woensdag 28 september 2011

De dames zijn op stap gegaan

De bloemenvrouwtjes voor Angélique, Roos en Wiepkje zijn vandaag op stap gegaan naar hun nieuwe thuis.

Hier zie je ze nog even in vol ornaat:


en hier liggen ze, met een extra verrassing, klaar voor verzending:



Ik heb ze weer met veel plezier gemaakt en wens jullie veel plezier met de nieuwe aanwinst.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

dinsdag 27 september 2011

Over Babyjurkjes en Klittenband

Onlangs kreeg ik een heel leuk mailtje toegestuurd van Edith:


Hallo Betsy,
ik kwam op de site via mijn moeder. Ik heb dus dat doopjurkje gedragen.
Maar ik wou eigenlijk ook een reactie toevoegen over klittenband.  
Hier mijn tip:
Wij hadden een auto met autoradio waarvan het hele frontje eraf kon. Maar omdat er een stukje plastic was af gebroken ,bleef het frontje tijdens het rijden niet zitten en viel telkens naar beneden. Ik heb toen op beide kanten (op het frontje en de radio die bleef zitten) een stukje klittenband geplakt(gekocht bij de Zeeman) en zo kun je dus gewoon van de radio gebruik maken en het frontje ook opbergen.
groetjes van Edith

Leuk om ook de naam van de baby te weten! Ik denk dat het voor Edith ook wel bijzonder was om haar babyjurkje tentoongesteld te zien in de Eregalerij.

Edith, hartelijk bedankt voor je reactie en voor de handige tip! Ik denk dat anderen daar wel iets aan hebben

lieve groet,
Betsy


Pin It!

maandag 26 september 2011

Oud en Nieuw

Je hoort het heel vaak zeggen: alles wat in de mode geweest is, komt weer terug. Nou dat is ook echt zo.
Laatst kreeg ik van Ineke een hele stapel Hema Breiboeken. Heerlijke nostalgie. Ik heb me daar kostelijk mee vermaakt. Wel knap dat ze allerlei bekende Nederlanders en zelfs buitenlandse tv-helden zover kregen om te poseren in de gebreide truien! Zo kwam ik Ruud Krol, Liesbeth List en acteurs van Onedin Line en Are You being served tegen. Leuk hoor.



Vandaag was ik even bij Hema en daar zag ik dat zij ook weer wol en katoen verkopen en... een Hema Breiboek met allerlei leuke patronen in de aanbieding hebben, nou ja, het boek is wel een beetje prijzig (€7,50), maar wel met de echte oude patronen er in vermeld. Ik ben benieuwd of Hema de wol blijft verkopen of dat dit een eenmalige actie is geweest....

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zondag 25 september 2011

Welkom en in de Eregalerij: vingerpoppetjes

Alweer twee nieuwe volgers erbij! Een hartelijk welkom voor Roos en Vrouw Hommel. Fijn dat jullie mijn blog gaan volgen. Ik hoop ook het komende jaar weer veel verschillende werkstukken en patronen te laten zien. Er zit ook voor jullie vast wel iets van je gading bij. Veel plezier met het lezen van mijn berichten.

Van wpm (Winanda) weet ik ook dat ze mijn blog volgt en dat haar favoriete patroon dat van de gebreide vingerpoppetjes is. Ze heeft dat patroon gebruikt om naar eigen fantasie een paar poppetjes te maken en ze stuurde me daarvan deze foto's:


Twee vrolijke clowntjes!
Ik vind ze heel leuk geworden. Winanda: ze verdienen een plaatsje in de Eregalerij!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

vrijdag 23 september 2011

Seizoenspoppetjes en een Sjaal

Helaas heb ik in mijn vakantie niet zoveel kunnen handwerken als ik van plan was. Deels kwam dat door ziek zijn en deels had het een leukere reden, namelijk het aanhalen van de sociale contacten. Tja, en dan kun je ook niet zo heel veel voltooide werkjes laten zien. Gelukkig kan ik wel laten zien dat ik hard aan de slag ben gegaan met de seizoenspoppetjes:

Klaproos, Korenbloem en Viooltje in wording
De dames hoeven alleen nog maar een gezichtje te krijgen, aangekleed te worden en een bloem in hun hand te hebben en als alles dan mee zit kunnen ze na het weekend allemaal de deur uit naar hun nieuwe eigenaars! Nog even geduld dus...

