dinsdag 29 mei 2012

In de Eregalerij - het gehaakte Eendje van Jeanine


Vorig jaar heb ik het patroon geplaatst van dit gehaakte Eendje.



Het is een berichtje waar nog steeds veel naar wordt gekeken. Daarom vind ik het ook heel erg leuk om een keer een foto te zien van iemand die het Eendje heeft gehaakt.

Van Jeanine kreeg ik een mailtje dat ze een mooie tashanger had gemaakt van het Eendje. Ze heeft er een mooie foto van op haar blog gezet, kijk maar:

Tashanger van Jeanine

Wat een lieverd he? Jeanine heeft trouwens ook een leuke weblog. Ga maar eens een kijkje nemen: Jeanine's Hobby.

Jeanine, ik heb een plaatsje voor je Eendje vrijgemaakt in de Eregalerij. Ik vind het een ontzettend leuk idee om het Eendje te gebruiken voor een tashanger!

Wie het Eendje ook wil haken kan hier het patroontje vinden.

lieve groet,
Betsy


Pin It!

zaterdag 26 mei 2012

Muizen!

Vorige week ben ik naar de open tuin van de Brummeltuun geweest. Daar was ook Hannie van Atelier Tintangel. Ze had een heleboel viltpakketjes bij zich en ja, dan ga je voor de bijl.... Er waren zoveel leuke muizenpakketjes en ik heb er een paar gekocht. Een daarvan is deze:


Zo'n lief pakketje met de muis Miny in haar badpakje en een stukje zeep en een zakje lavendel. Het muisje moest ik natuurlijk wel zelf maken! Leuk om te doen en niet al te moeilijk.

Op de blog van Hannie staat ook nog een leuk patroontje van een muizenhart. Ik heb daar bij de moederdagserie al naar verwezen en nu heb ik dat ook zelf gemaakt:


De kleine muisjes komen uit het boek De Seizoenentafel. Een zeer aanbevelenswaardig boek met veel leuke ideeën en patronen voor de seizoentafel.

In onze tuin komen we ook muizen voor en soms op heel vreemde plaatsen, namelijk op de steun van de regenpijp op meer dan een meter hoogte! Daar zat de muis naar ons te kijken toen wij aan de verjaardagstaart zaten. Toen hij echter in de gaten had dat wij hem wel zagen nam hij een jump en schoot onder de planken van het terras, waar wij zaten. Je wilt niet weten hoe snel de dames met de benen van de vloer zaten, haha! En dat terwijl ik op zich niet bang ben voor muizen, maar je schrikt toch als zo'n beestje in paniek op je afstuift... Waar het beestje is gebleven weet ik niet, we hebben hem niet weer gezien.

Intussen zijn ook alle vilten muizen op stap gegaan. Ik ben benieuwd waar ze terecht komen....

lieve groet,
Betsy



Pin It!

donderdag 24 mei 2012

Bedankt en een Tashanger van vilt

Allereerst hartelijk bedankt voor al jullie lieve berichtjes en wensen vanwege mijn verjaardag (en die van mijn zus), dat maakte de dag extra feestelijk. En feestelijk was het, met dat heerlijke weer, zodat we lekker buiten konden zitten en genieten van het mooie weer.

Omdat ik de hele week vrij ben, is er ook tijd om wat extra dingen te maken en in de tuin bezig te zijn (hoewel: in de tuin is het nu wel heel erg warm...)

Voor mijn oudste zus ben ik bezig met een tas van Zpagetti. Ik maak hem van dezelfde kleur als mijn eigen tas, namelijk grijs. Daar hoort natuurlijk wel wat fleurigs bij en daarom heb ik een tashanger gemaakt van vilt:



De hanger is heel gemakkelijk te maken. Wat heb je hiervoor nodig:
- vilt (rood en geel)
- breed lint (groen) en smal lint (rood, geel, oranje)
- bijpassend borduurgaren
- oranje en gele kraaltjes
- een karabijnsluiting (of sleutelhanger)

