dinsdag 8 februari 2011

Bespaartip 3

Hoogste tijd voor een nieuwe bespaartip.
Deze keer wil ik de resten kaarsvet/stompjes onder de aandacht brengen. Ik heb al vaker geschreven: ik bewaar GRAAG ALLES, onder het mom van "je weet maar nooit waar je het voor gebruiken kunt". En zo dus ook de restjes kaars.
Je kunt ze voor heel veel dingen gebruiken:
- het beter laten glijden van een la (de onderkant van de houten la en de geleiders dun insmeren met kaarsvet en de la opent en sluit weer zoals het hoort
- nieuwe kaarsen maken
- kerstballen maken
- in plaats van bijenwas bij het batikken. Als je kaarsvet gebruikt (gewone witte huishoudkaars) krijg je iets zachtere lijnen dan bij bijenwas als je de lap kreukt. Bijkomend voordeel is dat kaarsen veel goedkoper zijn dan bijenwas.

Hieronder zie je een foto met dingen die ik zelf gemaakt heb van de restjes:


Het oranje bolletje met het gat kun je gebruiken als een vaasje. De twee bollen met de eikeldopjes zijn bedoeld als kerstbal. De rest bestaat uit kaarsen, gemaakt het diverse soorten mallen, waaronder uitsteekfiguurtjes.

Smelt het kaarsvet altijd au bain marie: in een pannetje of blikje in een grotere pan met water. Zo voorkom je dat het vet te heet wordt en gaat verbranden.

LET OP: gooi nooit, maar dan ook werkelijk nooit, restjes kaarsvet door de gootsteen! Als je dat doet, stolt het vet en is je afvoer verstopt en is het een heel gedoe om die weer kaarsvetvrij te maken (helaas heb ik dat zelf een keer mogen ervaren :) )
Pin It!

donderdag 3 februari 2011

Sijsjes en bloemen

Het heeft ook nog voordelen als je een keer door ziekte aan huis gekluisterd bent: je ziet nog eens wat dingen die je anders niet zou zien! Normaal gesproken is het donker als ik van huis ga en bijna donker als ik thuis kom. Dan zie je natuurlijk niet zoveel. Afgelopen zondag zat ik naar het vogelhuisje te kijken en ontdekte ineens een hoop beweging in de grote els die daarachter staat: een hele troep levendige vogeltjes die zich tegoed deden aan de jonge elzeknoppen. De verrekijker bood uitkomst bij het ontdekken van de soort: met die gele kleur konden het geen andere vogels zijn dan sijsjes. Erg mooie vogels om te zien. Een paar jaar geleden heeft Natuurkieker de vogels al eens gespot op ons erf en daarvan een paar mooie foto's gemaakt, die ik hier voor jullie mag plaatsen:



Ik sta er altijd weer versteld van hoeveel vogels en andere dieren je kunt lokken door bomen en struiken in de tuin de planten. Het is echt genieten om zo een tijd te zitten kijken wat er allemaal tevoorschijn komt.

In huis is er ook steeds wel weer iets wat mijn verwondering opwekt. Ik ben gek op orchideeën. Ik kan er niet genoeg van in huis hebben. Het leukst vind ik het als ik een orchidee zelf weer in bloei krijg en dat lukt wonderwel heel vaak! Ik heb ooit eens gelezen dat je ze bij elkaar moet zetten om ze goed te laten groeien en bloeien. Dat heb ik gedaan en ik weet niet of het daardoor komt, maar ze bloeien allemaal regelmatig en sommige bloeien steeds maar door. Een van die orchideeën wil ik jullie hier laten zien. Hij heeft 1 lange tak met 7 vertakkingen die vol met kleine bloemen (en knoppen) zit. Ik heb nog nooit zo'n rijk bloeiende plant gezien: het is net een waterval van bloemetjes:



Toch maar eens proberen om zelf zo'n bloem te maken van wol en vilt. Weer een leuke uitdaging!

groet,
Betsy
Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...