maandag 27 september 2010

Jong geleerd, oud gedaan

Toen ik een jaar of 8 was, heb ik breien en haken geleerd van mijn moeder. Ik kan mij herinneren dat ik het best lastig vond en dat ik haken eigenlijk wel handig vond, omdat dan de steken niet van mijn naald konden glijden. Dat gebeurde bij het breien namelijk heel regelmatig. Ook breide ik nogal vast, zodat de steken bijna niet meer te verschuiven waren op de pennen. Mijn moeder breide er dan weer een toer overheen en dan kon ik weer verder.
Mijn moeder (zie mijn website) hoopt op 17 oktober a.s. 87 jaar te worden en breit nog graag. Het gaat niet zo gemakkelijk meer, omdat ze zit met lichamelijke beperkingen door een paar hersenbloedingen. Toch maakt ze nog steeds de mooiste truitjes voor kinderen in Roemenie:



Ik vind het ontzettend leuke truitjes. Ze breit de patronen helemaal uit haar hoofd en elk truitje is weer ander. De kleuren worden zorgvuldig bij elkaar gezocht. Ze worden gebreid op pen 3 (restjes wol zijn nog steeds van harte welkom!).
De truitjes worden door deze stichting naar Roemenië getransporteerd. Er is nog steeds heel veel armoede in Roemenië, vooral op het platteland, en (met de winter in het vooruitzicht) is de behoefte aan kleding, brandstof enz. erg groot. Elke bijdrage is van harte welkom!

Groet,
Betsy
Pin It!

zaterdag 25 september 2010

Herfst

Op het moment dat ik dit schrijf, plenst er net een flinke regenbui naar beneden: het is herfst! Gelukkig schijnt tussen de buien door ook nog de zon en heb ik een paar mooie plaatjes kunnen schieten van de herfstsymbolen bij uitstek: paddenstoelen. Kijk maar:
 De bovenste paddenstoel is zeldzaam heb ik me laten vertellen. Het is een soort stinkzwam. De onderste is welbekend: de vliegenzwam. Ik blijf ze prachtig vinden.

In mijn tuin is de herfst ook begonnen. Dit jaar was de tuin wat minder mooi. Eerst was er de lange winter en het wachten op het voorjaar. Daarna kwamen er nog een paar heel hete, droge weken achteraan en vervolgens  verregende de boel. Jammer, want ik had juist wat meer gezaaid in de groententuin en dat is grotendeels mislukt. Maar niet getreurd: we hebben nog tot deze week van onze eigen aardappeltjes kunnen smullen en sperciebonen gegeten. Ook radijsjes waren er weer en tot mijn grote vreugde hadden de vogels de rode aalbessen niet opgegeten toen we van vakantie terugkwamen. Die heb ik gewassen, in bakjes gedaan, suiker er bij en dan in de diepvries, lekker voor in de winter, dacht ik...... Manlief vond ze zo lekker, dat alle bakjes alweer leeg zijn :).
Volgend jaar begin ik weer met goede moed mijn eigen groenten te verbouwen, want het is wel heel leuk om te doen en vooral erg lekker: niets is heerlijker dan groenten en fruit uit eigen tuin. Maar ook een bos bloemen uit eigen tuin kunnen plukken is een feest. Zelfs nu staat er nog genoeg in bloei om een bloemstukje van te maken:


Van boven naar beneden zijn het de rudbeckia, de hemelsleutel en de dahlia en de onderste is een prachtige roos die het hele seizoen doorbloeit, tot de vorst invalt. Hij zit ook nu nog vol met knoppen.

Ook al is het herfst, er is nog steeds iets eetbaars te vinden in de tuin:


De walnotenboom is nog jong en geeft wat onregelmatig noten. Dit jaar is het wat minder dan vorig jaar. De hazelnotenstruiken/bomen zitten echter vol met noten: ik heb al een hele emmer vol en er zitten er nog heel veel aan. Dat belooft nog wat! Heerlijk om zo met een mandje door de tuin te struinen en al dat lekkers voor het oprapen te hebben liggen. We moeten het echter wel delen met de dieren: de muizen en eekhoorns zijn ook gek op de noten en de rozenbottels zijn favoriet bij de groenlingen. Die zitten er soms met een hele troep onder luid gekwetter van te smullen. Prachtige beesten zijn het. Een feest om naar te kijken.

Dit jaar voor het eerst appelbessen (van de Aroniastruik) geoogst. Dat zijn zwarte glimmende bessen die op vlierbessen lijken, maar behoorlijk wrang van smaak zijn. Vriendin Thérèse heeft ze in jam verwerkt met andere vruchten, zoals frambozen en bramen. Ik vond het een erg lekkere combinatie en hoop er volgend jaar weer het een en ander mee te doen.