Teken een mooie bloemvorm (gebruik mijn bloem als voorbeeld) en knip de vorm 2x het rode vilt.
Teken vervolgens het hartje en knip dat uit geel vilt.
Naai het hartje op 1 van de bloemvormen vast met een festonsteek. Versier dan het hartje met kralen en vervolgens ook de bloem. Doe dit volgens de foto of naar eigen fantasie.
Knip een stuk breed groen lint af van ongeveer 15 cm en vouw dit om de karabijnsluiting. Knoop de uiteinden vast. Het knoopje komt aan de binnenkant van de bloem. Naai de bloemdelen op elkaar met een festonsteek en naai het groene lint gelijk mee, zodat het in de bloem vastgenaaid zit.
Knip een stuk smal lint van elke kleur (ongeveer 30 cm) en knoop de linten met een dubbele knoop vast aan de karabijnsluiting. Voor extra stevigheidheid kun je nog een drup lijm op de knoop aanbrengen.

lieve groet,
Betsy


Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Als je vragen hebt over een patroon, dan kun je altijd contact met mij opnemen. Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog. Het is niet de bedoeling dat je het hele patroon op je eigen blog plaatst!

Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!




Pin It!

dinsdag 22 mei 2012

Feest!

Vandaag is het feest bij Wolatelier Dian en ook bij Natuurkieker Coby: wij vieren vandaag onze verjaardag!

Afgelopen weekend hebben we samen met familie al een feestje gevierd en vandaag komen er hier ook nog wat mensen op bezoek.
Wat heerlijk om met dit mooie weer lekker buiten te kunnen zitten. Ik heb nog tot en met Pinksteren vakantie en kan er daarom nog volop van genieten.

Rond mijn verjaardag bloeien mijn lievelingsbloemen in de tuin: de Akeleien. Zo prachtig zijn ze nu en ik heb ze ook in veel soorten en kleuren. Elk jaar komen er weer nieuwe bij uit zaailingen en het is steeds weer een verrassing hoe ze er uit zullen zien qua vorm en kleur.

Kijk maar even mee naar deze feestelijke bloemenserie (klik op de foto's voor een vergroting):







De foto's zijn gemaakt door dochter Anne en ik vind ze geweldig! Super Annne, ik ben hier heel blij mee :)

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zaterdag 19 mei 2012

In de Eregalerij - een mooie kaart van Elize en zelf ook nog wat geknutseld!

Vlak voor Moederdag kregen we weer een prachtige kaart van Elize. Deze keer met een mand met rozen en een envelopje met een mooi hartje erop. De kaart zelf is weer heel mooi versierd met stempels en ponsen. Let eens op de stempels: dat zijn ook kleine roosjes! Leuk he? (Klik op de foto's voor een grotere afbeelding).
Altijd weer een klein feestje om zo'n mooie kaart te krijgen en ook om weer iets van Elize te horen.



Elize, dank je wel voor je mooie kaart. Hij heeft nu een welverdiend plaatsje gekregen in de Eregalerij!

Om nog even bij de rozen te blijven: vandaag was ik bij de open tuin van de Brummeltuun. Hannie van Tintangel had daar een stand en gaf samen met haar schoonzus Aletta een workshop paper roses maken: rozen maken van in prachtige kleuren geverfd crepepapier.
Natuurlijk heb ik ook even meegedaan en kon er na één roos niet mee stoppen en heb er meteen maar drie gemaakt :):


Ze hebben bijna dezelfde kleur als de rozen van Elize!

Wil je ook paper roses maken? Kijk dan eens op de blog van Hannie (Tintangel). Daar staat duidelijk omschreven en met duidelijke foto's hoe je de rozen maakt.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

vrijdag 18 mei 2012

In de Eregalerij - de Sokken van Gerdien

Van Gerdien kreeg ik een e-mail waarin ze vertelde dat ze bezig was met het breien van een sok aan de hand van mijn Sokkenpatroon, maar dat ze even niet verder kon met de kleine hiel. Na een korte uitleg via de mail kon ze weer verder en een paar weken later stuurde ze mij een prachtige foto van de door haar gebreide sokken:



De sokken zien er prima uit en de foto vind ik ook heel sfeervol. En inmiddels staat het volgende paar sokken  al weer op de pennen (of is misschien ook al weer af!).

