dinsdag 8 februari 2011

Bespaartip 3

Hoogste tijd voor een nieuwe bespaartip.
Deze keer wil ik de resten kaarsvet/stompjes onder de aandacht brengen. Ik heb al vaker geschreven: ik bewaar GRAAG ALLES, onder het mom van "je weet maar nooit waar je het voor gebruiken kunt". En zo dus ook de restjes kaars.
Je kunt ze voor heel veel dingen gebruiken:
- het beter laten glijden van een la (de onderkant van de houten la en de geleiders dun insmeren met kaarsvet en de la opent en sluit weer zoals het hoort
- nieuwe kaarsen maken
- kerstballen maken
- in plaats van bijenwas bij het batikken. Als je kaarsvet gebruikt (gewone witte huishoudkaars) krijg je iets zachtere lijnen dan bij bijenwas als je de lap kreukt. Bijkomend voordeel is dat kaarsen veel goedkoper zijn dan bijenwas.

Hieronder zie je een foto met dingen die ik zelf gemaakt heb van de restjes:


Het oranje bolletje met het gat kun je gebruiken als een vaasje. De twee bollen met de eikeldopjes zijn bedoeld als kerstbal. De rest bestaat uit kaarsen, gemaakt het diverse soorten mallen, waaronder uitsteekfiguurtjes.

Smelt het kaarsvet altijd au bain marie: in een pannetje of blikje in een grotere pan met water. Zo voorkom je dat het vet te heet wordt en gaat verbranden.

LET OP: gooi nooit, maar dan ook werkelijk nooit, restjes kaarsvet door de gootsteen! Als je dat doet, stolt het vet en is je afvoer verstopt en is het een heel gedoe om die weer kaarsvetvrij te maken (helaas heb ik dat zelf een keer mogen ervaren :) )
Pin It!

1 opmerking:

  1. Hallo Betsy, ook jouw blog heb ik viavia gevonden, wat leuk! Geweldig dat je wol helemaal zelf verwerkt. Ik heb je de Liebster Blog Award gegeven, ik hoop dat je het leuk vindt. Op mijn blog zie je wat dit inhoudt en hoe het werkt.

    Groetjes, Simone

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...