zaterdag 25 mei 2013

Gastblog: Alpaca verven

Betsy heeft het handwerkvirus niet voor zichzelf gehouden: al sinds ik (Anne) mij kan herinneren zaten mama en ik samen aan de grote tafel (of op de bank) lekker te knutselen. Kopje thee erbij, wat lekkers... De middag vloog zo om! Ondertussen heb ik mijn eigen voorkeuren ontdekt. Ik vind het leuk om iets kleins van papier te maken: iets vouwen of in elkaar zetten. Het liefst iets dat ook op de post kan, zodat ik er iemand anders mee kan verrassen. Daarnaast vind ik wol fijn materiaal. Van mijn moeder heb ik leren spinnen, maar dat kwam op een laag pitje te staan toen ik uit huis ging. Al gauw kocht ik daarom mijn eigen spinnewiel, een Louët S10. Het liefste spin ik Alpaca: het is licht maar toch heel warm. Ook is het niet zo vet als schapenwol. Niet dat dat vettige van schapenwol een probleem is hoor, want dan heb je geen handcreme meer nodig :p
Op dit moment heb ik een fijne voorraad Alpacawol in huis, in drie natuurlijke kleuren: zwart, wit en bruin.

Gesponnen zwarte en witte wol, ruwe bruine wol
Meestal spin ik zo uit de vacht, maar vooral bij de zwarte alpacawol is dat lastig. Die wol lijkt namelijk meer op haren dan op wol, waardoor de gesponnen draad gemakkelijk uit elkaar glijdt. Wol heeft namelijk een soort weerhaakjes die in elkaar grijpen tijdens het spinnen en haar heeft dat minder tot niet. Oplossing hiervoor is de wol eerst te kaarden en dan pas te spinnen. Wat meer werk, maar het spinnen gaat hierdoor sneller.
Let ook op het verschil in dikte van de draad: de zwarte wol heb ik eerst gekaard en toen gesponnen, de witte draad heb ik gelijk uit de vacht gesponnen. De laatste is daardoor wat dikker.

De witte Alpaca gebruik ik ook om te experimenteren met verven. Ik vind het iedere keer spannend om te kijken welke kleur er precies uitkomt!
Verfstof en wol
Ik gebruik voedingsmiddelenkleurstof, water en azijn om de wol te kleuren. Vervolgens doe ik de schaal een paar minuten in de magnetron, laat de wol afkoelen en spoel de wol uit.

Uitgespoelde wol
Het laten afkoelen van de wol is nog het allermoeilijkste. Ik ben altijd zo nieuwsgierig wat de uiteindelijke kleur geworden is...
Bovenstaande wol is hier gekamd en op kleur gelegd
Mama heeft al verteld dat ze jarig is geweest en ik wilde haar graag een paar strengen geverfde Alpaca geven. Na wat gevis bleek dat ze het liefste dun gesponnen wol wilde, dus dat betekende: eerst kaarden! Vervolgens heb ik de strengen op verschillende manieren geverfd.

Verjaardagswol voor mama
Behalve streng 2 heb ik alle strengen geverfd na het spinnen. Bij streng 1 heb ik als basis blauw gebruikt, met dikke rode druppels erop. Streng 3 heb ik geverfd door beide helften in een andere kleur te dopen en streng 4 heeft als basis roze, waarna ik er verdunde blauwe kleurstof op heb gegoten.
Voor streng 2 heb ik een pluk witte wol blauw geverfd en vervolgens 1 klos witte en 1 klos blauwe wol te spinnen. Die heb ik weer samen getwijnd.
Getwijnde witte en blauwe wol
Alle strengen hebben dezelfde kleuren als basis, waardoor ze allemaal bij elkaar passen. Bij elkaar is het 90 gram, met een totale looplengte van 360 meter. Ik ben benieuwd wat het eindresultaat van deze wol zal zijn. Wat het ook wordt, het is vast lekker zacht en warm :)

Anne
Pin It!