Dank je wel voor je foto, Gerdien. Voor jouw sokken is met veel plezier een plaatsje in de Eregalerij gemaakt.
Veel plezier met breien.

Lieve groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 17 mei 2012

In de eregalerij - de Tulp van Tanja

Het is al weer een tijdje geleden dat Tanja mij een foto stuurde van de door haar gehaakte tulp.

Ik had haar beloofd om die foto te plaatsen in de eregalerij, maar door de Moederdagweek heeft het wat langer geduurd voordat ik een berichtje kon maken.

Gehaakte tulp van Tanja
Ik vind hem prachtig in die zachte lilapaarse kleur. Dat geeft de tulp toch weer een andere uitstraling.

Tanja, bij deze: een welverdiende plaats in de Eregalerij!

Lieve groet,
Betsy
Pin It!

dinsdag 15 mei 2012

Sokken gebreid

Het heeft even geduurd, maar ik heb weer een paar sokken af! Meestal heb ik wel een paar sokken op de pennen staan en die pak ik dan om even wat tussendoor te doen. Laatst moesten we voor een verjaardag nogal een eind rijden (2,5 uur enkele reis) en toen heb ik de tijd maar even nuttig gebruikt met het afbreien van de laatste sok van dit paar:



De boord is gebreid in het welbekende koffieboontjesmotief (zie deze blog) Ik vind het altijd heerlijk zitten en het breien is lekker afwisselend. De voet heb ik expres in tricotsteek gebreid, om het mooie motiefje dat in de wol zit toch ook nog even goed uit te laten komen.



Zo zie je ook extra goed wat voor verschil het kan uitmaken of je tricotsteek breit of een ander (ajour)patroontje! Klik voor een vergroting op de foto.

Nog even naar aanleiding van mijn vorige blogje: dank voor alle leuke reacties. Grappig om te lezen dat iedereen nostalgische gedachten krijgt bij macramé! Er komen zeker nog meer werkstukken hoor. Blijf mijn blog maar volgen.

Ik zag trouwens dat ik al bijna 100 volgers heb.Ik zal de nieuwe volgers deze week weer speciaal toespreken. Toch maar eens nadenken hoe ik de aanstaande mijlpaal ga vieren. Een weggevertje vind ik ook altijd leuk.


lieve groet,
Betsy
Pin It!

maandag 14 mei 2012

Macrame - terug van weggeweest?

In mijn voorraad handwerkboeken zit ik regelmatig te zoeken naar oude patronen en handwerktechnieken. Een van de technieken die me wel heel erg aanspreekt is macramé. In de jaren '70 was macramé vooral bekend van de plantenhangers. Volgens mij had iedereen wel zo'n ding in huis. Ook tassen e.d. waren veel te zien.
Ik moet zeggen dat ik het nu eigenlijk ook wel leuk vind, maar dan moet dat wel in een nieuw jasje.

Vroeger heb ik wel eens "gemacrameed" (schrijf je dat zo?), maar ik ben  helemaal vergeten hoe het moet. Vandaar dat ik het grote boek er maar eens bij gepakt heb en op een vrije zondagmiddag ben gaan oefenen. Het viel nog niet echt mee, want ik had een beetje te glad materiaal, maar uiteindelijk heb ik toch een klein werkje gemaakt:



Het is prima te gebruiken als tashanger of boekenlegger en het smaakt naar meer. Ik ga proberen om met wat fijner materiaal, namelijk dun haakkatoen, iets te maken. Het lijkt me leuk om wat kleinere werkstukjes te maken, die weer gebruikt kunnen worden in combinatie met andere technieken, zoals vilten en borduren. 