Voor Hannie van Atelier Tintangel ben ik een sjaal aan het breien, waarmee zij na een jaar van steeds weer proberen en uithalen, niet verder kwam. Inmiddels heb ik het onderste patroontje klaar:



Het is het patroon Kernel van Knitty.com.
De sjaal blijft nu even in de ruststand, omdat de poppetjes eerst af moeten en dan ga ik weer verder.

Ondertussen krijgen de verrassingen voor degenen die hebben meegedaan aan de give away ook steeds meer vorm, maar daar laat ik in een later stadium pas iets van zien (anders is de verrassing er af...).

Over Give Away gesproken: Marjo van Marjo's Cosy Corner heeft een prachtige Give Away georganiseerd.  Ga maar eens bij haar kijken. De Give Away loopt nog tot 17 oktober.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 22 september 2011

Oude patronen in een nieuw jasje deel 5: naaldenlapje

Van de lagere school kan ik me herinneren dat ik een inktlap moest breien: 3 vierkante lapjes, gebreid in zoete kleurtjes katoen die met een knoop in het midden werden vastgenaaid. Dat was een zeer onnuttig werkje, omdat dat natuurlijk niet werkt, dat katoen aan je kroontjespen: altijd pluisjes! (Jazeker, ik heb leren schrijven met de kroontjespen en inktpot!) Maar goed, we moesten wel leren om een vierkant lapje te breien en daar vond ik in het (inmiddels welbekende) handwerkboekje voor schooljuffen nog een ander voorbeeld van, namelijk het spelden- of naaldenlapje. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb de neiging om mijn naalden overal in te prikken als ik ze even kwijt moet en dan vooral in de leuning of zitting van de bank. Ik vind dat geen goede gewoonte van mezelf en bedacht dat daar iets aan moet veranderen. Toen ik het naaldenlapje tegenkwam, wist ik direct dat ik die zou gaan maken. Deze keer niet in zoete kleurtjes, maar lekker felrood en blauw.
Dit is er voor nodig:


2 breipennen nr. 2.5 met knop, bolletje (sokken)wol, een lapje vilt, een knoopje en een kartelschaar.

Zo wordt het gemaakt:

Het originele patroontje uit 1951 (!)
Zet 20 of 24 steken op en brei ribbels tot je een vierkant lapje krijgt. Kant dan alle steken af. Knip het lapje vilt iets kleiner dan het gebreide lapje en maak er met de kartelschaar een mooi randje omheen. Vouw één hoekje van de lapjes om en naai ze samen vast met het knoopje (of een kraaltje/bedeltje o.i.d.). Klaar!

En dit is het uiteindelijke resultaat:


Het heeft al een plekje in mijn naai-etui en zal vast vaak gebruikt gaan worden.

lieve groet,
Betsy

Ik vind het prima als je patronen van mijn weblog gebruikt, als je dat doet met vermelding van mijn weblog en/of door een link te plaatsen op je eigen weblog.
Foto's van werkstukken worden zeer gewaardeerd en krijgen een plaatsje in de Eregalerij!

Pin It!

dinsdag 20 september 2011

Nieuwe volgers en een leuke verrassing

Vandaag wil ik twee nieuwe volgers begroeten, namelijk Tineke en Hannie.

Tineke meldde zich spontaan aan als volger van mijn blog toen ze, op zoek naar seizoenspoppetjes, mijn blog vond. Tineke, ik voel me vereerd om in jouw rijtje van favoriete blogs te staan! De poppetjes die ik heb gemaakt komen uit een boekje van Mieke Stender en het heet De Seizoenen Rond. Ik laat zo nu en dan wel wat zien dat geschikt is voor de seizoentafel. Voor Kerst heb ik decor voor de kerststal in de planning en voor de herfst komt er vast ook nog wel wat voorbij. Leuk als je regelmatig langs blijft komen!