15 opmerkingen:

 1. Oh, wat een interessant blogbericht heb je hier geplaatst, Anne!
  Leuk om eens wat te lezen over het spinnen en verven van de wol! Ik vind de strengen die je je moeder hebt gegeven werkelijk prachtig; ook ik ben er van overtuigd dat je moeder daar zeker iets heel moois van gaat maken, wat lekker zacht en warm wordt. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge, wat een handelingen voordat je de wol kunt gaan gebruiken!
  Ik vond het erg leuk om te lezen hoe je dit doet, Anne.
  Een eerlijk product, eigenlijk zoveel beter en mooier dan al die nepwol/acryl...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anne, ook ik vond het heel mooi en leerrijk om bovenstaande te lezen, ik ken(de) de procedure niet ...heel leuk om te lezen en jouw Mama zal er blij mee zijn..

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjeetje wat een werk, maar wat een mooie wol is dat zeg!
  Daar kan geen gekocht bolletje tegen op!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi project. Mooi draadje heb je gesponnen. Jij hebt je moeder een prachtig verjaardags cadeau gegeven. Leuk dat je alles beschreven hebt en de foto's maken het af. Nu is het aan je moeder om er 'iets' van te maken.
  Fijne zondag,
  Groet, Willemien  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel proces, maar zo kan je lekker experimenteren met allerlei kleuren en wol en er je eigen draai aan geven.
  Ik kan me voorstellen dat het meer voldoening geeft om het zelf te maken dan dat je wol in de winkel koopt.
  Je moeder zal er heel blij mee zijn en ik ben dan ook benieuwd wat ze er van gaat maken.

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een voorbereidingen voor het kado. Maar prachtig gelukt. Een hele verrassing voor je moeder. En voor ons om te leren hoe je wol moet verven.

  groet, Wiepkje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou Betsy, je hebt het getroffen met je dochter.....en zij met jou natuurlijk! Leuk bericht. En zoals ook de andere leden van jouw blog ben ik benieuwd wat je met de wol gaat maken. Ik denk dat ik zelf het bijna niet zou durven gebruiken omdat het natuurlijk iets heel speciaals moet worden,succes! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Anne, wat leuk dat je mij wat verteld over het verven vn wol en het spinnen. In een grijs verleden heb ik dat ooit ook eens gedaan, is nog best moeilijk om te doen... Je strengen zijn erg mooi geworden en ook ik ben heel benieuwd naar wat je moeder er voor moois van gaat maken.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha dat is leuk, ik heb het cadeau al in handen gehad en kunnen voelen hoe warm en zacht het is.
  een goed idee dat je hier laat zien hoe die mooie strengen wol tot stand zijn gekomen.
  Ik kan me voorstellen dat het heel leuk is om zo met het kleuren van de wol te experimenteren.
  Nu maar afwachten welke mooie creatie Betsy van deze prachtige wol gaat maken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. anne mag je voorraad wol op zijn bij therese en bij mij lig nog genoeg alpaca alle kleuren
  groeten ineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ineke,

   wat fijn om te horen! Ik meld me wel ;)
   Groetjes,
   Anne

   Verwijderen
 12. Wat een mooie blog en wat een prachtige kleuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat mooi!! En wat erg dat ik je verjaardag ben vergeten! Dat vind ik nog het ergste van het moe zijn.. ik kom niet toe aan het lezen van blogs en vergeet dus dat soort dingen. Kom niet toe aan het sturen van een simpel kaartje.. sorry! Maar vond het fijn je berichtje te lezen! Geeft me weer wat hoop! Dank je wel!! Komt vast helemaal goed en dan maak ik het weer helemaal goed! Je hebt mooie dingen gemaakt, heb niet alles gelezen, maar wel de foto's bekeken!
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ontzettend leuk om te lezen! Lijkt me een heerlijk wolletje!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...