Ik heb een plaat zachtboard van een formaat dat nog wel op mijn knieën past, maar toch nog een heel werkstuk kan herbergen. Zie onderstaande foto:



 Op de plaat heb ik een stuk geplastificeerd ruitjespapier geprikt, om de werkstukken goed recht te kunnen maken (en houden). Verder heb je eigenlijk niet zoveel gereedschap nodig: garen en spelden.

Wordt vervolgd!

lieve groet,
Betsy

Pin It!

vrijdag 11 mei 2012

Moederdag - Zelfmaakidee (4)

Bij Moederdag horen voor mij ook hartjes: Rood, Wit, Blauw, het maakt niet uit, zolang het maar hartjes zijn.
Ik had voor vandaag een leuk zelfmaakidee, maar ja, soms kom je tijd te kort om al je ideeën ten uitvoer te brengen en deze week is het me nèt niet gelukt om ook mijn vierde idee uit te voeren en te laten zien, zodat jullie het ook kunnen maken. Maar dat komt nog wel, nu dan maar even een voorproefje:


Het begin is er, maar nu de versiering nog.....

Gelukkig heb ik nog wel wat anders gevonden met hartjes.

Allereerst een overheerlijke taart op de blog van Kookstel:



Een heerlijke citroenmerengue in hartvorm! Ik weet uit ervaring dat de taarten van Anne verrukkelijk zijn dus ik kan jullie dit recept dan ook van harte aanbevelen!

Verder wil ik jullie nog wijzen op een heel leuke actie van Atelier Tintangel.
Deze maand is namelijk het 50e (!) Muizenpakket van Morris en Minie verschenen bij Tintangel en om dat te vieren is er een gratis patroon van een Muizenhartje te downloaden.

Muizenhartje

Als je twee pakketjes bestelt, krijg je ook nog het materiaalpakketje gratis! Zeker de moeite waard om eens te kijken in de catalogus want je krijgt ook nog eens op alle muizenpakketjes 10% korting.

Voor nu denk ik dat jullie voldoende inspiratie hebben voor Moederdag.

Heel fijn weekend allemaal en alle Moeders een fijne Moederdag toegewenst!

lieve groet,
Betsy


Pin It!

woensdag 9 mei 2012

Moederdag - Zelfmaakidee (3)

Wat hoort er nog meer bij Moederdag? Bloemen natuurlijk!
Je kunt uiteraard een kant-en-klaar boeket kopen, maar het is veel leuker om zelf bloemen te maken of een boeketje bloemen uit de tuin of uit het veld te verzamelen.


Wat heb je nodig:
- bloempotjes (doorsnee 5,5 cm) en steekschuim, evt. wat mos
- vilt in diverse kleuren
- kralen, knopen, satehprikkers, bloemistendraad
- verf


Schilder de potjes in de gewenste kleur. Laat goed drogen. Steek dan met het potje in het steekschuim, zodat je de juiste maat hebt en snij het rondje ongeveer 2 cm dik uit het steekschuim en duw het in de bloempot, iets onder de rand van de bloempot. Zoek wat mos en bedek het schuim ermee. Heb je geen mos? Een mooi gekleurd lapje is een goed alternatief.

Dan komt het leukste: het maken van de bloemen/boeketjes.

Bloempot 1 (rood) - verse bloemen uit de tuin of een veldboeketje:
Ik heb in dit potje wat bloemen gezet uit de tuin. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat het schuim goed natgemaakt wordt en het hele potje vult. Het gaatje in de bloempot  moet dicht zijn. Maak telkens met een prikker of dikke breinaald een gaatje in het schuim en steek de bloem er voorzichtig in, want de steel is kwetsbaar.

Bloempot 2 (blauw) - bloemen van vilt
Het volgende potje heeft vilten bloemetjes gekregen. Teken hiervoor een eenvoudige bloem en knip hem uit. Knip daarna het bloemenpatroontje uit verschillende kleuren vilt. Teken nog een rondje voor het bloemhart en knip dat uit geel vilt. Maak voorzichtig met de punt van een schaartje een klein gaatje midden in het bloemhart (niet te groot!) en steek een satehprikker met de scherpe kant door het bloemhart en daarna door de bloem zelf. Schuif door tot je bijna bovenaan de satehprikker bent. Lijm dan bovenop nog een grote kraal (zie ook de foto). Je kunt hier verschillende variaties op maken, door verschillende lagen vilten bloemen van verschillende grootte op elkaar te schuiven.