Hannie is ook onlangs officiëel volger van mijn blog geworden. Ze is mijn vroegere buurmeisje en al 10 jaar eigenaar van Atelier Tintangel. Degenen die graag met vilt werken, zullen ongetwijfeld haar prachtige pakketjes kennen. Ze stonden ook weer bij de Open Dagen van Niels Holgersson tentoongesteld. Vooral de muizen Morris en Minie spreken tot de verbeelding. Pas geleden kwamen Hannie en ik elkaar na jaren weer eens tegen en spraken we af om eens lekker bij te kletsen en dat hebben we afgelopen maandag gedaan. En toen had ze toch zo'n leuke verrassing voor mij. Kijk hier maar eens. Ik ben er nog helemaal beduusd van. Er zat van alles in de dozen die Hannie voor me had klaargezet: heel veel mooie merinowol, lapjes, stokvilt, een breiboek enz. En daarnaast ook nog eens een stapel prachtige pakketjes van Tintangel om zelf te maken. Ik voelde me net jarig!
Ik mocht ook nog in het atelier rond kijken en heb daar een paar foto's van gemaakt:

Paradijsvogels en vogelhuisjes

Wout Sprokkelhout en Piak Pompoen en anderen

Het Wouddorp
Hannie aan het werk in haar atelier
Leuk om eens in het atelier te mogen kijken. Normaal zie je alleen de kant en klare pakketjes, maar er gaat heel wat aan vooraf voordat ze in de winkel liggen. Hannie vertelde mij desgevraagd dat een idee soms opborrelt en dat ze dan met haar hond Troy gaat wandelen en dat ze  vervolgens al wandelend bedenkt hoe een ontwerp er uit moet gaan zien en dan gaat ze ermee aan de slag. Het voert te ver om hier nu nog meer over te vertellen en dat hoeft ook niet, want Hannie geeft via haar weblog zelf ook een kijkje in haar atelier. Ze laat trouwens ook heel mooie foto's van de natuur in haar omgeving en de tuin zien en ze plaatst ook creatieve ideetjes! Een weblog die het volgen meer dan waard is.

Nu kan iemand nog zo creatief zijn, je kunt nu eenmaal niet alles. Hannie vertelde me dat ze al een jaar bezig is met een sjaal en dat het niet lukt om hem te breien. Ze vroeg of ik daar iets mee zou kunnen. Dat wilde ik natuurlijk wel. Het is een mooi ajourpatroon van Knitty. Hannie, ik heb inmiddels het eerste patroontje klaar! Ik laat binnenkort zien hoever ik gevorderd ben, maar deze winter loop jij met je nieuwe sjaal rond :)!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

maandag 19 september 2011

Knopen, knopen, knopen

Oh, ik ben zo blij!
Ik heb de hele knopenvoorraad van mijn moeder mee mogen nemen en daar zitten zulke mooie knopen bij.


Sommige ken ik nog van heel vroeger, toen ik met de knopen uit de knopendoos mocht spelen. Het meest favoriet waren de grote knopen, zoals deze, die al minstens 45 (!) jaar in de knopendoos zitten:.


Van die knopen kon je namelijk een "zoemer" van maken: 1 of 2 knopen werden aan een draad geregen, met de draad door elk van de twee gaten van de knoop. Het touwtje werd vastgeknoopt, de knoop of knopen in het midden en dan moest je het touwtje laten draaien en als je dan de aan de uiteinden van de draad trok, ging de knoop ronddraaien en  zoemen als een soort jojo, maar dan niet vertikaal, maar horizontaal. Lastig hoor, om dat zo op papier te moeten uitleggen. Kijk daarom maar eens naar dit filmpje:

De zoemer is ook te maken door een cirkel uit karton te snijden, die te versieren met allerlei motieven en precies in het midden twee gaatjes te maken, net als bij de knoop. De werking van de zoemer is hetzelfde als die met de knoop. Ook leuk om met kinderen te maken!

Verder zitten er in de knopendoos mooie metalen en koperen knopen bij en van die mooie parelmoeren exemplaren. Wat een weelde, zo'n grote pot vol. Daar gaan jullie nog wel weer wat van terugzien in volgende blogjes...

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zaterdag 17 september 2011

Spinnen in de buitenlucht - De wens van Wiepkje

In het kader van de give away had ik de deelnemers gevraagd wat zij nog graag eens op mijn blog zouden willen zien. Wiepkje had geen speciale wens maar zou het leuk vinden als ik weer eens wat aandacht aan het spinnen zou wijden. Wel, dat doe ik graag. Bij deze: Wiepkje: speciaal voor jou!

