donderdag 30 mei 2013

Met vilt versierde pepermuntblikjes

Het leukste vind ik knutselen met materiaal dat ik al in huis heb. Het gaat dan om de uitdaging om iets origineels te maken en geen dure materialen te gebruiken of aan te schaffen.

Al een hele tijd heb ik een doos vol met pepermuntblikjes in de wacht staan tot er een creatief idee zou gaan opborrelen en laatst was het eindelijk zover.

Ik wilde een verrassing maken voor twee medeblogsters en bedacht dat een lief opbergdoosje met een persoonlijke tint wel een leuk idee zou zijn.

Voor Moos heb ik een vrolijk gekleurd doosje gemaakt omdat zij van felle kleurtjes houdt. Als extra verrassing heb ik een hertje meegestuurd en wat knoopjes.



Blikje voor Moos

Voor Monique heb ik een romantisch rose/wit doosje gemaakt. In de reactie die ik van haar kreeg, bleek dat dit ook precies haar lievelingskleuren zijn!

Blikje voor Monique


Er volgen vast nog meer doosjes. Het is leuk om ze te maken en nog veel leuker om ze weg te geven.
Het zijn echt van die kleine hebbedingen om een klein cadeautje in te stoppen of bijvoorbeeld sieraden op knoopjes in te bewaren.

lieve groet,
Betsy

Pin It!

zaterdag 25 mei 2013

Gastblog: Alpaca verven

Betsy heeft het handwerkvirus niet voor zichzelf gehouden: al sinds ik (Anne) mij kan herinneren zaten mama en ik samen aan de grote tafel (of op de bank) lekker te knutselen. Kopje thee erbij, wat lekkers... De middag vloog zo om! Ondertussen heb ik mijn eigen voorkeuren ontdekt. Ik vind het leuk om iets kleins van papier te maken: iets vouwen of in elkaar zetten. Het liefst iets dat ook op de post kan, zodat ik er iemand anders mee kan verrassen. Daarnaast vind ik wol fijn materiaal. Van mijn moeder heb ik leren spinnen, maar dat kwam op een laag pitje te staan toen ik uit huis ging. Al gauw kocht ik daarom mijn eigen spinnewiel, een Louët S10. Het liefste spin ik Alpaca: het is licht maar toch heel warm. Ook is het niet zo vet als schapenwol. Niet dat dat vettige van schapenwol een probleem is hoor, want dan heb je geen handcreme meer nodig :p
Op dit moment heb ik een fijne voorraad Alpacawol in huis, in drie natuurlijke kleuren: zwart, wit en bruin.

Gesponnen zwarte en witte wol, ruwe bruine wol
Meestal spin ik zo uit de vacht, maar vooral bij de zwarte alpacawol is dat lastig. Die wol lijkt namelijk meer op haren dan op wol, waardoor de gesponnen draad gemakkelijk uit elkaar glijdt. Wol heeft namelijk een soort weerhaakjes die in elkaar grijpen tijdens het spinnen en haar heeft dat minder tot niet. Oplossing hiervoor is de wol eerst te kaarden en dan pas te spinnen. Wat meer werk, maar het spinnen gaat hierdoor sneller.
Let ook op het verschil in dikte van de draad: de zwarte wol heb ik eerst gekaard en toen gesponnen, de witte draad heb ik gelijk uit de vacht gesponnen. De laatste is daardoor wat dikker.

De witte Alpaca gebruik ik ook om te experimenteren met verven. Ik vind het iedere keer spannend om te kijken welke kleur er precies uitkomt!
Verfstof en wol
Ik gebruik voedingsmiddelenkleurstof, water en azijn om de wol te kleuren. Vervolgens doe ik de schaal een paar minuten in de magnetron, laat de wol afkoelen en spoel de wol uit.

Uitgespoelde wol
Het laten afkoelen van de wol is nog het allermoeilijkste. Ik ben altijd zo nieuwsgierig wat de uiteindelijke kleur geworden is...
Bovenstaande wol is hier gekamd en op kleur gelegd
Mama heeft al verteld dat ze jarig is geweest en ik wilde haar graag een paar strengen geverfde Alpaca geven. Na wat gevis bleek dat ze het liefste dun gesponnen wol wilde, dus dat betekende: eerst kaarden! Vervolgens heb ik de strengen op verschillende manieren geverfd.

Verjaardagswol voor mama
Behalve streng 2 heb ik alle strengen geverfd na het spinnen. Bij streng 1 heb ik als basis blauw gebruikt, met dikke rode druppels erop. Streng 3 heb ik geverfd door beide helften in een andere kleur te dopen en streng 4 heeft als basis roze, waarna ik er verdunde blauwe kleurstof op heb gegoten.
Voor streng 2 heb ik een pluk witte wol blauw geverfd en vervolgens 1 klos witte en 1 klos blauwe wol te spinnen. Die heb ik weer samen getwijnd.
Getwijnde witte en blauwe wol
Alle strengen hebben dezelfde kleuren als basis, waardoor ze allemaal bij elkaar passen. Bij elkaar is het 90 gram, met een totale looplengte van 360 meter. Ik ben benieuwd wat het eindresultaat van deze wol zal zijn. Wat het ook wordt, het is vast lekker zacht en warm :)

Anne
Pin It!

woensdag 22 mei 2013

Feest, sjaals en meer



Vandaag is het feest: ik vier mijn 54e verjaardag! Nou ja, eigenlijk had ik dat zondag al gedaan, maar vandaag doe ik het nog even dunnetjes over...

