkopingen zijn van kleding die uit nalatenschappen komen. Ik heb een kennis die daar wel meer van weet. Zal haar daar wel eens naar vragen..
Fijne zondag en groeten van Willemien.
Wat mooi zeg!! De stok, maar ook de stof! Heel bijzonder!
BeantwoordenVerwijderenFijne zondag.
liefs, Nancy
Hai Betsy!
BeantwoordenVerwijderenWat een uniek erfstuk zeg, erg mooi en interessant!
Bedankt voor alle uitleg.
Fijne avond,
Helene
Ik vind het zo geweldig dat je zoveel weet over je familiegeschiedenis. Langzaamaan hoor ik bij m'n tante steeds meer verhalen over vroeger, zal er binnenkort eens over bloggen...
BeantwoordenVerwijderenBedankt dat je mijn verhaal over de weverij van Hagedoorn in je bericht hebt vermeld. Deze meneer Andries Hagedoorn is een achterneef van mijn man en heeft (net als mijn man) ook voorouders met de achternaam Witvoet, een weversgeslacht afkomstig uit Almelo. Van de familie Witvoet heb ik veel genealogische gegevens.
BeantwoordenVerwijderenhartelijke groet, Wijtske