Ondanks het niet zo fraaie zomerweer, is het mijn dochter en mij toch gelukt om tweemaal een zaterdag buiten te kunnen spinnen. Nu vraag je je misschien af: moet dat dan, buiten spinnen? Nee, maar het is wel extra leuk!
De eerste keer ben ik met mijn spinnewiel op bezoek geweest bij mijn dochter. Zij spon met Alpaca en ik met (volgens mij) Texelaar. Het is zo leuk om te doen en nog leuker als je het samen met je dochter kunt doen :)
Ik kan me voorstellen dat in vroeger tijden de meisjes 's avonds met het spinnewiel op stap gingen om met elkaar te gaan spinnen. Wat zal dat gezellig geweest zijn: al die spinnende en kletsende meiden!
Wij vonden het in ieder geval ook heel gezellig en dat kun je op op dit filmpje zien:



De week daarop zijn we met de leden van de Breituin (Sifonofoor) bij Zorgboerderij De Hanse Hof in Beilen geweest, die open dagen hield. Wat hadden we daar prachtig weer en wat hebben we genoten van de mooie omgeving. We waren van plan om tot de middag te blijven, maar het was zo gezellig dat we de hele dag zijn gebleven :)!

Even een paar foto's voor een sfeerimpressie:

Dochter Anne krijgt spinles van Thérèse

De breitafel

Boer Hans bij de schapen en geiten
Wol blijft toch wel een van de fijnste materialen om mee te werken. Ik moet toch maar weer eens proberen om daar wat tijd voor te maken...

lieve groet,
Betsy
Pin It!

vrijdag 16 september 2011

In de Eregalerij: babyjurkje en doopjasje

Via dochter Anne kreeg ik deze prachtige werkstukjes te zien:


Dit jurkje is door de zuster van Tina gemaakt in 1966. De dochter van Tina heeft het gedragen.

Verder heb ik hier nog een doopjasje van de dochter van Tina, dat in 1969 is gemaakt door een nichtje van Tina. Ze kreeg het toegestuurd in Zwitserland, waar ze destijds woonde.


Ik vind het echt geweldig dat deze kleertjes al zoveel jaar bewaard zijn gebleven. Bovendien zijn ze prachtig gemaakt. Door op de foto te klikken kun je ze uitvergroot zien. Voor mij verdienen ze een plaats in de EREGALERIJ!
Tina, hartelijk bedankt dat ik deze mooi werkstukjes mocht bekijken en hier nu mag laten zien op mijn blog!

In een volgende blog laat ik nog meer mooie werkstukken zien die Tina heeft bewaard.

lieve groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 15 september 2011

Laptoptas van vilt


Nadat ik tijdens mijn vakantie het hoesje voor de fotocamera had gemaakt, bedacht ik me dat ik ook best een hoes voor de laptop kon maken op dezelfde manier. Ik had daarvoor al vilt meegenomen. Dat vind ik nog de fijnste stof om mee te werken, vooral ook omdat ik meestal met de hand naai. Met vilt heb je geen last van rafels en het is altijd netjes afgewerkt.

WERKWIJZE: De laptophoes is op dezelfde manier gemaakt als het kleine camerahoesje: laptop op de stof leggen, de lap om de laptop vouwen en kijken hoe je de hoes het voordeligst uit de stof kunt halen, waarbij de sluitklep wordt aangeknipt. Voor wat betreft het patroon is voor mij de stelregel: hoe simpeler hoe beter. Ik heb de hoes ook weer met de festonsteek in elkaar genaaid. Ditmaal weer met verschillende kleuren voor een kleurrijk effect op het grijze vilt.
Ook voor deze hoes heb ik een borduursel gemaakt. Ik heb dat hier al laten zien. Het is geborduurd in heel andere kleuren dan het oorspronkelijke patroon, maar ik had niets anders bij me, maar vind het wel heel mooi geworden.


Het leek me handiger om het borduursel op dezelfde zijde als de sluiting te bevestigen: zo zie je alle twee en door dezelfde knopen te gebruiken voor de sluiting en het "spijkertje" van het geborduurde schilderijtje is het ook één geheel geworden. De kleine knoopjes lijken net punaises, vind ik, maar ik vond het een beetje te saai, daarom heb ik het lintje eraan vastgeknoopt en er een soort schilderijtje van gemaakt.

