Pagina's

zondag 8 juli 2012

Verschillende technieken om een koord te maken - deel 2-


In deze blog heb ik vooral gehaakte koorden laten zien. Maar er zijn nog veel meer technieken om koorden te maken.

Een techniek die kinderen ook kunnen doen is punniken.


Daar zijn heel handige apparaatjes voor te koop, maar je kunt ze ook zelf maken.

Ik heb als kind altijd op een houten naaigarenklosje gepunnikt. Ik heb het klosje gelukkig nog en het werkt ook heel goed:



Hoe gaat dat ook al weer, dat punniken?
Je hebt nodig: een punnikklosje, een (stompe, niet al te dikke, naald), restjes breigaren (niet al te dik, anders kan het koord niet door het gat in het klosje).


Maak een lusje in de opzetdraad en zorg dat er een stuk opzetdraad overblijft. Doe het lusje om 1 van de spijkertjes en laat de opzetdraad door het gaatje in het midden naar beneden lopen en trek het draadje even aan. Dan moet de draad nog om de volgende spijkertjes:




Laat de draad van rechts naar links lopen: eerst achter het volgende spijkertje langs en dan voorlangs tot je alle spijkertjes hebt gehad. Hou dan de draad boven de eerste steek (met het lusje) en haal het lusje met de naald over de draad. Zo ontstaat een nieuw lusje. Hou de draad boven de volgende steek en herhaal. Zo ga je steeks rond. Trek ondertussen steeds even aan het draadje dat onderuit het klosje komt. Zo krijg je een mooi regelmatig koordje.




Wist je dat je ook een koordje kunt breien over een klein aantal steken?


Dat gaat ook heel gemakkelijk. Je hebt er twee breinaalden zonder knop voor nodig, bv. sokkennaalden. 






Je zet 4 steken op. Brei alle steken recht. Keer dan de naald niet om, maar schuif de steken terug naar het begin van de naald. Brei weer alle steken, waarbij je de 1e steek strak aantrekt, zodat er geen grote lussen ontstaan tussen de steken. Op deze manier krijg je een koordje dat er (bijna) net zo uitziet als het gepunnikte koord!






Vind je dit allemaal teveel werk? Er zijn ook punnikmolens te koop (o.a. bij Jeanet van Blij dat ik Brei) waarmee je heel snel een lang koord kunt punniken.

(wordt vervolgd)

lieve groet,
Betsy

10 opmerkingen:

  1. leuk, en dat van het gebreide koortje wist ik niet, weer wat geleerd. bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist ook niet van het gebreide koordje.
    Ja, het ouderwetse punnikklosje... Ik heb er eens een gemaakt met krammetjes i.p.v. spijkertjes, dan kun je het lusje een stuk makkelijker overhalen (wel een beetje schuin naar achteren in slaan, anders glijdt het lusje er té makkelijk overheen).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat punnikbreien ga ik ook eens uitproberen, kijken of het me lukt.
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat gebreide koordje kende ik ook niet. Leuk dat jij je klosje nog hebt...

    Groetjes,
    Jeanine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha leuk, jeugdsentimenten! Punniken is toch wel een heel leuke manier van koordjes maken. Ik kan het nog steeds en kan me nog herinneren dat we het als kind "klosjebreien" noemden.
    Het breien op de pennen ken ik niet maar lijkt me goed te doen. al geeft het natuurlijk niet het nostalgische gevoel wat je bij
    punnniken hebt...
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je wel Betsy, ik was op zoek naar een beschrijving van het gebreide koord dus ik word door jou op mijn wenken bediend ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haha, wat leuk, hij klopt inderdaad precies! Mooi ook dat gebreide koord! Fijne week!
    liefs, Nancy

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Handig, al die koordjes bij elkaar. Punniken heb ik ook veel gedaan; ik ken het ook als 'klosjebreien'. Misschien wordt die naam in het Noorden gebruikt?? Breien op de pennen is in feite net zo als met de rondbrei naald.....
    Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En er komen nog meer koordjes!
      Ja, het zou best eens zo kunnen zijn dat punniken vooral in het Noorden klosjebreien wordt genoemd. Het breien van het koordje is net even anders dan rond breien, omdat je steeds weer terug gaat naar het begin: het is daarom zelfs gemakkelijker!

      lieve groet,
      Betsy

      Verwijderen
  9. Hoi Betsy,
    wat leuk dat er nog mensen punniken! Ik ben zelf ook eens op zoek gegaan naar iets om mee te punniken, en toen vond ik een soort punnikmolen met 36 haakjes, zodat je er ook sokken etc. mee kunt maken. google maar eens op "Prym sokken punniken". Kan je heel leuke dingen mee doen! ik heb er al sloffen voor mezelf mee gemaakt en die zitten heerlijk!! succes!

    BeantwoordenVerwijderen