Bloempot 3 (wit) - knopenbloemen
Heerlijk als je een grote voorraad (oude) knopen hebt: je kunt hier namelijk heel leuke bloemen mee maken.
Zoek 3 knopen uit van verschillende grootte en maak er een torentje van. Knip een stuk bloemistendraad af en rijg de knopen op het draad. Buig het draad om en steek het van boven naar beneden door het 2e gaatje van de knopen en draai het uiteinde van het draad om de "steel"). Kijk hier ook weer naar de foto en laat verder je fantasie gaat. Je kunt deze bloemen ook maken gecombineerd met vilt.


Ik ben heel benieuwd wat jullie er van maken en zie jullie foto's graag tegemoet!

Tijden het maken van de bloemen schoot het bij ineens te binnen dat je met die gewone terracotta bloempotjes ook nog eens heerlijke broodjes kunt bakken!
Helaas kon ik mijn eigen recept niet zo snel vinden, maar ik had de potjes nog wel, zodat ik de maat even kon opmeten.
Gebruik voor het maken van de broodjes nieuwe, schone potjes. Ik gebruik potjes met een doorsnede van 9 cm. Verder heb je een pak broodmix (bv. Koopmans) nodig. Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Vet de bloempotjes aan de binnenkant goed in en leg een stukje bakpapier op de bodem van het potje, anders loopt het deeg eruit. Vul dan de potjes tot de helft met het deeg. Niet tot de rand vullen, want de broodjes gaan nog rijzen en komen vanzelf boven de potjes uit.
Voor het Moederdagontbijt combineer je de broodjes natuurlijk met de bloemen die hierboven zijn beschreven. Of bij het eitje uit de vorige blog!

Hier kun je nog een recept vinden voor het bakken van bloempotbroodjes en zelfs nog een versiering er bij maken.

Veel knutselplezier!

lieve groet,
Betsy

Pin It!

maandag 7 mei 2012

Moederdag - Zelfmaakidee (2)

Ontbijt op bed: dat is toch de ultieme Moederdagverrassing? Lekkere broodjes, kopje thee en natuurlijk ook een gekookt eitje. Om lekker lang van het ontbijt te kunnen genieten, moet alles natuurlijk wel lekker warm blijven. Daarom heb ik gekozen voor een bijzondere eierwarmer en een daar bij passende bekerwarmer.




Deze blauwe eierwarmer is gehaakt aan de hand van een patroon dat ik op Ravelry vond ( zie hier). Het is patroon is te downloaden in het Engels en in het Nederlands!

Ik vond het leuk om er een bijpassende bekerwarmer bij te maken. Dat heb ik gedaan als volgt:
Meet de omtrek van de beker en haak een ketting van lossen die 1-2 cm korter is dan de omtrek van de beker, bij mij is dat 19 cm en 50 lossen.
1e toer: haak een losse om te keren, (= 1e vaste), sla 1 steek over en haak  vervolgens in elke steek een vaste (= 50 st), keer het werk
2e toer: 5 lossen, sla 2 steken over en haak 1 stokje in elk van de volgende 4 steken, 2 lossen, sla 2 steken over, 1 stokje in elk van de volgende 4 steken enz.
3e toer: 5 lossen, sla 2 steken over, 1 stokje op het laatste stokje van het blokje van de vorige toer, 2 stokjes om de lossenboog, 1 stokje op het 1e stokje van het volgende blokje, 2 lossen, sla 2 steken over, 1 stokje op het laatste stokje van het blokje enz. (de blokjes en gaatjes verspringen).
4e en volgende toer: herhaal de 3e toer, waarbij de blokjes en gaatjes steeds verspringen.
Haak tot de gewenste hoogte en haak dan een tweetal lusjes voor de knopen aan een van de korte zijden door telkens een ketting van lossen te maken en die om te haken met een rij vasten (zie foto hierboven).
Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van knopen de sluiting te maken van lint dat je door de bovenste en onderste rij gaatjes rijgt en vervolgens vast strikt.