Hier zijn nog een paar detailfoto's:



Wat ik wel heb geleerd en hier als TIP wil meegeven: naai eerst het borduurwerk op de stof, want het is niet bepaald makkelijk om het er recht op te naaien als je de hoes zelf al klaar hebt. Dat ga ik de volgende keer dus wel anders doen. Als je de laptop vaak meeneemt, zijn platte knoopjes handiger dan de knoopjes die ik hier heb gebruikt.

Voor de liefhebber heb ik hier ook nog het borduurpatroon:



Alle materialen (vilt, borduurgaren en knopen) komen uit mijn voorraadkast. Ik probeer steeds dingen te maken zonder dat ik materiaal moet kopen. Dat maakt het voor mij extra leuk!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

woensdag 14 september 2011

Uitslag Give Away - Seizoenspoppetjes

Jullie hebben er door omstandigheden even op moeten wachten, maar vandaag is het dan zover: de uitslag van de Give-Away ter ere van mijn 100e berichtje en het 1-jarig jubileum van mijn weblog!
Allereerst dank aan degenen die hebben meegedaan en vooral omdat zij de moeite hebben genomen om mijn vragen te beantwoorden. De antwoorden geven mij een beeld van welke patronen er gewaardeerd worden en waar vraag naar is. Hoewel mijn blog in de eerste plaats bedoeld is voor inspiratie voor iedereen, is het natuurlijk ook leuk om dingen te maken waar specifiek naar gevraagd wordt. Jullie hebben mij in ieder geval genoeg inspiratie gegeven om weer het een en ander te gaan maken. Ik hoop daar in de komende weken mee aan de slag te gaan. Ik heb nu nog ruim een week vakantie en ik heb (naast uitzieken) nog wel wat tijd ingepland voor handwerken :).

Nu eerst de uitslag van de Give Away.
De deelnemers waren:
1. Liesbeth,
2. Petrra
3. Elizabeth
4. wpm
5. Angélique
6. Birgitte (bietje)
7. Roos
8. Wiepkje
9. Monique

Ik heb mijn man gevraagd om als onafhankelijk persoon de briefjes uit de mand te halen en daartoe was hij
wel bereid:


Hij heeft 3 briefjes uit het welbekende mandje gehaald en dit zijn de winnaars:



Roos, Wiepkje en Angélique van harte gefeliciteerd! Willen jullie mij via de mail (wolatelierdian@gmail.com) jullie adres even doorgeven? De poppetjes moeten nog worden gemaakt, maar zullen jullie zeker voor het eind van de maand verblijden met hun komst. Inmiddels zijn ze al geknipt en liggen klaar om in elkaar gezet te worden!

Jullie hebben allemaal zulke leuke ideeën naar voren gebracht, dat ik heb besloten om de uitdaging aan te gaan om alle wensen in vervulling te laten gaan door te proberen ze allemaal uit te voeren, dat wil dus zeggen:
-  een gebreide tas ontwerpen voor Liesbeth
-  voor Petra een patroon vertalen (wil je me via de mail doorgeven om welke tas het precies gaat?),
-  weven voor Elizabeth,
-  een patroon voor een trui voor moeder/vader/kind of kind/pop voor wpm maken,
-  een gehaakt seizoenspoppetje voor Angélique ontwerpen
-  een gehaakte of gebreide theemuts voor Roos ontwerpen,
-  een portemonnee voor Birgitte,
-  een verrassing voor Wiepkje en
-  een schaaretui, speldenkussen en naaldenmapje voor Monique

Wordt vervolgd dus....

Lieve groet,
Betsy
Pin It!

dinsdag 13 september 2011

Vlinders uit alle windstreken - Oproep

Dag lieve allemaal,

Hartelijk dank voor alle lieve woorden en wensen. Het doet echt goed om een berichtje van medebloggers te krijgen als je ziek bent. Het gaat weer redelijk met mij. Nog veel hoesten en moe, maar ik loop er weer. Er zijn echter mensen die veel zieker zijn dan ik. Daarom zou ik alle lezers willen vragen om met name Marjo (Marjo's Cosy Corner) een hart onder de riem te steken door haar een mailtje of reactie te sturen, nu ze zo ziek is van de chemokuren die ze (voor de tweede keer) moet volgen. Het doet zo goed om te merken dat anderen aan je denken en het is maar een kleine moeite!

Lieve Marjo,

Deze vlinder is voor jou:
Dagpauwoog                 foto: Natuurkieker


Een jaar of vijf geleden heb ik de prachtige metalen vlinder, die je in het midden ziet liggen, gekocht bij de Wereldwinkel. Ik zag hem hangen en was meteen verkocht. De vorm is zo mooi, maar ook de kleuren zijn schitterend. Het grappige is dat het ophangoogje er zo aan gelast is dat de vlinder altijd schuin hangt, alsof hij weg wil vliegen! Ik weet helaas niet meer in welk land deze vlinder gemaakt is, maar volgens mij was het een Afrikaans land.

Omdat ik veel van vlinders, maar ook van kaarsen hou, worden deze dingen ook nog wel eens gecombineerd, kijk maar:



Ik vind het jammer om ze op te branden, dus ze mogen voorlopig nog even mijn woonkamer sieren en wat mij betreft mogen er ook nog wel meer bij komen!

Morgen komt de uitslag van de Give Away. Nog even geduld dus...

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zaterdag 10 september 2011

Uitstel van give-away

Helaas is Betsy ziek geworden. Vandaag heeft ze de halve dag geslapen en ze heeft bovendien nog erg last van haar keel. Een beetje grieperig. Erg jammer met dit mooie weer!
Vandaag was natuurlijk ook de uitslag van de give-away gepland. Dat gaat vandaag niet meer door!
Betsy probeert er zo snel mogelijk weer bovenop te komen en de uitslag van de give-away online te zetten.

Dus, Betsy komt snel weer terug!

Groetjes,
Anne
Pin It!

donderdag 8 september 2011

Breirol deel 9: Vlindertjes/Strikjes

In de serie Vlinders mag een patroontje met vlindertjes natuurlijk ook niet ontbreken in de breirol. Ik ben de boeken even ingedoken en kwam een aantal mooie patronen tegen, maar die waren wel erg ingewikkeld en ik vind het toch leuker om patronen te plaatsen die ook door minder ervaren breisters gebreid kunnen worden. Het onderstaande patroon is niet moeilijk. Ook dit patroon kun je weer op 2 manieren breien. Ik geef van beide manieren een beschrijving.

Dit is de foto van het patroon in mijn breirol:


Je ziet dat de vlindertjes een soort "knoopje" hebben, net een kopje. De vleugeltjes trekken hierdoor iets naar boven toe. Let ook even op de mooie gladiool: dat is de bloem die mij aan de trouwdag van mijn ouders herinnert. Mijn ouders kregen op hun trouwdag in 1948 een enorme bos oranjerode gladiolen en dat was toen een heel bijzonder cadeau. Ze hebben later ook steeds weer een mooie bos gekregen. Mijn vader is in 2004 overleden maar ook nu nog neem ik voor mijn moeder gladiolen mee als ze in mijn tuin bloeien.

En dit is een foto van het vlinderpatroon uit een Burda breiboek:


Hierbij zijn de vleugeltjes recht en zie je een v-tje over de draden heen lopen.
Je kunt zelf kiezen wat je het leukste vindt om te breien.

Werkbeschrijving van het werkje in de breirol:

Afkortingen:
Kst. = kantsteek (brei in alle toeren de eerste Kst. Re. en haalde de laatste st. Kst. Av. af)
Av. = averecht
Re. = recht

Het patroon wordt gebreid over een veelvoud van 10 steken.even aantal steken. Dit betekent dat het patroontje over 40 steken kan worden gebreid.

De verdeling van de steken voor de breirol is dan als volgt:
1 Kst., 5 st. Gerstekorrel, 40 steken patroonsteek, 5 st. Gerstekorrel, 1 Kst.

Het patroon wordt als volgt gebreid (hier worden alleen de patroonsteken vermeld):

1e en 3e toer: alle st. Re.
2e en alle even toeren:  alle st. Av.
5e toer: *5 st. Re., draad voor het werk halen, 5 st. Av. afhalen (dus niet breien!), draad weer achter het werk*, van * tot * herhalen
7e en 9e toer: zelfde als toer 5
11e toer: *7 st. Re., zet de lussen met de rechternaald op de linkernaald en brei de lussen met de volgende steek Re., 2 st. Re.* van * tot * herhalen.
13e en 15e toer: zelfde als de 1e toer
17e toer: *draad voor het werk halen, 5 st. Av. afhalen (niet breien), 5 st. Re.* van * tot * herhalen.
19e en 21e toer: zelfde als de 17e toer
23e toer: 2 st. Re., zet de lussen met de rechternaald op de linkernaald en brei de lussen met de volgende steek Re., 7 st. Re.* van * tot * herhalen.
24e toer: Av.
Herhaal de toeren 1 t/m 24 tot de gewenste lengte.

