dinsdag 17 februari 2015

Gastblog - Gehaakte lampenkap

Wij hebben in ons huis al veel verschillende slaapkamers gehad. Telkens hadden we wel een reden om te 'verhuizen'. Nu denken we de beste kamer te hebben, met het minste verkeers- en kachelgeluid. Tijd om eens wat sfeer in onze kamer te brengen!
Op Pinterest had ik al een paar keer zo'n mooie, gehaakte lamp voorbij zien komen. Deze bijvoorbeeld. Dat leek mij ook wel wat. Eerst heb ik wat rondgevraagd of mensen kleedjes over hadden. Dat leverde mij drie kleedjes op. Een mooi begin! Toen ben ik allerlei kleedjes gaan haken. Op mijn Pinterestbord kun je zien welke ik onder andere heb gemaakt (die waar een sterretje voor staat, heb ik gemaakt voor de lamp).
Onze nieuwe lamp!
Hoeveel kleedjes je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van de gewenste grootte. Ik heb twee verschillende ballonnen opgeblazen en toen bekeken hoe groot ik de lamp wilde. Ik koos voor de grootste ballon, die was 36 cm in  doorsnee. In totaal heb ik 16 kleedjes gebruikt, met allerlei motieven, kleuren, grootte en diktes. Juist die variatie maakt het eindresultaat zo leuk, vind ik!
Na het haken kwam het spannendste gedeelte: hoe zorg je er voor dat de kleedjes in een mooie vorm zo stevig worden, dat het een lampenkap wordt?

Wel, men neme:
 • 1 ballon
 • genoeg kleedjes om de ballon mee te bekleden
 • vaseline of olie
 • behangplaksel
Eerst maakte ik heel stevige behanglijm: ik gebruikte 30 gram lijmpoeder op1 liter water. Goed mengen en gewoon laten staan. Daarna smeerde ik de ballon helemaal in met vaseline (maar olie kan net zo goed, zonnebloemolie ofzo). Dat zorgt er voor dat de kleedjes niet op de ballon blijven plakken als ze zijn opgedroogd. Dan smeer je elk kleedje helemaal in met behangplaksel en legt het op de ballon. Ik begon met de onderkant en zette de ballon in een beslagkom. Zo bleef ie mooi staan. Doe dit bij alle kleedjes, zodat de hele ballon is bedekt. Ik lette er op dat de kleedjes elkaar een beetje overlapten, zodat ze 'houvast'  aan elkaar kregen. Omdat ik ook verschillende kleurtjes had, zorgde ik ook voor een beetje verdeling van de kleuren, zodat de oranje niet allemaal aan dezelfde kant kwamen. Tot slot smeerde ik de kleedjes op de ballon nog een keertje extra in met lijm. Dan moet je jezelf oefenen in geduld... Het duurde ruim 3 dagen voordat de kleedjes droog waren. Toen heb ik er nogmaals een laag lijm opgesmeerd (baat het niet, dan schaadt het niet) en weer gewacht. Dat ging gelukkig sneller, na een dag was het al klaar.

Lamp op de ballon
Dan het finalestuk, waarvoor je een naald nodig hebt.
Op het moment dat je de ballon kapot maakt, bestaat de kans dat de lampenkap implodeert, wat betekent dat je opnieuw een ballon met kleedjes moet bekleden. Ik had als tip gelezen dat je de ballon langzaam moet laten leeglopen, maar hoe doe je dat... Uiteindelijk heb ik 'm maar gewoon geprikt met een naald. Gaat het mis, dan is dat maar zo... Maar...
Lamp zonder ballon!
Het ging in een keer goed! Heel bijzonder als je dan die kap ineens vasthoudt en je erin kunt kijken. Dan heb je al een voorproefje van hoe het gaat worden :)

Tot slot heb ik nog wat geknutseld om de pendel en de lamp in de kap te hangen: eerst met een mooi draadje langs de hele bovenkant om de kleedjes te verstevigen. Dan met stevig touw en papiertape een cirkel gemaakt waar de fitting door paste en in het midden van de lampenkap 'genaaid'. De fitting is kleiner dan deze cirkel, daarom heb ik een stukje karton zo ingeknipt dat ie tussen de fitting en de cirkel past en zo de fitting tegen houdt. Dan de pendel aan het plafond bevestigen (let op dat je de stroom dan uitschakelt!) en tadaaa.... je lamp is klaar!
Fitting, karton, sisaltouw en papiertape
Ik ben erg tevreden met het resultaat, het geeft een warme, gezellige sfeer. Manlief was ook positief verrast, zei hij!

Dit was weer mijn gastblog. Wie weet kom ik nog eens terug!

Hartelijke groet,
Anne

Pin It!

16 opmerkingen:

 1. Heel leuk, mooi resultaat! Leuk ook met die kleine oranje "kleedjes" ertussen.
  En als je een ballon langzaam leeg wilt laten lopen, dan moet je eigenlijk eerst een stukje plakband op de ballon hebben en dan daarin prikken, dan "knalt" de ballon niet.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is hij leuk geworden. Toevallig haalde ik deze week Landleven van maart 2013 uit de bieb. Ook met zo'n leuke lamp er in maar dan in blauw. Super.
  Groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw wat een originele lampenkap! Echt heel mooi geworden en bedankt voor de uitleg, wie weet..... xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk Betsy dat je je blog even uitleent aan Anne!
  En Anne wat een fijne lamp hebje gemaakt. Mooi die stap voor stap beschrijving. De lampion langzaam leeg laten lopen...dat leek me niet mogelijk, maar bij de reactie van Akkelien heb ik nu gelezen hoe dat moet: weer wat geleerd!
  Veel plezier met je mooie lamp en fijn dat je man hem ook mooi vindt ;-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg mooi! Zo heb je een originele kap.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi hoor! Dit is het proberen waard! Kijk ook eens op http://www.haakpatronen.net

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat leuk is het geworden
  gr ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha wat een leuke lamp Anne, echt heel mooi geworden en volgens mij ook spannend
  voor jezelf hoe het eindresultaat zou zijn als de lamp echt brand.
  Een leuke sfeervolle lamp!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke lamp is het geworden! Super gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is dat een leuke lamp geworden!!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...