Een bloemetje erbij maakt het helemaal af. Nu de (zelfgebakken) broodjes nog....

lieve groet,
Betsy

Pin It!

zaterdag 5 mei 2012

Moederdag - zelfmaakidee (1)

Nog maar een week te gaan en dan is het alweer Moederdag! Tijd om alle moeders in het zonnetje te zetten en extra te verwennen. Een (klein) cadeautje hoort erbij, liefst zelfgemaakt.
Deze week laat ik een paar ideeën zien voor zelf te maken (kleine) cadeautjes, die natuurlijk ook bij andere gelegenheden cadeau gegeven kunnen worden.

Vandaag een Speldenkussen in een Theekopje.

Benodigdheden:
- kop en schotel (liefst Engels porselein en kopje doorsnede plm. 7 cm)
- bijpassend lapje katoen of vilt, plm. 20 x 20 cm (of iets groter)
- (haar-)elastiekje
- fiberfill


Knip het lapje katoen op maat en leg er een dot fiberfill op.


Pak de 4 hoeken van het lapje bij elkaar en bind ze samen met het elastiekje, waarbij je van het lapje met de fiberfill een stevige bal maakt. Knip eventueel de uiteinden van de punten iets korter.


Plaats de  bal stevig in het kopje. Klaar!



Tips:
Heeft je moeder al genoeg speldenkussens? Een klein bloemetje of lief veldboeketje in het kopje lijkt ook heel mooi. Je kunt het kopje ook vullen met een paar heerlijke bonbons of een briefje met een lieve wens!

lieve groet,
Betsy


Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen?

Als je vragen hebt over een patroon, dan kun je altijd contact met mij opnemen. Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog. Het is niet de bedoeling dat je het hele patroon op je eigen blog plaatst!

Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Pin It!

woensdag 2 mei 2012

Alweer boeken gekregen en knutseltips voor de meiweek

Wat kom je toch veel lieve mensen tegen als je je in blogland begeeft!
Hier schreef ik dat ik een paar mooie handwerkboeken had gekregen. Hierop reageerde Lenie van Bij Leonie met de vraag of ik oude handwerkboeken spaar, want zij had nog wel iets voor mij liggen.
Ja, ik ben dol op oude handwerkboeken en was daarom blij verrast met het aanbod van Lenie. Vandaag kreeg ik het pakketje van haar binnen en het bleek niet één boek te bevatten, maar twee:


Een boek om poppen te maken: poppen met een hoofdje, armpjes en beentjes van klei en een lijfje van stof, mèt daarbij ook nog patronen voor de kleertjes en een 3Suisses Album met een schat aan inspiratie in diverse handwerktechnieken.
Kijk maar even mee:







Is het niet prachtig? Lieve Lenie, ik heb het je al geschreven, maar ik zeg het hier nog een keer: ik ben hier heel erg blij mee! Dank je wel!

Omdat er nog veel mensen Meivakantie hebben en het weer een beetje verstek laat gaan de komen dagen wil ik jullie nog wijzen op een aantal heel leuke knutselideeën voor deze meiweek.
Hannie van Atelier Tintangel heeft een aantal uitgebreide fotobeschrijvingen van leuke werkjes geplaatst:

Pioenroos web
Pioenroos

De beschrijving vind je hier.

Teer en wit web
Witte bloem van vilt


De beschrijving van deze bloem vind je hier.

En dragen web
Blauwe bloem van vilt
De beschrijving vind je hier.

En dan de laatste:
Oranje roos web
Oranje paper rose
De beschrijving vind je hier.
Op 19 mei kun je -tegen een kleine vergoeding- zelfs een workshop volgen om een paper rose te maken. Je leest alles hierover op het blog van Hannie.

lieve groet,
Betsy

Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...