Het patroon zoals te zien op de tweede foto:
Het verschil zit in het breien van de 11e en 23e toer:
Brei de toeren, zoals hiervoor is omschreven bij het patroontje van de breirol tot en met de 10e toer.
11e toer: *7 st. Re., de volgende steek met de rechternaald onder de 3 draden van de vorige toeren doorhalen, zodat de steek vóór de draden komt te liggen en de steek terugzetten op de linkernaald. Dan deze steek recht breien, 2 st. Re.* van * tot * herhalen.
de toeren 12 t/m 22 weer breien zoals bij het patroontje van de breirol.
23e toer:  2 st. Re.,de volgende steek met de rechternaald onder de 3 draden van de vorige toeren doorhalen, zodat de steek vóór de draden komt te liggen en de steek terugzetten op de linkernaald. Dan deze steek recht breien, 7 st. Re.* van * tot * herhalen.

Veel breiplezier!

Lieve groet,
Betsy



Mocht je een fout in mijn patronen ontdekken, wil je dat dan aan mij doorgeven, zodat ik het patroon kan aanpassen? Als je vragen hebt over een patroon, dan kun je altijd contact met mij opnemen. 

Voor alle patronen die ik hier op mijn blog plaats geldt: je mag ze gebruiken voor eigen gebruik. Wil je ze in je eigen blog vermelden? Prima, als je me even een e-mailtje stuurt en een link in je bericht zet naar mijn blog. Dat geldt ook als je iets gemaakt hebt en laat zien op je blog.

This pattern is for personal use only. Do not reprint, copy, post to any website/blog/group, or anywhere else. You can link to this pattern if you wish. 

Pin It!

woensdag 7 september 2011

In de Eregalerij: gehaakte poncho

Laatst kreeg ik zo'n leuke reactie op mijn blog, mèt foto:


Deze prachtige poncho is gemaakt door Anna. Ze reageerde op mijn oproepje om foto's te laten zien van wat je hebt gemaakt, al dan niet van de patronen die hier op mijn blog zijn geplaatst.
Ik vind het echt heel mooi geworden: vooral de combinatie van het zwarte garen met die felle kleurtjes.
Anna, ik kan me voorstellen dat de vriendinnen van je dochter helemaal jaloers zijn! Hij is prachtig en verdient dus een plaatsje in de EREGALERIJ!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

maandag 5 september 2011

Het vilten tasje voor de camera is af!

In deze blog liet ik zien dat ik een hoesje/tasje voor mijn fotocamera had gemaakt. Het was alleen nog niet helemaal af, omdat ik niet precies wist hoe ik de sluiting zou gaan maken. Het was echter al vrij snel duidelijk dat ik iets wilde met een combinatie van een knoop en borduurwerk. Ik ben dus in mijn knopendoos gedoken, heb een mooie knoop uitgezocht (zo'n mooie eenling die perfect geschikt is om in zijn eentje te pronken :)) en ben aan de slag gegaan. Ik heb er niet echt een beschrijving van, maar aan de hand van de foto's kun je, denk ik, wel zien hoe de sluiting gemaakt is:


Ik heb eerst het vilt ingeknipt en met de festonsteek het knoopsgat geborduurd. Vervolgens heb ik uitgemeten waar de "bloemblaadjes" om de knoop geborduurd moesten worden en heb die met kettingsteken rond het knoopsgat geborduurd.

Onderaan zie je nog een minibloemetje. Dit is uit nood geboren, omdat er een klein gaatje in het vilt zat. Valt nu niet meer op en het lijkt net of het er hoort :)

Het hoesje bevalt prima en gaat overal mee naar toe. De camera is ook gemakkelijk vast te houden als je het  lusje van de camera door de opening aan de bovenkant van het tasje naar buiten haalt. 

lieve groet,
Betsy
Pin It!

zaterdag 3 september 2011

Bespaartip 8 - Bijzonder gebruik van klittenband

In een vorige blog heb ik het gehad over kijken wat je in je kast hebt en van daaruit dingen maken. Eigenlijk is deze tip er een vervolg op.

