Pagina's

dinsdag 26 juli 2011

Oude patronen in een nieuw jasje deel 1 - de gehaakte sprei van tante Manna (vervolg)

Uit de reacties op het patroon van de sprei van tante Manna bleek me dat sommige handwerksters er tegenop zien om een hele sprei te gaan haken. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet, want gelukkig kun je het patroon ook voor iets heel anders gebruiken: een gordijntje bijvoorbeeld, of zelfs voor een sjaaltje.
Dat laatste heb ik in mijn vakantie gedaan: lekker zitten haken in het zijspan en maar zien wat het gaat worden.

Ik had een bol mooi van kleur verlopende blauwe sokkenwol bij me van Scheepjes (Invicta Colour) die ik eigenlijk had bedoeld voor een omslagdoek, maar ik draag eigenlijk heel vaak een sjaaltje: lekker makkelijk en staat altijd wel goed. Tja, dan kies je daar toch al snel weer voor.

Ik heb het patroon van de sprei gebruikt en één baan gehaakt. Daarom heb ik de buitenste lusjes, waarmee je de sprei aan elkaar kunt haken weggelaten, omdat ik er een mooie schulprand omheen wilde haken. Een leuk werkje en zo klaar. Heel geschikt om tijdens de vakantie te doen!

En dit is het geworden:

schulpjesrand


de sjaal met en zonder schulprand
Let op: het patroon van de sprei is een beetje veranderd/verduidelijkt. De veranderingen heb ik vet en schuingedrukt aangegeven in de beschrijving in de vorige blog over de sprei. Als je het patroon al gedownload hebt, raad ik je dus aan om het nog een keer te doen! Elizabeth, bedankt voor je waardevolle tips!


Wil je zelf ook een sjaal haken van het patroon, dan heb ik hier nog de beschrijving van de schulprand: kijk daarvoor ook naar de 2 bovenste foto's die vergroot kunnen worden door er op te klikken:

Gebruikte afkortingen:
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
st = stokje
p = picot (haak 3 l en dan een hv in de eerste l)

De schulprand wordt gehaakt in de open hokjes die je aan de zijkant van de sjaal ziet en aan de korte kanten.
Leg de sjaal in de lengte voor je neer met de korte kanten aan weerszijden. Begin met een v in het 3e open hokje rechts aan de lange kant van de sjaal (kijk daarvoor ook even naar de 2e foto: zo moet de sjaal liggen), *3 l, 1 hokje overslaan, (kroontje: 3 st, 1 p, 3 st) in het volgende hokje, 3 l, 1 hokje overslaan, 1 v in het volgende hokje*, herhaal steeds van * tot * tot je bij de hoek bent. Probeer zo uit te komen dat je de stokjes in het uiterste puntje kunt haken (zie foto 2), na de hoekpunt haak je 3 l, 1 hokje overslaan, en dan weer verder met het patroon zoals aan de zijkant is beschreven, waarbij je even moet puzzelen hoe je het beste uitkomt, omdat er aan de smalle kanten geen rij hokjes zit waar je in kunt haken. Foto 2 laat zien hoe ik de kroontjes heb verdeeld: ik heb op elke hoek van de smalle kant een kroontje gehaakt en daar tussen in nog 3x een kroontje. Aan de lange kant hangt het natuurlijk af van de lengte van de sjaal. Ik heb hem 1.50 m gemaakt.
Als je de sjaal met 2 of meer banen wilt maken, let dan op dat je voor het aan elkaar haken van de banen wel de lusjes haakt, net als bij de sprei, maar laat ze weg voor de 2 buitenzijden.

Veel haakplezier!
Ik kijk met veel belangstelling uit naar jullie creaties. Een foto of link van een blog wordt zeer op prijs gesteld!

Lieve groet,
Betsy

Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?


Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 


1 opmerking:

  1. Wat een origineel idee om een sjaaltje te maken van het patroon van de sprei.
    Het garen dat je hebt gebruikt vind ik ook heel goed gekozen.
    Echt een leuk sjaaltje geworden!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen