dinsdag 29 oktober 2013

Basispatroon voor handgebreide wanten (ook geschikt voor Fenna garen!)

Nu het toch herfst is geworden, komen de handschoenen weer tevoorschijn. Je kunt handschoenen kopen, maar zelf breien is nog veel leuker en als je nu begint, zijn ze af voor het echt heel koud wordt!


Deze wanten zijn gebreid met het beroemde Fenna garen van Wibra.

Het verschil tussen wanten en handschoenen zit niet alleen in wel of geen vingers breien, maar ook in de dikte van de wol.
Vingerhandschoenen worden meestal met een wat dunnere wol gebreid, zoals sokkenwol, met breinaalden 2.0 tot 3.0 mm en wanten worden met dikkere wol gebreid vanaf breinaalden 3.0 mm en hoger. Wanten worden ook wat strakker gebreid, dus op een dunnere pen dan de wol aangeeft, zodat de wind wordt tegengehouden. Wanten zijn dus echt bedoeld voor de warmte en vingerhandschoenen leggen de nadruk vooral op mooi!

Benodigdheden:
5 (bamboe)breinaalden zonder knop 3.5 mm
5 (bamboe)breinaalden zonder knop 4.0 mmn
breigaren in de verhouding: 19 steken x 25 naalden = 10 x 10 cm. (Het Fenna garen is dus heel geschikt voor dit patroon)

Afkortingen:
re = recht
av = averecht
st = steken

Het patroon wordt beschreven in de maten S/M/L/XL. Maat S is eigenlijk een kindermaat, maat M is een kleine damesmaat, maat L en XL zijn de meer gangbare maten.

Zet 40/40/40/45 steken op met breinaalden 3.0 mm.
Brei 1 ronde alle st re en ga verder in boordsteek (2 re, 2 av). Brei in boordsteek tot de boord 6/6/6.5/7 cm meet of de gewenste lengte.
Brei dan verder met breinaalden 4.0 mm en in tricotsteek. Minder daarbij gelijktijdig in de 1e ronde 6/4/2/7 st = 34/36/38/38 st. Meerder bij een hoogte van 9/10/11/12 cm 1 st aan weerszijden van de 1e st aan het begin de de ronde, brei 1 ronde zonder meerderen, meerder dan weer 1 st aan weerszijden van de 1e st. enz, (totaal 5 maal). Je hebt nu  44/46/48/48 st, waarvan 11 st voor de duim.
Zet deze 11 st voor de duim op een hulpdraad. Zet dan 1 st extra op achter de duim = 34/36/38/38 st. Brei verder tot de want ongeveer 21/22/24/25 cm meet. Pas de want nu even aan: er moet nu nog ongeveer 4 cm gebreid worden. Plaats een markeerder of gekleurde draad aan het begin van de ronde en nog een markeerder of gekleurde draad na /17/18/19/19 st (= de helft van de ronde). Nu wordt geminderd voor de top van de want, zodat dit er zo uit komt te zien:


Minder nu 1 st aan elke kant van beide markeerders als volgt: begin 3 st voor de 1e markeerder: 1 st afhalen, 1 st re, haal de afgehaalde st over de gebreide steek, 1 st re, (hier zit de markeerder of de gekleurde draad), 1 st re, 2 st re samenbreien. Herhaal dit bij de volgende markeerder, brei een ronde zonder minderen, en brei dan weer minderingen aan weerszijden van de markeerders. Herhaal deze 2 rondes nog 2x. Brei dan de minderingen nog 4x in elke ronde tot je nog 6/8/10/10 st over hebt. Knip de draad af en haal de draad door de overgebleven steken. Trek goed aan en hecht de draad aan de binnenkant af.

Brei dan de duim:

Neem nu de steken voor de duim over op de breinaalden 4.0 mm. Neem 5/5/5/5 st op achter de duim = 16/16/16/16 st. Brei verder in tricotsteek tot de duim ongeveer 4/4.5/5/5.5 cm meet. Pas de want even aan: er moet nu nog ongeveer 0.5 cm gebreid worden. Als de maat juist is, brei dan in de volgende ronde telkens 2 st re samen. Knip de draad af en haal die door de overgebleven steken. Trek goed aan en hecht de draad aan de binnenkant van de duim af.

Brei nu de tweede want in spiegelbeeld. Hiervoor meerder je voor de duim aan iedere kant van de laatste steek van de ronde (in plaats van de 1e steek van de ronde).

Veel breiplezier!

lieve groet,
BetsyMocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen? Als je vragen hebt over een patroon, dan kun je altijd contact met mij opnemen.
Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog. Het is niet de bedoeling dat je het hele patroon op je eigen blog plaatst of het patroon gebruikt voor commerciële doeleinden.

Foto’s van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!
Pin It!

19 opmerkingen:

 1. mag ik vragen hoeveel wol je hebt gebruikt?want ik heb nog 1 bol fenna zou dat genoeg zijn voor maat l,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Margriet,
   je hebt ruim voldoende aan 1 bol Fenna garen, ook voor maat L.

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
  2. oke,bedankt ik begin direkt!

   Verwijderen
  3. Leuk! Laat je een foto zien als je handschoenen af zijn?

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 2. Owwww geweldig meis!!!!
  Zou ik nog kunnen breien???? Met 2 pennen gaat wel ... maar met 5 ..... Hihihihi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lukt je vast wel Moos! En met dat dikkere garen zijn de handschoenen ook zo af.

   lieve groet,
   Betsy

   Verwijderen
 3. wowwww wat gaaf van je dit...en mooi

  liefs jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zeg, wat fijn dat je het patroon deelt met ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi Betsy en je kunt ze meteen aan. Dat zou ik nog weleens willen breien.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk!!! ik moet je patroontje even onthouden want ben al bezig met iets van Fenna garen en daar staan handschoenen ook goed bij... Dus alvast bedankt.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel leuk ,eens kijken wanneer ik dit ga doen,eerst nog wat andere dingen af maken ,zet het op mijn to do lijstje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hé.. dat is leuk dat je dit patroon met ons wilt delen.. Dit ga ik vast ook eens proberen..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat prachtige wanten! Leuk met al die kleurtjes. Heb ook wel zin om ze te breien, maar nu nog even niet want er staat wat anders op de pennen en ik heb mezelf beloofd NIET iets nieuws te beginnen voordat het andere klaar is. Weet in ieder geval dit patroon heel gemakkelijk te vinden als ik wel mag....
  Gaan we nog samen spinnen???
  Groet, Willemien.  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze zien er heerlijk warm uit in deze geweldige kleuren Betsy!
  Groetjes Hetti

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuke dingen voor de winter op je blog, Betsy! Hoewel ik het druk heb met andere dingen, hoop ik toch eens mijn eigen handschoenen te breien, en dan maak ik ze zeker met jouw patroontje! groetjes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Betsy, ik ga voor de eerste keer wanten breien. Mag ik je vragen of die complete uitleg voor de rechter of linker hand is? Ik moet namelijk voor iemand breien die de rechter want compleet wil, en de linker zonder complete vingers en complete duim. Dank voor je patroon, en alvast dank voor je antwoord.
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Betsy. Dank voor je breipatronen. Ik ga voor het eerst wanten breien, maar met moeilijkheidsfactor. De rechter want moet compleet zijn en de want voor de linker hand half zonder vingers en half zonder duim. Mijn vraag is of de eerste complete uitleg voor de linker of rechter hand is? Bij voorbaat dank voor je reactie.

  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...