maandag 7 september 2015

Afscheid

Op 29 augustus jl. is mijn lieve moeder overleden en afgelopen donderdag hebben wij afscheid van haar moeten nemen. Ze zou 17 oktober 92 jaar geworden zijn.

Mijn moeder was een van de twee naamgeefsters van mijn blog (samen met dochter Anne) en heeft mij de liefde voor het handwerken bijgebracht.

Ondanks haar hoge leeftijd was mijn moeder nog zeer betrokken bij de familie en haar omgeving. Heel kenmerkend was dat ze iedereen, ook de verzorgers in het zorgcentrum waar ze de laatste twee jaar liefdevol werd verzorgd, bij naam kende. Moeilijke of niet vaak voorkomende namen schreef ze op in een notitieboekje, dat ze raadpleegde als ze zich een naam even niet herinnerde.

Beroemd waren haar lieve glimlach en twinkelende ogen als je bij haar op bezoek kwam. Het was dan ook bepaald geen opgave om even  bij haar langs te gaan, ze was altijd in een goed humeur.

Als echte natuurliefhebber genoot ze van de vogeltjes die zich bij haar balkonnetje meldden voor een lekker hapje van de voederkrans of voor de broodkorstjes die ze zorgvuldig in een trommeltje bewaarde. Met mijn zus Natuurkieker Coby is ze vaak mee geweest om een autoritje door de omgeving te maken. Wat kon ze daar ook van genieten!

Tot het laatst heeft ze ook gebreid, truitjes en later ook nog babysokjes, wantjes en mutsjes.

Dit zijn haar allerlaatste werkstukken:
gebreid kindertruitje

babysokjes

Verbazend knap dat ze zo netjes en regelmatig kon breien terwijl haar rechterhand door een herseninfarct niet meer goed functioneerde. Het patroontje van de babysokjes kun je HIER vinden.

Als ik bij mijn moeder kwam, had ik ook altijd wat te breien of te haken mee. Dat vond ze super gezellig: samen kletsen en breien.
We missen haar allemaal heel erg, maar we nemen een schat aan mooie herinneringen in ons hart mee. Daarmee toveren we net zo'n mooie glimlach op ons gezicht als zij altijd had ......!

mam

lieve groet,
Betsy


Pin It!

26 opmerkingen:

 1. Lieve Betsy, gecondoleerd. Heel veel sterkte gewenst voor jullie allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat jullie zo lang met je moeder jullie levens mochten delen. Wat mooi dat jullie haar liefhebberijen voortzetten: de liefde voor de natuur en de creativiteit.. Sterkte de komende tijd en bedankt voor dit berichtje. Annasoer xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Betsy wat ontzettend verdrietig. Ik hoop dat al die mooie herinneringen die je beschrijft je een beetje troost kunnen bieden bij dit grote verlies. Want je moeder verliezen valt niet mee, weet ik sinds acht maanden. Ik wens je dan ook heel veel sterkte. Liefs Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh lieve Betsy wat een ontzettend verdrietig nieuws....... wat zal het moeilijk zijn om nu zonder haar verder te gaan. Fijn dat jullie zoveel mooie en dierbare herinneringen aan haar hebben.
  Heel veel sterkte voor nu en later.
  Lieve groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh..., ik schrik hier van...
  Gecondoleerd met het verlies van je moeder! Wat een lieve en vriendelijke vrouw kijkt ons vanaf de foto aan. Het is geweldig dat ze zo oud mocht worden, maar evengoed zul je haar enorm missen. Koester de mooie herinneringen en veel sterkte bij het verwerken van dit verlies!