Even een update van de sjaal voor Anne:

Ajoursjaal

Detail Ajoursjaal

Ik ben nu precies op de helft. Anne heeft de sjaal zondag al kunnen bewonderen en ze vindt hem heel mooi worden, vooral door de mooie aflopende natuurlijke kleuren. Dat stimuleert om lekker door te breien :)

Hannie (Atelier Tintangel) heeft de ajourblaadjessjaal gebreid en stuurde daar deze prachtige foto's van:

Sjaal
Ajourblaadjes sjaal van Hannie

Sjaal voor


Ik vind de sjaal prachtig in die mooie zachtblauwe kleur. Hannie, je sjaal staat vanaf nu in de Eregalerij!

Om nog even bij Hannie te blijven: a.s. zaterdag hebben haar ouders een open tuin dag in hun tuin: de Brummeltuun (=Bramentuin) in Beilen (Drenthe):


Hannie staat daar ook met een kraam met viltpakketten en geeft een doorlopende workshop hartjes maken van vilt.

Hartjes
Workshop hartjes maken

Als je in de buurt bent of gewoon eens een keer een uitje wilt maken naar Drenthe dan kan ik je dit zeker aanbevelen. De tuin is nu prachtig en absoluut de moeite waard om te bekijken.
Ben je niet in de gelegenheid om te komen, neem dan eens een kijkje op de blog van De Brummeltuun.

lieve groet,
Betsy

Pin It!

dinsdag 14 mei 2013

Bijzondere vogel , een regenboog en een paar heel leuke giveaways


Ik ben dol op handgemaakte spullen en zo nu en dan krijg ik wel eens iets moois.
Enige tijd geleden had ik mij opgegeven voor een cursus strovlechten in het buurthuis. Helaas bleek de animo voor de cursus heel gering en ging niet door. Wel kreeg ik contact met de cursusleidster en van haar kreeg ik onlangs deze mooie vogel:

Strovlechtwerk - Vogel
De vogel is in het echt nog veel mooier: je ziet dan ook het regelmatige vlechtwerk beter en vooral de mooie blauwgeverfde strootjes. Het is een waar kunstwerkje. Het lijkt me geweldig om dit ook te kunnen!

Op de foto zie je ook nog een mooie kaart van Marjo met een lieve boodschap aan de binnenkant.
(Dank je wel, Marjo!).

Hebben jullie zaterdag ook zo'n prachtige regenboog gezien? Ik kon het gewoon niet laten om daar snel even een foto van te maken:

Regenboog
Dat blijft toch een fascinerend schouwspel! De pot met goud aan het eind van de regenboog heb ik helaas niet gevonden....

Dan nog twee leuke giveaways, namelijk bij Moos:



en nog een bij Jacq:




Zulke mooie give-aways maken het bloggen een extra leuk feestje! Kijk op de blog van Moos en Jacq hoe je mee kunt doen.

Binnenkort een update van de ajoursjaal voor Anne. Het schiet al lekker op!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

woensdag 8 mei 2013

Zelfmaakidee voor moederdag: armband van veiligheidsspelden en kraaltjes

Een snel idee voor een zelfgemaakt moederdagcadeau:

Armband van kralen en veiligheidsspelden (foto: My Favourite Things)

Kijk hier hoe je de armband kunt maken. Je hebt er niet veel voor nodig: kralen, veiligheidsspelden en elastisch draad.

Nog een leuke tip: de weggevertjes van Evelyn en Imke van Voor Mij - Voor Jou!
Kijk hier hoe je mee kunt doen. Dit kun je winnen:

schatkistjes
De Weggevertjes: twee prachtige schatkisten
Veel knutselplezier!

lieve groet,
Betsy


Pin It!

vrijdag 3 mei 2013

Nieuw Project: Ajoursjaal voor Anne

Een tijdje geleden had ik al verteld van mijn vondst van de mooie IJslandse wol. Inmiddels ben ik bezig met een sjaal voor Anne:

Ajoursjaal in pauwensteek

Het is een pauwensteek die gebreid wordt op dikke naalden: 5.0 mm en 7.0 mm.

Ajoursjaal close-up

De wol is nog niet gewassen. Door het wolvet dat nog in de wol zit, is de draad wat sterker. Het is namelijk een eendraadswol. Als de wol gewassen wordt, wordt de sjaal pluiziger en nog zachter. De gehele sjaal gaat amper 100 gram wegen!

Dit zijn nog even de kleuren:



Leuk werk om te doen en het gaat een stuk sneller dan het kabelvest :)

Verder wil ik mijn nieuwe volgers welkom heten: gezellig als jullie zo nu en dan langs komen en laat daarbij dan ook eens een reactie achter. Heb je vragen over patronen of wil je een foto laten zien van een werkstuk dat je gemaakt hebt van mijn patronen? Aarzel dan niet om mij een mail te sturen. Rechtsboven onder het kopje "contact"' kun je klikken om mij te mailen.

Zo, nu nog lekker even breien!

Fijn weekend allemaal en een lieve groet,
Betsy
Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...