Ik ga nog even wat bollen bestellen voor het voorjaar, want er zijn veel struiken gesnoeid en gerooid. Daar is nu ruimte om weer wat bloeiende planten neer te zetten. Ik vind het voorjaar geweldig met al die kleurige bollen. Narcissen en krokussen zijn mijn favorieten. Maar ook sterhyacinth en Alliums mogen in mijn tuin staan.
Pin It!

dinsdag 21 september 2010

zolderopruiming foto's

Hier zijn een aantal foto's van de zolderopruiming en de "schatten" die ik op de zolder terugvond.

Dit is een klein inkijkje in de chaos. Zo ziet ons plekje (van dochter en mij) er uit en dan nog vele malen erger, maar dat durf ik al helemaal niet te laten zien....


Leuker is natuurlijk wat er gevonden is:

Kennen jullie deze nog? De antieke pop uit eind jaren '70  of  begin jaren '80. Ik heb heb hem met veel plezier gemaakt. Het was een heel werk, vooral ook omdat er gouddraad in verwerkt zit en de huizen op de achtergrond (op de foto is dat niet zo heel duidelijk te zien, maar ze zijn gemaakt met kleine stiksteekjes). Ik was rond de 20 jaar toen ik dit geborduurd heb.


Nog een klein kunstwerkje, Ditmaal is het jaartal in ieder geval wel bekend: 1977. Toen was ik 18 jaar. Het was leuk om hem te maken, door al die verschillende figuren en motieven, maar ik weet nog dat ik niet goed uitkwam met de rand, zoals wel te zien is, maar daardoor vind ik hem (nu) extra leuk. Ook bijzonder door de zachte kleuren.





De vondsten hierboven maakten me ook heel erg blij, vooral het patroon van de familie Piggelmee en de merklap van Beatrix Potter. Ik wist echt niet meer dat ik die had en ben vast van plan om daar binnenkort eens wat mee te gaan doen. 


Voorlopig ben ik echter nog met van alles en nog wat bezig: vilten, breien, borduren en een geboortemobile maken. Daarover krijgen jullie in een volgend bericht meer te zien en te horen.


Lieve groet,
Betsy
Pin It!

maandag 20 september 2010

Zolderopruiming

Meestal begin je er aan in het voorjaar: de grote opruim- en schoonmaakwoede.
Ik ben er nu net aan begonnen en wel op mijn zolder.
Stel je daarbij voor dat die in twee helften is verdeeld: één, netjes opgeruimd met keurige stapels, bestemd voor mijn echtgenoot en de ander, volgepropt met onordelijke stapels en dozen waar je nauwelijks tussendoor kunt lopen, die onze dochter en ik samen moeten delen.Ons probleem: we zijn nogal "bewaarderig" onder het mom van "je weet maar nooit of je het nog nodig hebt" en verder zijn we nogal nostalgisch. Oude tekeningen en kinderspeelgoed worden heel lang bewaard en ook lapjes, knipsels, garen enz.
Nu lijkt dat allemaal heel negatief, maar niets is minder want.......
ik heb toch leuke dingen teruggevonden: allemaal borduurpatronen, breipatronen, borduurgaren, een geborduurde merklap en een geborduurde pop.
Morgen zal ik foto's maken en ze op mijn blog zetten.
Ik krijg al weer zin om te beginnen met die patronen, maar eerst moet een ander borduurwerk nog af: een mand met hortensia's. Ook daar zal ik nog een foto van laten zien.


De spullen die ik niet meer wil gebruiken geef ik weg, gaan naar marktplaats of, als ik denk dat niemand er iets meer mee kan doen, gooi ik weg.
Ik hoop dat er binnenkort meer ruimte is op de zolder en dat ik mijn handwerkspullen weer wat gemakkelijker terug kan vinden.
Ik wil me nu alleen nog richten op alles wat met wol, garen en lapjes te maken heeft. Dat betekent dat alle spullen die met papier en kaartjes te maken hebben, worden opgeruimd.
Wordt vervolgd.



Pin It!

zondag 12 september 2010

internationale viltdag

Samen met nog een paar viltsters ben ik bij Thérèse bezig met een viltproject voor de internationale viltdag op zaterdag 2 oktober a.s. Het is de bedoeling dat we (een gedeelte van) het huis van Thérèse gaan inpakken in vilt. Elke woensdagavond help ik een paar uurtjes mee en dat is heel gezellig,
kijk maar eens naar deze foto:
De anderen komen ook op de vrijdag bij elkaar om te vilten.
Als je nog mee wilt doen, dan kan dat. Heel graag zelfs!
Neem dan contact op het Thérèse.
Het is er altijd heel gezellig en het wordt ook nog eens heel erg mooi.
Vooruit, even een tipje van de sluier:

Zo gaat het er ongeveer uitzien: alles in de kleuren geel, blauw en groen.

Binnenkort meer hierover.

groet,
Betsy
Pin It!

donderdag 9 september 2010

gelukt!

hiep hiep hoera! Betsy kan aan de slag!
Pacman juicht!
Pin It!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...