  Liefs,
  Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi, zo'n in memoriam op je blog. Gecondoleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gecondoleerd en heel veel sterkte gewenst. Toch fijn dat je zo lang nog een moeder bij je had en er zulke goede contacten waren. Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sterkte met je grote verdriet. Wat zal je nu deze laatste breiwerkjes koesteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Veel sterkte toegewenst, nu je je lieve moeder moet missen. Wat fijn zo'n lieve moeder te hebben gehad en mooi dat ze de liefde voor het handwerken aan je heeft meegegeven..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. sterkte toe gewenst met het verlies van moeder

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Betsy, gecondoleerd met je moeder. Wat een leuke foto van je moeder. Het ziet er een lieve en positieve vrouw uit. Heel veel sterkte gewenst.
  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 12. heel veel sterkte met het verlies van je moeder, wat een voelbare lege plek. En wat een mooie vrouw zeg!
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 13. O wat verdrietig, jullie allemaal heel veel sterkte met het verlies van mama en oma!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Allereerst gecondoleerd ,het zal een groot gemis zijn ,maar wat schrijf je een mooi stukje over je moeder ,mooie herinneringen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lieve Betsy,
  ook ik wil je graag condoleren. Wat een mooie blog schrijf je over je moeder. Het is duidelijk dat ze een grote leegte achterlaat, die jullie gelukkig kunnen vullen met heel veel mooie herinneringen. Heel veel sterkte gewenst.
  Liefs,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gecondoleerd! Wat schrijf je mooi en liefdevol over haar. Heel veel sterkte gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel veel sterkte Betsy. Een moeder hoe oud je ook bent kun je niet missen...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Och meisje, wat een gemis en verdriet! Wat is afscheid nemen dan zwaar als het van zo'n lieve, sterke moeder is... Een dikke knuffel en heel veel sterkte, hopelijk mogen de mooie, warme en lieve herinneringen jullie troosten!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zo te lezen heb je fijne herinneringen aan je moeder, des te meer kun je iemand intens missen....maar tegelijk kun je ook dankbaar zijn voor alle mooie momenten die jullie samen gehad hebben. Daarom wens ik je heel veel sterkte toe de komende periode en dat op een gegeven moment de liefdevolle herinneringen sterker mogen worden dan het verdriet.
  Gr. Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je zal haar zeker missen, een moeder- en dochterband is meestal speciaal. Ook ik mis mijn moeder nog vaak, zelfs nog na 10 jaar. Maar fijne herinneringen helpen wel om het leed te verzachten. Heel veel sterkte gewenst! En grote bewondering dat ze zelfs nu nog steeds zo mooi kon breien.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Gecondoleerd, Betsy en heel veel sterkte. Een hele mooie foto laat je ons zien van jouw moeder. Ziet er echt een lieve vrouw uit, met inderdaad een hele mooie glimlach. Koester al de mooie herinneringen.

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Veel sterkte gewenst en de mooie herinneringen die jullie aan je moeder hebt, kan niemand je afnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. O Betsy, wat een zwaar gemis. Je weet dat het er een keer van zal, nee, moet komen, maar toch is de tijd nooit rijp genoeg Heel veel sterkte, voor nu het nog zo vers is, maar ook voor al die andere moeilijke momenten waarop je zomaar opeens overmand wordt door het gemis.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een verdrietig berichtje Betsy. Ik wens jou en je familie heel veel sterkte toe. Koester de mooie herinneringen aan haar. Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo Betsy, ik wil je ook nog graag condoleren. Het verdriet is nog vers denk ik. Een paar weken zijn nog niet veel om dit gemis te verwerken. Ik ben blij voor je dat je zulke goede herinneringen hebt aan je moeder. Ik heb een keer een lezing gevolgd over rouwverwerking en de vrouw die de lezing gaf had zelf net haar moeder verloren. Die was ook in de negentig geweest. Ze zei: juist dàn - als de moeder-dochter zò lang heeft mogen duren - kan het afscheid nog moeilijker zijn. En dan wil je niet graag horen van anderen "dat ze toch al zo oud was." Sterkte gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Betsy, ik voel met je mee. Twee weken later stonden wij aan het graf van mijn moeder, ook wij gaan een lieve meelevende moeder missen, van de week heb ik het creatief weer opgepakt het lukte eerst niet want naast het verdriet en rouwen voelde ik me ook verslagen, geen zin om iets te ondernemen. Maar langzaam komt het terug, je leven staat ook even behoorlijk op zijn kop. Ik wens je heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...