Al maanden ergerde ik me er aan dat de deuren van mijn kledingkast niet goed sloten. Veel kasten hebben zo'n handig magneetje dat de deur gesloten houdt als hij eenmaal dicht zit. Helaas zit er niet zo'n ding op mijn kast en bovendien zag ik op tegen het geschroef en gehamer. Dus bleven de kastdeuren kieren. Tot vorige week: ik bedacht me dat ik pas geleden van die handige zelfklevende klittenbandreepjes en -rondjes had gekocht. Die dingen hebben een prima kleefkracht, dus waarom niet geprobeerd om ze aan de kast te plakken?
En, het werkt!! Het zit mooi strak, niemand ziet het en de deur zit voor het eerst goed dicht! En ik heb er dus niet voor hoeven te timmeren of gaten boren....
Kosten: nog geen € 0,10 cent. Ik kocht het klittenband (het is in wit en zwart te koop) bij Action en er zit nog heel wat in het zakje!



Zo ziet het er uit op de kast:



Aan elke deur een plakker en twee op de binnenkant van de kast: simpeler kan het toch niet?! Ze zitten er inmiddels een aantal weken op en blijven keurig zitten.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden te bedenken voor het gebruik van dit klittenband, bv. plastic zichtmappen, tasjes, doosjes enz.

Toen ik de kast klaar had, liet mijn man zien dat de drukknoop van zijn portemonnee uit het leer gescheurd was. Tweesecondenlijm doet wonderen, maar een beetje extra zekerheid is nooit verkeerd, dus hier is ook een stukje klittenband gebruikt. Het werkt volgens mijn man naar tevredenheid!



Hebben jullie nog meer ideeën voor het gebruik van dit zelfklevende klittenband? Laat vooral een reactie achter bij dit bericht. Ik waardeer dat enorm en anderen kunnen er ook hun voordeel mee doen!

lieve groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 1 september 2011

Hoe blijft de Vlinder in evenwicht? Give Away seizoenspoppetjes en Welkom

Ik kreeg een paar vragen over hoe die vlinder uit het bericht van gisteren in evenwicht kan blijven. Nou ben ik niet zo natuurkundig aangelegd, maar ik weet wel dat het met zwaartekracht te maken heeft. Ik ben even op internet op zoek gegaan en daar vond ik dit artikel, waar heel goed wordt uitgelegd hoe het werkt. Ook leuk om met kinderen de proefjes te doen!

Ik heb nog een paar mooie foto's van vlinders van Natuurkieker Coby, die ik jullie niet wil onthouden:



Het zijn de Dagpauwoog en het Kleine Geaderd Koolwitje. Ik vind ze prachtig om te zien. Met het regenachtige weer van de afgelopen tijd hebben we eigenlijk veel te weinig vlinders gezien. Daarom laat ik ze al enige weken met veel plezier in allerlei vormen op mijn blog zien :)!

Ik wil nog graag een paar nieuwe volgers WELKOM heten: Made by Roxy, Marjo en Angélique. Ik was al heel blij met de 33 volgers en nu weer 3 nieuwe er bij. Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan het bekijken van mijn creaties en het lezen van mijn berichten en natuurlijk de (gratis!) patronen. Ik had het werkelijk niet gedacht dat zoveel mensen mijn blog zo zouden waarderen. Het maakt wel dat ik er met veel plezier aan werk (naast mijn fulltime baan, dus veel tijd is er niet) en het ook als ontspanning zie. Ik krijg er energie van, zeker als je leuke reacties krijgt op je berichten.

Ik wil hier ook nog even attenderen op de GIVE AWAY waar je tot 9 september aan mee kunt doen. In dit bericht kun je er meer over lezen en een reactie achterlaten.
Ik kreeg reacties dat de poppetjes niet zo goed waren te zien. Daarom hier nog een paar foto's:




Ook deze foto's zijn weer gemaakt door Natuurkieker Coby. Dank je wel dat ik ze op mijn weblog mag gebruiken!

lieve groet,
Betsy


Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...