woensdag 21 januari 2015

Over zelfgebreide mutsen (met patroon) en wanten (ook met patroon) en slaperige katten....

Er is hier in de familie heel hard gebreid en het leuke is dat we voor elkaar aan het werk zijn geweest.
Mijn moeder heeft voor haar kleindochter Anne een muts gebreid:Leuke muts he? Hij past ook mooi bij het rode haar van Anne. Ze is er heel blij mee, vooral omdat de muts door oma is gebreid.
De muts is heel gemakkelijk zelf te breien. Hij wordt op 2 breinaalden gebreid en heeft middenachter een naad. De muts wordt van onder naar boven gebreid.
Je hebt nodig:
2 breinaalden nr. 4.0 mm
bijpassende wol

Zet 60 steken (of een ander aantal deelbaar door 4)
Brei in boordpatroon (2 steken recht, 2 steken averecht) tot de gewenste hoogte. Hou hierbij rekening met extra lengte voor een omslag.

Voor de ronding van de bovenkant moet je minderen als volgt:
1e toer: brei een kantsteek en vervolgens telkens 2 steken recht samen breien, eindig met een kantsteek.
2e toer:Brei een toer averecht zonder te minderen
herhaal deze 2 toeren tot je ongeveer 10 steken over hebt. Haal de draad door deze 10 steken en trek stevig aan. Hecht de draad goed af.
Naai dan de middenachternaad dicht met de matrassteek.

Je kunt deze muts in alle maten maken door het stekenaantal aan te passen. Meet daarvoor de omtrek van het hoofd op. Maak een proeflapje en reken aan de hand daarvan uit hoeveel steken je nodig hebt. Je kunt dit patroon ook gebruiken voor een lief babymutsje. Het is heel rekbaar en past eigenlijk altijd.

Het bleef voor Anne niet bij een muts alleen,  Nadat ik van haar voor Sinterklaas prachtige polswarmers had gekregen (zie HIER) ben ik voor haar aan het breien gegaan en heb ik een paar handschoenen gemaakt met handige flappen:De handschoenen zijn gebreid volgens het basispatroon dat je HIER kunt vinden. Het verschil is alleen dat ik er een losse flap op heb gebreid. Daarvan zal ik een korte beschrijving geven.
Brei de handschoenen volgens het basispatroon en wel tot je bij het bovenste kootje van je pink bent. Brei dan nog 4 naalden boordpatroon (2 steken recht, 2 steken averecht).
Dan moet je steken opnemen voor de flap, doe dit in de 10e naald vanaf  de onderrand van het randje met boordpatroon.
Let goed op dat je de steken van de BOVENhand opneemt en dat je een LINKER- en een RECHTERwant maakt. Neem 19 steken op, waarbij je telkens de RECHTERkant van het v-tje opneemt, maar bij de steken aan de beide zijkanten telkens beide lusjes van het v-tje opneemt, voor de stevigheid. Zet voor de ONDERhand 21 steken op en brei rond volgens het basispatroon van de gewone want. Nadat je de flap hebt gemaakt, haak je nog een lusje aan de top en naai je een knoopje op de want om de flap vast te kunnen zetten. Ik heb zelf een knoop omgehaakt met de wol. Zo past de knoop perfect bij de wanten.
Anne is er blij mee en heeft ze direct in gebruik genomen!

Het is nu toch een beetje aan het winteren. 's Morgens is het best fris. Sommige katten zoeken dan liever een lekker warm plekje. Wat te denken van een schoenendoos op de verwarming?
Dit is CC, een van de twee katten van Anne en Nhân. Hij ligt hier graag op te warmen en kan dat heel lang volhouden. Dit in tegenstelling tot zijn zusje Salsa, die liever ergens hoog en droog zit, zodat ze de boel goed in de gaten kan houden....

Het is weer een heel verhaal geworden. Veel plezier met lezen en bekijken.

lieve groet,
Betsy


Pin It!

14 opmerkingen:

 1. Het is een echt brei atelier bij jullie aan het worden! Leuk dat je moeder ook nog breit, dat ze dat nog kan! Leuke muts en prachtige wanten zijn er gebreid.
  Wat een heerlijke foto van CC, mooie kat hoor... Ja, ze weten het wel waar de lekkere plekjes te vinden zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn moeder heeft het breien sinds een aantal maanden weer opgepakt en het lukt haar prima. Ze heeft al weer heel wat mutsjes gebreid voor Roemenië en nu dus ook eentje voor Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beetje fris 's ochtends? 't Vriest 's ochtends! Ik snap best dat je dochter blij is met de muts en wanten!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ijverig gebrei! Het lijken me superhandige wanten. Ik brei tegenwoordig continentaal, ken je dat? Maar de foto van de poes is het leukst! groetjes, Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ken het continentaal breien wel, maar ik kan het nog steeds niet goed. Ik heb van mijn schoonzusje een Duits breiboek gekregen en dat vraagt er om om het toch nog weer eens te proberen....

   Verwijderen
 5. Mooie breisels, met liefde handgemaakt draagt gewoon het lekkerst :-)) ik ben soms wel jaloers op die katten...heerlijk warm nietsdoen.......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijke muts en natúúrlijk is die extra waardevol wanneer die door oma gebreid is! Jouw wanten zijn ook mooi met die flap en helemaal modern in deze tijd van mobiele telefoons en zo :-)
  Ach wat ligt CC daar heerlijk, als ik een kat was, zou ik het voorbeeld meteen volgen, lekker óp de kachel in plaats van er vóór. Waar komt CC's naam eigenlijk vandaan?
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. CC betekent Campus Cat. Hij is samen met zijn zusje (en nog meer broertjes/zusjes) geboren op de Campus van de Universiteit Twenthe, waar Anne destijds studeerde. Ze liepen er met zijn allen heel mager rond en Anne heeft er twee geadopteerd: CC en Salsa. Ze wonen inmiddels al een jaar of 7 bij hen. Waar de naam Salsa vandaan komt, weet ik even niet meer...

   Verwijderen
  2. Wat fijn voor CC en Salsa dat ze op zo'n goede plek terecht gekomen zijn!

   Verwijderen
  3. Toen CC en Salsa (toen had ze nog geen naam) die eerste avond rondliepen, lag ik in mij hoogslaper naar ze te kijken. Toen zag ik een (leeg) flesje salsasaus en merkte dat de saus dezelfde kleur had als de poes... zo is het dus Salsa geworden!

   De muts en handschoenen zijn nu echt lekker, ben er heel blij mee!

   Verwijderen
 7. Mooie muts! Echt Anne haar kleuren en heel bijzonder omdat oma hem gebreid heeft. De handschoenen zijn helemaal top! Ik geloof graag dat het koud is. Het ziet er tenminste wit bevroren uit.
  Leuke katten foto. Ja, die zoeken hun plekje wel uit. De voorkeur wisselt nog wel eens. Ik vind CC een leuke naam en als je dan weet waar de letters voor staan en je kent het verhaal dan ben ik blij dat deze twee katjes van toen zo'n goed plekje hebben gevonden. Groetjes van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die muts staat Anne zeker leuk, vooral door haar haarkleur. Wat goed dat oma dat nog kan voor haar kleindochter!
  De wanten zijn ook super, mooie wol!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige breiwerkjes voor elkaar en wat een slimme kat om zo heerlijk bovenop de verwarming te gaan zitten. Heb ik soms ook wel zin in;-)) fijn weekend, groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha een leuke blog met "hoe-blijf-je-warm"-tip, mooi de muts en ideaal de wanten met de flappen, echt handig en schattig de poes op de verwarming, die boft maar met zo'n goed tehuis.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...