zondag 10 juli 2011

Bespaartip 5

Wat is het verleidelijk als je in een hobbyzaak rondloopt: of surft op internet: overal zie je weer nieuwe technieken, kleuren en materialen. Het is natuurlijk ook allemaal zo uitgestald dat je er bijna niet aan voorbij kunt.

De beste remedie om niet te bezwijken voor al die mooie dingen is natuurlijk om niet te gaan winkelen, maar dat is niet altijd een optie. Alhoewel....
Kijk eens wat je allemaal nog in huis hebt. Voor consuminderaars is het geen onbekende tip om "te eten van wat je nog in de kast hebt" en dus eerst op te maken wat er is voordat je weer nieuwe inkopen gaat doen. Dit tip kunnen handwerksters en knutselaars natuurlijk net zo goed gebruiken!

Het is mijn ervaring dat je bij het opruimen altijd dingen tegenkomt waarvan je wist dat je ze had, maar geen idee meer waar dat zou kunnen zijn, of je wist juist niet meer dat je die mooie kralen nog had en dat is dan weer een extra verrassing. Mooie gelegenheid om alles weer wat overzichtelijk op te bergen en je rijk te voelen met wat je hebt. Want, als het bij jullie net zo gaat als bij mij dan heb je waarschijnlijk zoveel materiaal in huis dat je bijna jaren vooruit kunt met breien, haken en borduren of wat je hobby dan ook maar is.
Probeer eens een paar maanden niets te kopen en alleen dingen te maken van het materiaal dat je nog in huis hebt. Is de kleur niet goed, of heb je net te weinig van een bepaald soort kralen of wol? Dan is dat een mooie gelegenheid om je creativiteit aan te spreken en de uitdaging aan te gaan om er toch iets van te maken.

Ik probeer nu ook om eerst op te maken wat ik heb. Zo ben ik met een pannenlap bezig in kleuren die ik zelf nooit uitgekozen zou hebben, maar die ik nog had liggen (gekregen van iemand). Ik vind het niet eens een onaardige combinatie:Wil je toch een nieuwe techniek gaan uitproberen? Kijk dan of je een demonstratie kunt bijwonen, waarbij je ook zelf iets kunt maken. Zo kun je zien of het iets voor je is. Wil je duur gereedschap aanschaffen, probeer dat dan samen met iemand anders te doen, zodat je de kosten kunt delen.

Heb je nog een andere tip? Laat het hier weten, zodat anderen er ook hun voordeel mee kunnen doen.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

6 opmerkingen:

 1. Met een heel chique woord heet het ook wel: UWYH...

  Use What You Have...

  Ik heb het geprobeerd, maar het is gruwelijk mislukt ;) Misschien eens een nieuwe poging doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie bespaartip, geen onbekend fenomeen, maar het is goed om er weer eens aan herinnerd te worden. Ik herken het als "Natuur kiekende" fotograaf ook maar al te goed.
  Je stimuleert me wel om ook mijn kastjes en laatjes maar eens na te kijken voor ik tot aanschaf van nieuwe zaken over ga!!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al zeg ik het zelf; ik kan behoorlijk op die manier werken. Wel de basisdingen in voorraad, maar dan is het ook klaar. Ik heb een gruwelijke hekel aan winkelen, dus dat scheelt.
  Ik heb al heel lang geleden ontdekt dat je creativiteit toeneemt als je beperkt wordt door je materiaal. Denk alleen maar aan restvormen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Ieke: ik kende de term niet, maar het klinkt mooi! Ik ben benieuwd of het jou nog een keer gaat lukken.Ik vind het zelf wel een uitdaging!
  @ Natuurkieker: Je zult versteld staan van wat je nog terug vindt...
  @ Elizabeth: dat klopt helemaal, dat je creatiever wordt als je weinig materialen hebt. Ik heb dat gemerkt in de vakantie. Ik kon niet veel meenemen, maar heb toch het een en ander gemaakt. Binnenkort laat ik daar het een en ander van zien.

  Dank voor jullie leuke reacties!

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe vanalles o.a. wolspinnen en quilten en heb ook heel veel in de kast. Onlangs was ik bij iemand die zei, als ik een quilt maak moeten alle restjes ervan ook in de quilt verwerkt worden, bv in de rand. Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt.
  Pas waren we op de Farm and Countryfair in Aalten en daar heb ik alleen maar onsjes wolsoorten gekocht om uit te proberen, en geen halve of hele vacht. Dus niet meer groot denken maar juist klein. Mijn tip in deze.

  groeten Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel, Marleen, voor je tip.
  Ik heb ook nog even op je weblog gekeken: Mooi!

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...